Ciobănița Ileana Voina face următorul pas în oierit: procesarea
![Roxana Dobre](/autori/roxana-dobre.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/procesare-elena-voina-ferma.jpg)
Cunoscuta crescătoare a animale, Ileana Voina, face următorul pas în creșterea animalelor și investește în procesare. Ciobănița deține în familie, alături de cei doi copii, trei exploatații diferite care adunate au aproape 1.000 de animale, ovine și bovine.
Ileana Voina, cunoscută crescătoare de ovine din localitatea Pricaz, județul Hunedoara, va investi într-o linie de procesare după ce la începutul acestui an a finalizat construirea unui abator. Investiția se va face cu fonduri europene și resurse proprii.
Citiți și: CHIRIA PE PĂȘUNE. Ce sume plătesc CRESCĂTORII DE ANIMALE pentru un HECTAR DE PĂȘUNE!
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/ileana-voina-crescatoare-ferma-hunedoara.jpg)
Crescătoarea de animale, Ileana Voina, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în acest an a investit într-o linie de procesare, după ce recent a finalizat construcția unui punct de sacrificare în fermă.
”Avem circa 900 de oi pe două exploatații, și 90 de vaci. Noi lucrăm în familie, cu fiul și fiica. Acum am încheiat un proiect cu un abator, punct de sacrificare în fermă. Iar acum vrem să încercăm să accesăm un proiect pentru Tinerii fermieri care au accesat deja Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri și din câte am înțeles vor avea o nouă intervenție dedicată celor care au luat acești bani. Și aici sunt probleme pentru că o condiție este să nu fi trecut cinci ani, ceea ce nu avantajează deloc fermierii. Dar noi am luat decizia la nivel de fermă si investim într-un mic atelier de procesare. Pentru că eu dacă astăzi tai un vițel de 400 de kilograme și rămân cu să zicem 180 de kilograme de carne și nu o vând în trei zile ce fac cu ea? De aceea vrem să procesăm pentru că avem deja construcția și vrem să închidem lanțul de la furcă la furculiță, cum se tot încurajează”, a spus crescătoarea pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Fermiera a subliniat că încercările crescătorilor de a investi nu sunt lipsite de provocări cel mai mare neajuns fiind faptul că nu sunt capitalizați. ”Acum sper să reușim pentru că avem leasinguri și de multe ori autoritățile complică lucrurile. Și ar fi normal ca atunci când facem o investiție în momentul acela să primim banii”, a mai spus crescătoarea.
Crescătoare: Vom lega partea de abatorizare cu procesarea și magazinul nostru
Planul Ilenei Voina este să lege materia primă de abatorizare și producție iar în final să vină pe piață cu zece produse din carne, pe lângă cele din lapte pe care deja le are. ”Noi vrem să producem pastramă de oaie, cârnați subțiri, Virsli cum sunt cunoscuți, alte tipuri ce cârnați și cu carne de porc pentru că avem și porci, salam, sloi de oaie și desigur vom merge mai departe cu brânză și ce mai vindem acum. Deci vom lega partea de abatorizare cu procesarea și magazinul nostru pe care îl avem. În primăvara aceasta după ce vom vinde primii miei o să demarăm proiectul cu modernizarea construcției și vom scoate maxim 10 produse diferite dar vor fi de calitate și oamenii care cumpără deja brânză chiar întreabă când ne vom lărgi oferta. Vom merge mai departe și cu vânzarea mieilor dar vom folosi carne și pentru proiectul nostru cu procesarea. Vom vedea cum va fi și cu cofinanțarea pentru că noi fermele mai mici nu suntem capitalizate și zic ei că trebuie să venim cu 20% dar dacă socotim este mai mult de atât dacă adăugăm și consultantul, proiectul,plus alte cheltuieli se ajunge chiar la 30%”, a mai arătat crescătoarea.