• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pârloaga la APIA: definiție, condiții, subvenție pe hectar

    Roxana Dobre -

    Pârloaga este cea mai nouă suprafață intrată la plată la APIA. Agenția de Plăți și Imntervenție pentru Agricultură acordă din acest an o plată separată dacă fermierii alocă un procent minim de 2% din exploatație pentru terenurile agricole lăsate nelucrate și elemente de peisaj. Conform celor mai noi informații oficiale, această plată s-ar ridica la aproape 60 de euro la hectar, ceea ce îi face pe fermieri să își facă niște calcule serioase privind rentabilitatea acestei scheme.

    Citiți și: Cea mai nouă subvenție de la APIA a ajuns la 60 euro/ha și se încasează pe toate hectarele din fermă

    Săptămâna trecută, Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a prezentat o informare privind PD-28 – Menţinerea de zone neproductive și/sau înfiinţarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Această ecoschemă are un cuantum unitar planificat în perioada 2025-2027 de 58,18 euro/ha.

    Pentru a beneficia de această sumă, fermierii trebuie să aloce cel puțin 2% din suprafața arabilă a fermei în vederea menţinerii zonelor neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj.

    În categoria menţinerii zonelor neproductive se încadrează următoarele suprafețe:

    Elementele noi de peisaj ce pot fi înfiinţate sunt:

    Suprafaţa eligibilă este suprafața de teren arabil.

    Pârloaga – definiție pentru APIA

    Condițiile pentru subvențiile din acest an sunt prevăzute în Ordinul nr. 42/2025 publicat în Monitorul Oficial nr. 127 din 12 februarie. Conform definiției din ordinul citat,  teren lăsat pârloagă înseamnă teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreţinere.

    Perioada în care terenul este lăsat pârloagă este de minimum 6 luni într-un an de cultură şi acoperă lunile martie-august, dar nu mai mult de 4 ani pe acelaşi amplasament. Termenul maxim de 4 ani în care terenul este lăsat pârloagă se aplică şi în cazul schimbării utilizatorului terenului.

    Citiți și: Ecoschema PD-04, condiții 2024. Procent obligatoriu de pârloagă sau de culturi fixatoare de azot

    Subvenție APIA pentru pârloagă

    Fermierii primesc din acest an o plată nouă prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cuantum de circa 60 de euro pe hectar. Banii se achită pentru suprafețele de teren lăsate pârloagă prin PD-28 – Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile.

    ”Elementele neproductive existente pe terenurile agricole pe parcursul anului de cerere, inclusiv terenurile lăsate pârloagă, elementele de peisaj pentru care se aplică cerinţa menţinerii din GAEC 8, precum şi zonele neproductive şi elementele de peisaj care sunt înfiinţate prin intervenţiile PD-05 şi PD-28 din cadrul PS 2023-2027 sunt eligibile la plată numai în cazul în care se cumulează cu situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) sau c) din hotărâre”, se arată în ordinul citat.

    Același ordin mai menționează că fermierii care optează pentru ecoschema PD-04 practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil pot accesa pe aceeaşi suprafaţă de teren arabil şi ecoschema PD-28.

    Sprijinul aferent intervenţiei PD-28 – Menţinerea de zone neproductive şi/sau înfiinţarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, se va acorda ca plată anuală pe toate suprafeţele de terenuri arabile în baza angajamentelor asumate voluntar de beneficiari, conform art. 31 alin. (7) lit. a) din Regulamentul (UE) 2021/2.115, ca plată suplimentară faţă de plata BISS. Astfel, subvenția pe pârloagă se acordă pentru toate hectarele de teren agricol ale exploatației. 

    Condiţiile de eligibilitate, pe care fermierii trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ, sunt:

    a) să aibă calitatea de fermier activ şi de beneficiar al plăţii BISS;
    b) să fie utilizatorii unei suprafeţe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare şi control (IACS), din categoria teren arabil;
    c) dimensiunea exploataţiei agricole să fie de minimum 1 ha teren arabil, constituită din suprafeţele însumate ale tuturor parcelelor eligibile, cu dimensiunea parcelei agricole de minimum 0,3 ha;
    d) să se angajeze, pe baze anuale, să respecte cerinţa specifică;
    e) să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de bază şi specifice la nivelul suprafeţelor aflate sub angajament.

    Elementele noi de peisaj se înfiinţează/se plantează pe parcursul anului în care fermierul optează pentru ecoschema PD-28. În anul ulterior aplicării ecoschemei PD-28, elementelor noi de peisaj li se aplică obligaţia de menţinere a elementelor de peisaj existente pe terenul agricol, conform standardului GAEC 8.

    În anul ulterior aplicării ecoschemei PD-28, elementelor noi de peisaj constituite din arbori şi arbuşti li se aplică interdicţia de tăiere în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice (15 martie-31 august), conform standardului GAEC 8.

    Nu sunt eligibile pentru PD-28 elementele de peisaj (garduri vii individuale, şiruri de arbori/arbuşti şi arbori, grup de rânduri de arbori, pâlcuri arbustive, arbori în grup, tufe sau pietre în aliniament, arbori solitari, movile) care au fost declarate anterior anului de cerere 2025 şi pentru care s-a aplicat obligaţia menţinerii elementelor de peisaj existente pe terenul agricol, conform GAEC 8.

    Pentru a vedea un exemplu de calcul pentru ecoschema PD-28, citiți articolul nostru: Informare privind ecoschema PD-28 – Menţinerea de zone neproductive și/sau înfiinţarea de elemente noi pe terenurile arabile 


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ministrului Barbu despre banii APIA pentru ANT și sprijinul cuplat zootehnic Legea bugetului de stat a fost publicată în Monitorul Oficial. Subvențiile fermierilor pot intra la plată Anunț important de la APIA. Termen urgent privind adeverința pentru subvenții

    Ultimele știri

    Studiu: Jumătate dintre consumatorii români nu au încredere în etichetele bio Christophe Hansen și viziunea sa pentru noua PAC: ”Ar trebui să schimbăm doar ceea ce nu funcționează bine și să păstrăm restul” Termen prelungit pentru ajutorul de stat de 20.000 de euro destinat reabilitării locuințelor