• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O fermă nouă de Angus se deschide în acest an. Afacerea include un abator și are deja comenzi ferme

    Angelica Lefter -

    Un nou business în zootehnie își face loc pe piața românească. Este vorba despre ferma a doi antreprenori, parteneri într-o afacere cu vite Black Angus, un proiect prin fonduri europene. Axată și pe procesare și vânzare de carne, putem spune că afacerea este una care cuprinde întregul lanț ”de la furcă la furculiță”.

    Gianny Berinde, administratorul și acționarul majoritar al fermei Angustos a plecat, inițial, pe ideea de procesare în afacerea cu bovine din rasa Black Angus pe care a inițiat-o alături de partenerul său de afaceri, Marius Martocsan. Cei doi antreprenori își doresc să aducă pe piață sortimente de carne de vită așa cum numai în Statele Unite ale Americii au putut să vadă, pe model texan.

    Citește și: Zilele Aberdeen Angus 2024. Crescătorii acestei rase se reunesc în perioada 21-22 iunie în județul Mureș

    Interiorul fermei mari de Black Angus al cărui administrator este Gianny Berinde

    Fermă de vaci de carne cu ajutorul fondurilor europene

    Ferma Angustos este localizată în Sanislău, județul Satu Mare, și este un proiect lansat pe fonduri europene, început în perioada 2017-2018, după cum a relatat Gianny Berinde pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Este un proiect pe fonduri europene început acum mulți ani, prin 2017-2018, cu contract semnat la final de 2019 și lucrări care au demarat în a doua jumătate a anului 2020. Practic, sunt 4-5 ani de când lucrăm la dezvoltarea fermei. Este un proiect de 2.200.000 de euro cu TVA, cu finanțare 90% nerambursabilă, 10% contribuție proprie raportată la cheltuielile eligibile. Cu foarte multe greutăți, în sensul că am prins o pandemie și după aceea și un război, cu ridicări constante de prețuri, de aici și întârzierea în care ne aflăm în ziua de astăzi. La sfârșitul acestui an va fi implementat proiectul. Animalele nu le-am adus încă pe fermă fiindcă nu suntem autorizați în acest sens, dar ca și construcție, proiectul este finalizat undeva la 80%. Am accesat fondurile prin Măsura 4.1 – Ferme Zootehnice, era la vremea respectivă, acum DR 20. Capacitatea fermei ar fi de 200 de juninci care generează an de an 200 de viței, la vârstă de sacrificare, căci este cu tot cu constanta de procesare între 11-12 luni și 8 tauri pentru reproducție proprie, deci o fermă de talie mică spre medie. Popularea la final de an se va face cu genetică strictă din Iralnda”, a spus tânărul antreprenor.

    Abatorul fermei Angustos

    Noua fermă de Black Angus, finalizată în proporție de 80%

    Stadiul fermei este acum de 80%, însă până în toamnă, Gianny Berinde speră ca ferma să fie finalizată, iar în septembrie recepția să fie efectuată, cu tot cu animalele aduse din Irlanda.

    ”Ferma mică este finalizată în totalitate, abatorul ca și construcție este finalizat, ultimele echipamente trebuie să fie montate luna viitoare, există corpul administrativ, silozurile de cereale, respectiv platformele de gunoi și bazinele de dejecții sunt finalizate. Lucrăm la ferma mare, la ultima etapă, care este finalizată și ea într-un proces de 80%. Acum, cu creșterea prețurilor, estimăm că va costa ceva mai mult, dar toți beneficiarii de proiect care sunt în situația mea din țară sunt chemați la AFIR. Pe de o parte că până în septembrie trebuie finalizate, iar pe de altă parte să găsim soluții împreună, deci există o deschidere fantastică din partea AFIR pentru a finaliza cât mai rapid. La final de an va fi încheiat proiectul, va fi și o inaugurare de fermă”, a menționat administratorul fermei Angustos.

    Citiți și: Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ferma de materinitate Angustos, județul Satu Mare

    Fermă de Black Angus pe model american

    Proiectul noii ferme de Black Angus a pornit de la vizitele efectuate în Statele Unite ale Americii (SUA), dar și în alte țări europene. Degustând produsele texane, Gianny Berinde a rămas impresionat de modul în care este valorificată carnea pe piața americană. Atunci și-a propus să facă același lucru pentru români, însă producția sa nu va ajunge în magazine, ci pe mesele restaurantelor bucureștene, în mare parte.

    ”Am fost de mai multe ori în Statele Unite și fiind pasionat de domeniul acesta, nu neapărat zootehnic, ci partea de procesare să zic mai mult, am văzut foarte multe produse care pe piața noastră, în comparație cu cea din America, care este un consumator foarte mare de carne de vită, nu existau. Practic nu este vreo noutate, vin cu un model american, sortimentul de carne brisket american, acela texan, foarte greu a pătruns și încă pătrunde pe piața noastră, ori acela este printre cele mai renumite în America. Consumatorul român află de cele clasice, un T-bone, un New York Steak, dar sunt și alte multe produse foarte bune. Am ales să mergem pe o dimensiune a fermei undeva la 200 de capete, cu posibilitate de abatorizare aproape dublă, atâta timp cât putem avea o monitorizare asupra creșterii animalelor. De-a lungul anilor am vorbit cu foarte multe restuarante și din București, iar principala nemulțumire a lor era efectiv ce ajunge în farfuria clientului final. Carnea ca și calitate este extraordinară, dar nemulțumirea este că acele T-bone, să spunem, într-o săptămână are o dimensiune și în altă săptămână are altă dimensiune, nimeni nu a făcut referire la calitatea cărnii, care este foarte ok. În general, către restaurante vom livra și noi”, a spus antreprenorul din Satu Mare pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Interiorul abatorului fermei Angustos

    Bovinele Black Angus vor fi crescute și hrănite în regim bio

    Antreprenorul ne-a mărturisit că anul trecut a fost contactat de două lanțuri mari de magazine (Carrefour și Auchan), însă ținta sa sunt restaurantele, asta pentru că dorește să se bazeze pe calitate, nu pe cantitate.

    ”Le-am spus cu toată sinceritatea, îmi doresc să livrez un produs calitativ și să nu ajung în acea etapă în care să desfacem în magazine foarte, foarte mari, pentru că atunci sigur nu o să mai am un control corespunzător al calității și riguros, cum mi-l doresc. Când e vorba de cantitate mare e foarte greu, e vorba de marfă perisabilă. Atunci, am convenit cu foarte multe restaurante, sincer, 80-90% din zona Bucureștiului, să livrăm o carne constant, cu aceeași calitate, cu care pe noi vrem să ne asocieze. Practic, noi vom produce bio, hrana, silozul de porumb, toate vor fi produse, respectiv livrate animalelor, în regim bio”, a mărturisit Gianny Berinde.

    Utilaj achiziționat pentru ferma de animale Black Angus, din județul Satu Mare

    Mai multe detalii despre ferma Angustos și produsele cu care urmează să iasă în scurt timp pe piață puteți afla consultând site-ul angustos.ro, acolo unde aveți parte de o descriere a fiecărui sortiment de carne de vită ce va ajunge în farfuriile doritorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Semințe oferite gratuit de Banca de gene Buzău. Înscrierile se fac până pe 10 februarie Un fermier înființează de la zero o pădure de 2 milioane de euro cu fonduri din PNRR Apicultorii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și cer suspendarea derogărilor pentru neonicotinoide

    Ultimele știri

    O nouă piață de export pentru fermierii români! Șeful ANSVSA a semnat astăzi certificatele în Tunisia! Fertilizare la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui? Da! Recomandarea Alcedo! Raport USDA februarie 2025. Recoltele din China ”îneacă” prețul cerealelor