• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agra Asigurări: Data până la care se poate asigura cultura de porumb împotriva secetei

    Violina Gorcinschi -

    Agra Asigurări, despre căldura extremă în România: “Temperaturile ridicate peste pragul de stres termic reduc procesul de fotosinteză. Porumbul, floarea-soarelui și grâul sunt printre cele mai afectate culturi”. Anul trecut s-a dovedit a fi unul plin de provocări pentru fermierii din România, căldura extremă afectând puternic sectorul agricol la nivel național. În 2024, în țara noastră s-a înregistrat cea mai caldă vară de când există date meteo complete, adică de la 1901 și până în prezent, cu o temperatură medie pe țară de 24,2°C.

    Temperatura medie anuală a fost de 12.9916°C, ceea ce a făcut ca 2024 să fie cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România. Conform statisticilor oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie, numărul zilelor de caniculă continuă să crească de la an la an. Agra Asigurări, singura companie din România specializată exclusiv în sectorul asigurărilor agricole, analizează efectele negative asupra fenomenelor extreme în dezvoltarea afacerilor agricole.

    “Canicula reprezintă o amenințare serioasă pentru agricultori, cu efecte variate ce se resimt la nivelul culturilor, al solului și al resurselor de apă disponibile. Temperaturile ridicate peste pragul de stres termic (situat între 30-35°C pentru majoritatea plantelor) reduc procesul de fotosinteză și accelerează evapotranspirația, ceea ce duce la stres hidric. Culturile precum porumbul, floarea-soarelui și grâul sunt printre cele mai afectate. De asemenea, căldura afectează totodată calitatea recoltelor. La porumb, de exemplu, stresul termic poate determina sterilitatea polenului, ceea ce scade numărul boabelor pe știulete. La vița de vie, canicula poate influența conținutul de zaharuri și aciditatea strugurilor”, declară Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurări.

    Agra Asigurări: Porumbul, floarea-soarelui și grâul cele mai afectate de căldură

    Condițiile de caniculă favorizează înmulțirea dăunătorilor și accelerează evaporarea apei din sol, reducându-i fertilitatea. Mai mult, ”canicula afectează nivelurile râurilor și pânzelor freatice, limitând accesul fermierilor la irigații, o problemă critică pentru agricultură”, adaugă Horia-Adrian Lupu.

    În acest context, pentru a minimiza impactul caniculei, fermierii pot adopta mai multe măsuri, precum utilizarea soiurilor rezistente la secetă, folosirea tehnologiilor de cultivare adaptate sau a sistemelor de irigare prin picurare. De asemenea, asigurările agricole devin un instrument esențial în gestionarea riscurilor climatice și reprezintă o plasă de siguranță vitală pentru fermieri.

    “În primul rând, asigurările înseamnă protecție financiară. În cazul pierderilor cauzate de caniculă, asigurările oferă compensații care ajută fermierii să-și mențină viabilitatea economică. În al doilea rând, asigurările ajută la stimularea investițiilor. Având o protecție în caz de dezastru, fermierii pot investi în tehnologii moderne și în extinderea afacerii. Stabilitatea financiară asigură viabilitatea și longevitatea agribusiness-urilor, prevenind acumularea de pierderi financiare pe termen lung, iar polițele de asigurare agricolă au exact acest scop, de protecție și despăgubire a fermierului în situația producerii daunei cauzată de evenimente climatice extreme”, afirmă Iulia Parapianu, Director General Adjunct al Agra Asigurări.

    Citește și: Horia-Adrian Lupu, Agra Asigurări: Suntem singurul asigurator specializat de pe piața românească, am asigurat 1,4 milioane ha

    Iulia Parapianu, director general adjunct Agra
    Asigurări

    Asigurări pentru fermieri în caz de secetă și caniculă

    În caz de caniculă, Agra Asigurări pune la dispoziția fermierilor două produse de asigurare pentru protejarea culturilor. Index de secetă, o asigurare care “oferă flexibilitate prin posibilitatea alegerii UAT (Unitate Administrativ-Teritorială) de referință cel mai apropiat de suprafețele cultivate, a sumei asigurate pe hectar, iar despăgubirile pentru daunele cauzate de deficitul de precipitații și zilele de caniculă sunt distribuite proporțional pe fazele de vegetație”, subliniază Iulia Parapianu.

    Asigurarea împotriva riscului de secetă cu evaluare în teren la cultura de porumb boabe, din cadrul produsului de asigurare Agrar Basis, oferă fermierilor protecție financiară și stabilitate în fața condițiilor climatice extreme, care devin din ce în ce mai frecvente. Subscrierea pentru acest risc se poate face până la data de 15 aprilie a anului agricol în curs.

    “Într-un context agricol din ce în ce mai vulnerabil, protecția culturilor reprezintă un pas esențial pentru asigurarea continuității și rentabilității afacerilor agricole”, precizează Horia-Adrian Lupu.

    Prin asigurarea integrală a suprafețelor cultivate și prin procese simplificate, Agra Asigurări oferă un parteneriat de încredere pentru fermierii care doresc să își protejeze investițiile și să își asigure viitorul în fața provocărilor climatice.

    Agra Asigurări – plasa de siguranță pentru fermierii români

    Începând cu 2016, compania Agra Asigură oferă produsele sale de asigurare fermierilor din România fiind singurul asigurător specializat pe domeniul agricol. Prin dezvoltarea permanentă a paletei de produse, compania oferă asiguraților cele mai bune soluții pentru prevenirea efectelor climatice.

    Citește și: Culturile fermierilor din Timiș, distruse de grindină. Agra Asigurări: Pagubele se ridică la 15 milioane de lei

    Agra Asigurări garantează cea mai rapidă și modernă evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid și nebirocratic în caz de daună este principiul de bază al societății Agra Asigurări.


    Te-ar mai putea interesa

    Semințe oferite gratuit de Banca de gene Buzău. Înscrierile se fac până pe 10 februarie Un fermier înființează de la zero o pădure de 2 milioane de euro cu fonduri din PNRR Fasolea cu păstăi la metru. Semănat, îngrijire, producție

    Ultimele știri

    Agra Asigurări: Data până la care se poate asigura cultura de porumb împotriva secetei Cea mai nouă subvenție de la APIA a ajuns la 60 euro/ha și se încasează pe toate hectarele din fermă Director APIA: Cuantum de 200 euro/hectar pentru sprijinul cuplat la porumb siloz