AAC se alătură MADR în procesul privind suspendarea derogărilor la neonicotinoide
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/aac-parte-proces-neonicotinoide.jpg)
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) se va alătura Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în procesul care a fost intentat de două ONG-urile care cer suspendarea derogărilor temporare pentru utilizarea neonicotinoidelor. Anunțul a fost făcut de președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Mircea Băluță, în cadrul conferinței Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.
Mircea Băluță a anunțat la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate, organizată la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, că Alianța se alătură MADR în procesul care a fost intentat de apicultori pentru suspendarea derogărilor temporare pentru utilizarea neonicotinoidelor.
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/mircea-baluta-presedinte.jpg)
Mircea Băluță a subliniat care este importanța autorizațiilor pentru tratamentul semințelor, amintind că în prezent două ONG-uri cer suspendarea acestora.
”În continuare vor fi multe lucruri de făcut, vom avea provocări. Ultimul a venit acest cadou cu suspendarea autorizațiilor pentru tratamentul semințelor, venită din partea două ONG-uri am înțeles, Și cred că sunt cu toții conștienți cei care sunt cultivatori de porumb de floarea-soarelui, de necesitatea autorizațiilor de tratare semințe în România, în continuare, dacă vrem să mai avem culturi de primăvară. Este și meritul și efortul pe care Alianța pentru Agricultură și Cooperare l-a făcut pentru a obține aceste autorizații, este buna înțelegere și parteneriatul pe care l-am avut cu Autoritatea Națională Fitosanitară, Ministerul Agriculturii, ca să putem să avem aceste derogări, pentru că vorbim de niște condiții specifice ale României. Atacul viermelui sârmă este specific României și atunci, dacă nu am alte soluții, trebuie să găsesc soluții sau să le mențin pe cele care îmi dau rezultate”, a spus Mircea Băluță în cadrul conferinței Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC).
AAC, alături de MADR în procesul privind neonicotinoidele
Mircea Băluță a anunțat că Alianța pentru Agricultură și Cooperare a luat decizia de a se alătura în fața instanței, alături de Ministerul Agriculturii, în proces ”pentru a ne apăra poziția de fermieri și cooperative”.
”AAC se va alătura MADR în acest proces pentru a ne menține în continuare ideea de sustenabilitate și realitatea de reziliență a fermului din România și a cooperativelor. Cred că fermierii care sunt membri în asociațiile noastre, cei care sunt membri în cooperative vor înțelege că trebuie să cooperăm mai mult, să fim apropiați românii între noi, români și europeni, pe specificitățile care le avem fiecare, astfel încât să putem să vorbim de o Românie și o Europa agroalimentară pe specific european. Suntem pentru noutăți, dar nu în orice condiții noutățile de biotehnologie sunt adaptate condițiilor din România sau condițiilor comerciale în care ne vom vinde produsele. Și pentru asta trebuie să fim foarte atenți”, a mai arătat Mircea Băluță, președintele UNCSV.