Comisia Europeană – reduceri drastice de cheltuieli. Cum vor fi afectați fermierii
![Violina Gorcinschi](/autori/violina.jpg)
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/ursula-von-der-leyen-buget-ue-2028.jpg)
UE vrea să reducă cheltuielile administrative cu peste 37 miliarde de euro până în 2028. Comisia Europeană a publicat, pentru prima dată, documente importante privind conturarea cadrului bugetar după 2028, intitulate „Drumul către următorul cadru financiar multianual (CFM)”. Încă nu au fost organizate discuții cu privire la pregătirea bugetului pe termen lung al UE pentru nevoile și prioritățile în schimbare. Prin urmare, cadrul multianual trebuie să împace menținerea unei economii europene extrem de competitive cu ambițiile de a garanta rambursarea împrumutului prevăzut în cadrul proiectului NextGenerationEU, se arată în raportul publicat ieri, miercuri – 12 februarie, de Comisia Europeană.
Noile provocări și așteptări pentru UE necesită o revizuire a modului în care funcționează bugetul UE pentru a-l adapta pentru viitor. Scopul unei Europe libere, democratice, puternice, sigure, prospere și competitive necesită un buget al UE reformat și consolidat, care să fie mai simplu, mai flexibil, mai orientat și mai de impact, se arată în raportul CE. De aceea, fiecare stat membru trebuie să asigure contribuții financiare naționale stabile la bugetul UE , astfel încât să se poată baza pe noi resurse proprii. Cu toate acestea, pregătirile pentru acest proiect trebuie să aibă loc înainte de 2028. De aceea, raportul Comisiei prevede unele dintre măsurile urgente care trebuie introduse până în 2027.
![](https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2025/02/buget-ue-2028.jpg)
Comisia Europeană plănuiește să reducă cheltuielile administrative cu 37,5 miliarde de euro
Unul dintre primele lucruri care vor fi stabilite sunt noile obiective pentru reducerea birocrației. Acestea acoperă toate costurile administrative, inclusiv o reducere cu 25% a costurilor administrative. Până la sfârșitul acestui mandat al Parlamentului European, va fi necesară o reducere de 37,5 miliarde de euro a costurilor administrative anuale ale tuturor țărilor UE.
Numai în 2025, Comisia Europeană propune introducerea a cel puțin cinci propuneri omnibus (studii preliminare) privind utilizarea fondurilor europene:
- Comisia pune pe primul loc raportarea financiară sustenabilă, due diligence și taxonomia;
- Implementarea instrumentelor de investiții ale UE (InvestEU, FEIS);
- Simplificarea sarcinii administrative pentru companiile mici cu capitalizare medie;
- Pachet de simplificare digitală, inclusiv pentru securitatea cibernetică a companiilor;
- Noi reguli pentru a simplifica politica agricolă comună pentru fermieri până la sfârșitul acestui an. Aceste reguli trebuie să afecteze cel puțin 25% din toate companiile și cel puțin 35% dintre cele care operează în sectoare vulnerabile și care sunt supuse presiunii;
- Control continuu (screening) pentru o revizuire cuprinzătoare;
Realizările legislației UE cu măsuri concrete de simplificare și acces direct la părțile interesate.
Practicienii își vor împărtăși experiența cu privire la impactul legislației UE pe teren în timpul „verificărilor realității”, identificând obstacolele mai rapid.
Noua abordare pentru un buget modern al UE trebuie să includă un plan pentru fiecare țară – cu reforme și investiții cheie, dezvoltate și implementate în parteneriat cu autoritățile naționale, regionale și locale. Fondul European pentru Competitivitate ar trebui să creeze capacitate de investiții pentru a sprijini sectoarele strategice și tehnologiile critice. În plus, finanțarea revizuită a acțiunii externe ar trebui să aibă un impact mai mare, să fie direcționată și aliniată la interesele strategice, contribuind la o nouă politică externă. Bugetul ar trebui să prevadă, de asemenea, garanții suplimentare pentru protejarea statului de drept. În plus, bugetul UE ar trebui să se poată baza pe venituri modernizate pentru a asigura o finanțare suficientă și durabilă pentru prioritățile comune UE.
Citește și: Trump urmează să introducă taxe și pentru produsele agricole din UE? ”O vom face foarte curând”
„Următorul buget pe termen lung va consolida viziunea comună a Uniunii noastre pentru viitor. Acesta traduce prioritățile noastre comune în acțiuni tangibile, făcând diferența pentru milioane de cetățeni, întreprinderi, regiuni și cercetători. Prin urmare, invităm toți europenii să-și exprime opiniile prin consultări publice, panelul cetățenilor sau platforma de implicare. Aceasta este o invitație de a forma un buget modern, ambițios și consolidat. Provocările noastre sunt, de asemenea, obiective comune: împreună suntem mai puternici”, a declarat președinta Ursula von der Leyen, citată de sinor.bg.