• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tot ce voiai să știi despre serele hobby: Cât te costă să îți produci legumele preferate

    Gabriela Gimbășanu -

    Nostalgia vremurilor în care de la serele din Codlea plecau în toată țara legume și flori românești a determinat o familie din această localitate să înceapă o afacere care îi ajută pe români să își cultive propria hrană chiar și pe cele mai mici suprafețe, în așa numitele sere hobby.

    Familia Albu din Codlea a început să producă sere acum 7 ani, concentrându-se mai ales pe cele de dimensiuni mici, care pot fi amplasate în grădini. Afacerea din județul Brașov este acum una care nu doar că merge, dar a reușit să aducă în atenție agricultura urbană făcută la nivel…profesionist.

    Model adus ”de-afară”

    Ideea producției de sere hobby a luat naștere după ce familia Albu a călătorit în Europa, unde a văzut că, indiferent dacă vorbim de mediul rural sau de oraș, oamenii care stau la curte investesc în sere de mici dimensiuni, în care îngrijesc plante ornamentale sau cresc legume și fructe într-un spațiu protejat.

    ”Plecând de la această constatare și vâzând că la noi oamenii alocă sume importante de bani pentru casele în care locuiesc, ne-am gândit că ar fi o idee să venim pe piața românească cu un concept inedit de seră dedicată micilor producători. Așa a luat naștere, acum 7 ani, afacerea noastră de familie. Noi încurajăm oamenii gospodari și pasionați de horticultură să renunțe la dependența de hipermarket și să-și producă singuri hrana. Poate că ar trebui și noi românii să ne ghidăm după motto-ul: Cultivă-ți singur hrana pentru că e ca și cum ți-ai tipări singur banii”, ne-a vorbit Erwin Albu despre erAL Sere Codlea, afacerea pornită alături de familia sa.

    457084_394119307319087_1817728929_o

    Deși construiesc și solarii învelite cu folie, antreprenorii din Codlea și-au concentrat atenția pe serele hobby, de mici dimensiuni. “Avem în oferta noastră atât sere, cât și solarii. Solariile nu sunt încălzite și sunt confecționate din arce și folie, în timp ce serele sunt prevăzute cu sisteme de încălzire, sunt construite din sticlă sau policarbonat și sunt puse pe structură rigidă”, a declarat Erwin Albu pentru Agrointeligența.

    Serele hobby produse de familia din Codlea pot fi folosite nu doar pentru producția de legume sănătoase lângă casă, ci se adresează și celor care au pasiuni mai costisitoare. Astfel, structurile pot fi amenajate pentru relaxare și pentru a se cultiva plante exotice.

    sera poliuretan

    Din sticlă sau policarbonat

    Familia Albu a încercat să se adapteze cerințelor de pe piața românească și să ofere cliențiilor posibilitatea de a opta pentru structuri cu plăci de sticlă sau cu plăci de policarbonat. “Noi avem disponibile sere pe mai multe dimensiuni: de la 4 mp până la 36 mp. Sunt construite pe structură rigidă, pe profile de alumiu, foarte rezistente și clienții noștri pot opta pentru varianta cu sticlă sau cu policarbonat”, explică reprezentantul producătorului de sere din Codlea.

    Având în vedere vremea imprevizibilă din România, familia Albu recomandă mai ales serele cu policarbonat, rezistent la grindină și alte intemperii. ”De asemena, recomandăm policarbonatul în detrimentrul sticlei pentru familiile care au copii ceva mai neastâmpărați. Din ce în ce mai mult clienți optează pentru policarbonat pentru că prezintă o serie de avantaje: o izolare mai bună, reduce costurile cu încălzirea, obții o productivitate mai ridicată și policarbonatul este construit din materiale 100% reciclabile. Dezavantajul este reprezentat de faptul că acest material nu este așa de transparent cum este sticla”, ne-a explicat Erwin Albu care sunt avantajele și dezavantajele serelor acoperite cu policarbonat.

    Despre materialele utilizate la producția serelor hobby, familia Albu spune că a reușit să aibă o rețea bună de furnizori de la care cumpără subansamble pe care le prelucrează, le adaptează și le transformă în ceea ce își dorește fiecare client în parte. ”Încercăm să găsim materii prime pe plan local, dar atunci când este vorba de o cerere de top apelăm la distribuitori din: Olanda, Germania și Țările Nordice. Se folosc doar profile de aluminiu, sticlă și policarbonat”, a declarat pentru Agrointeligența tânărul antreprenor Erwin Albu.

    Sera hobby Mosna

    150 de euro  pentru o seră de 4 metri pătrați

    Prețurile unei sere hobby variază în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru montarea ei în grădină, dar și în funcție de dotările dorite. “În timp ce solariile pe folie, pe structură cu arc, pleacă de la 40 euro/metru pătrat, serele hobby pornesc de la 150 euro pentru o construcție de 4 mp. Structurile profesionale pot să pornească, pentru suprafețe de peste 10.000 metri pătrați, de la prețuri cuprinse între 60 și 80 euro/mp, iar dacă se adaugă sistem de încălzire, sistem de ventilație și irigare, prețul sare de 100 euro/mp. În funcție de perioada de timp în care este comandată seră și în funcție de cât de multe comenzi avem, noi putem executa montajul gratuit al lucrării. Acolo unde nu reușim să ajungem, punem la dispoziția clienților noștri un serviciu de asistență tehnică”, ne-a vorbit familia Albu, despre costurile unei astfel de construcții.

    413716_394119390652412_1540325064_o sera pentru relaxare

    Livrarea se face în 30 de zile

    Perioada de livrare a serelor hobby produse la Codlea este de maxim 30 de zile din momentul în care a fost achitat avansul. În funcție de dotările pentru care optezi, costul unei sere poate varia.

    “De exemplu avem o variantă ceva mai scumpă, ce include un sistem automat de deschidere a geamurilor, prin folosirea unor brațe cu ulei hidraulic. Sistemul folosește doar energie solară, este construit pe un fel de piston cu braț care încălzește uleiul, acesta se dilată și deschide fereastra, iar atunci când temperaturile scad, brațul se contractă și fereastra se închide automat. Pentru o seră de 3,8 mp echipată complet inclusiv cu sistem hidraulic de deschidere a gemurilor și ventilație prețul sare de 900-1.000 euro. La polul extrem se află sera de 36 mp prevăzută cu toate sistemele și care costă între 9.000 și 10.000 de euro”, ne-a explicat antreprenorul din Codlea.

    Livrate direct cumpărătorului

    Construcțiile de mici dimensiuni sunt ambalate și livrate direct cumpărătorului care și le poate asambla singur. “Desigur, pentru asta ai nevoie de ceva mai multă îndemânare și puțin timp liber. O seră de până în 10 mp durează, în două persoane, până la 2 zile. La serele peste 10 mp, vorbim de 3 zile, în timp ce o seră de 36mp se construiește în 4 zile. Este important și fundamentul pe care se așează sera. Noi oferim clienților noștri un soclu din oțel, iar prețul este separat de costul serei. Prețurile pentru fundament variază, de la 100 lei pentru serele de 4 mp și ajunge până la 250 de lei pentru serele hobby de 12mp. Cei care cumpără de la noi au varianta de a nu achiziționa și fundamentul, și-l pot face singuri din beton, dacă doresc”, a precizat Erwin Albu.

    sera mica in gradina interior sere hobby

    Garanție de 10 ani pentru serele cu policarbonat

    Pentru a demonstra că oferă produse de calitate, antreprenorul din Codlea oferă clienților săi garanție pentru construcțiile pe care le execută. “Oferim 3 ani garanție pentru greșelile de producție, 10 ani pentru serele construite cu policarbonat și 12 ani la cele făcute din sticlă. Avem o garanție separată de 2 ani pentru echipamentul de irigare. Sistemele de încălzire pe care noi le oferim sunt speciale, sunt de dimensiuni reduse și pot fi electrice, având un consum maxim de 5-6 kw pentru 6 mp. Oferim și soluții ecologice de încălzire pe parafină și alcool. Acestea sunt prevăzute cu flacără și utilizează parafină sau alcool pentru a întreținere arderea, astfel reușești în sezonul rece să încălzești o seră de până în 10 mp”, ne-a vorbit tânărul antreprenor despre garanțiile oferite la serele produse la Codlea.

    Despre perspectivele serelor hobby în România, familia Albu spune că România s-a schimbat mult în ultimul timp și că tot mai mulți sunt cei care doresc să își cultive propriile legume sau investesc în pasiunea lor pentru grădinărit. “Acum sapte ani de zile când ne-am lansat în forță pe piața românească nu existau astfel de produse dedicate și micilor agricultori cu pretenții ceva mai ridicate. Așa am ajuns să facem noi asta pentru ei și, cum se zice de la un mic producător la altul, am reușit să ne formăm o clientelă provenită din toate zonele țării”, vorbește Erwin Albu despre cum a crescut producția de sere a familiei sale.

    10295163_10206678769034678_3319084290964683628_o pregatirea aplasamentului

    Până acum, serele de tip hobby produse la Codlea au ajuns în grădinile caselor a zeci de români din Constanța, 2 Mai sau București. Cea mai recentă seră de grădină a fost montată la mijlocul lunii mai în județul Sibiu, la Moșna, în gospodăria țărănească a cunoscutului fermier bio Willy Shuster. ”Tendința pentru astfel de construcții este în creștere, pentru că lumea conștientizează că poate să-și cultive propriile legume sau plante ornamentale, fără a le cumpăra din hipermarket. Clienții noștri aleg în mod special serele hobby. Oamenii aleg produsele noastre pentru utilitatea lor dar și pentru faptul că soluțiile oferite de noi sunt estetice și se încadrează perfect în peisajul urban. Este o variantă ideală pentru omul gospodar”, ne-a spus Erwin Albu, despre care este modalitatea principală în care își vinde produsele.

    Foto: serecodlea.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice

    Ultimele știri

    Teodor Aflat nu renunță la cultura care i-a lăsat un gust amar: sfecla de zahăr Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc Medicii veterinari vor înființarea unei structuri naționale pentru combaterea epidemiilor din ferme