• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sistemul danez de cooperative, cel mai eficient din UE. Florentin Bercu, UNCSV: ”Au produse puține, dar de calitate premium”

    Violina Gorcinschi -

    În urma unei vizite în Danemarca, Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), împreună cu alți colegi, a rămas plăcut surprins și inspirat de ce a văzut în fermele daneze. Modul de organizare a cooperativelor le face să fie cele mai performante din UE, iar fermierii sunt încurajați să se specializeze și să se formeze pentru a avea succes în agricultură.

    Reprezentanții UNCSV au împărtășit impresiile proaspete după o vizită recentă în Danemarca, unde au văzut cum lucrează cooperativele agricole. Florentin Bercu, directorul executiv al UNCSV a vorbit, în cadrul ediției de marți, 18 februarie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, despre experiența pe care avut-o în Danemarca în ceea ce privește eficiența fermelor și a cooperativelor agricole.

    ”Am fost 25 de reprezentanți de cooperative plus doi reprezentanți din partea staff-ului, în Danemarca. Au cooperative specializate. Sistemul danez este, probabil, cel mai eficient sistem cooperatist din UE. Am văzut lucruri uimitoare. Cred că a fost o întâlnire constructivă. N-am n-am văzut tot ce ne-am dorit și cum ne-am dorit noi, dar, oricum, a fost mulțumitor și foarte constructiv. Am vizitat o cooperativă care este prezentă și la noi, dar sub altă formă, am văzut cooperativa Danish Agro, care este pe cultură mare”, a declarat directorul UNCSV.

    Cooperativele din Danemarca, specializate pe cultura cartofului

    Cooperativele daneze au o istorie lungă, înființate din nevoia de a procesa și a crește calitatea produselor.

    ”Au cooperativele din 1882 – prima cooperativă care s-a înființat în Danemarca a fost pe lapte. Fermierii erau producători de lapte și, pentru că nu mai aveau unde vinde laptele, au fost nevoiți să se asocieze, să facă o unitate de procesare, să își crească nivelul de calitate, să optimizeze tot. Apoi, au venit și pe partea de abatorizare, și de cultură mare. Este un model care, pentru mine, este probabil cel mai bun din UE”, a precizat Florentin Bercu.

    Delegația UNCSV a descoperit că danezii sunt specializați pe cultura cartofului. Nu au o diversitate atât de mare în culturi, însă calitatea este una superioară, producând și amidon.

    ”Au cooperative și pe zootehnie, în special pe partea de porcine, dar pe noi ce ne interesa, am văzut. Au (cooperative – n.r.) și pe cartofi atât de gradul doi, cât și de gradul trei – sunt principalul exportator de amidon din cartof și pe produse finite din cartof. Ei au înțeles că au produse puține, dar de o calitate foarte bună și trebuie să își găsească loc într-o piață unde clienții își permit să plătească pentru produsele lor premium și să fie cei mai buni pe un anumit segment”, a spus directorul UNCSV.

    Cooperativele în Danemarca: Fermierii fără experiență și studii nu au ce căuta în agricultură

    Unul din lucrurile care l-au impresionat pe Florentin Bercu în Danemarca a fost obligativitatea ca fermierii să aibă în spate studii și experiență în agricultură, o cerință care ar putea merge foarte bine și în România.

    ”La nivelul fermei, nu ai voie să fii implicat în agricultură dacă nu ai minimum trei ani și jumătate de experiență și de studii de profil și practică. Poți să fii patron și să ai o persoană care este pregătită în acest sens, dar dacă nu ai această pregătire academică și practică, nu poți să faci agricultură în Danemarca. Cred că ar ajuta și în România, mai ales dacă înainte de a intra la master ar fi o condiție așa cum este și în Franța, ca măcar șase luni – un an de zile să lucrezi în producție, să ai o oarecare experiență și apoi să mergi la următorul nivel. Cred că ar trebui să mergem și noi către specializare și să ajungem chiar ca tinerii să știe de la început ce afinități au, ce le place, să meargă mai la sigur către ceea ce vor face pe viitor, nu doar să meargă către o universitate doar din anumite motive aleatorii”, a declarat invitatul emisiunii Agrostrategia de marți, 18 februarie.

    Succesul fermelor daneze nu se datorează doar ajutoarelor UE sau a tehnologiei, ci și a muncii și organizării corespunzătoare la nivel fermă și cooperativă.

    ”Fermierii danezi sunt pro-europeni convinși. Cred și susțin UE. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult și am apreciat e că sunt foarte serioși, muncitori și modești. Tot ce am văzut acolo mi-a arătat cât de mult muncesc, cât se implică, plus că au și mecanisme create atât la nivelul statului, cât și la nivelul organizațiilor profesionale de așa natură încât fiecare își face bucățica lui și o face foarte bine și au rezultate împreună”, a spus Florentin Bercu.

    Ce au danezii și nu avem noi? Strategie pe cinci ani și culturi de nișă

    Florentin Bercu a confirmat, în urma vizitei efectuate, că în România lipsește planificarea pe termen lung. Fermierii danezi își creează o viziune și o strategie pentru 15 ani înainte. În plus, îndrăznesc să aibă culturi nișate, lucru care se practică prea puțin în România.

    ”Sunt foarte multe lucruri, eu sunt convins că colegii au fost ai fost atenți și au preluat. Nouă ce ne-a lipsit până acum sau nu avem suficient de clar evidențiată este o strategie pe cinci ani la nivelul cooperativei și al fermei. Totodată, aveau culturi de nișă la nivelul fermelor. Se axau inclusiv pe graminee și pentru ce ține de partea asta de gazon, de plante furajere, dar și culturi de nișă. Am văzut și ferme care cultivau ceapă. Fiecare fermă avea câte ceva specific. Colegii care au fost prezenți au învățat și vor implementa din tot ce și-au propus ei. Merg foarte mult pe partea de management, pe business plan atât la nivelul fermei, cât și la nivelul cooperativei. Ei au o predictibilitate și o abordare pragmatică, cu investiții în timp. Vă dau exemplu cooperativa de gradul trei care avea programe de promovare pe 10-15 ani pentru deschiderea de noi piețe și au început cu Japonia, Coreea. Organizatoric, structural vorbind, chiar toți am fost impresionați de cât de muncitori, de serioși sunt și ce rezultate au pentru că au rezultate foarte bune”, a precizat reprezentantul UNCSV.

    Citește și: Fermierii din cooperativele UNCSV, în vizită la colegii din Danemarca prin programul Erasmus

    Cooperativele de gradul I, II și III în Danemarca

    În Danemarca există mai multe tipuri de cooperative, care sunt și ele specializate, la rândul lor, pe anumite obiective. Unul din acestea ar fi promovarea și vânzarea amidonului.

    ”Am vorbit în prisma legislației din România. Cooperativa de gradul I este cooperativa formată din persoane fizice, cea de gradul II, din persoane juridice și persoane fizice și cea de gradul III este o cooperativă formată din cooperative de gradul II, câte una pe fiecare sector. Ei au fuzionat câteva cooperative de gradul II de cartofi și au înființat o cooperativă de gradul III care se ocupă la ei doar de marketing și de vânzarea producției pentru că cultivă în proporție de 90% cartofi pentru amidon, foarte puțin pe partea de consum și au produse finite. Am văzut, inclusiv, brânzeturi din amidon care, atunci când le vezi, ai impresia că sunt similare. Am văzut chiar și maioneză și tot felul de alte produse”, a declarat Florentin Bercu.

    Citește și: Danemarca cumpără teren de la fermieri pentru a înființa păduri

    În concluzie, șeful UNCSV a rămas impresionat de ce a văzut la danezi și dorește să promoveze cât mai mult implementarea acestor practici și în România, atât de benefice pentru fermieri.

    ”În Danemarca, în momentul în care ai integrat tot lanțul, ai o garanție a continuării activității, a rentabilității, a fezabilității și nu mai ești dependent de 3-4 actori pe lanț care au fiecare adaosul lor și care au un interes comercial și economic propriu, câteodată altul decât cel al fermierului”, a conchis Florentin Bercu.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florentin Bercu, UNCSV (18.02.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – protocol de colaborare cu ITM pentru controalele pe condiționalitate socială Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!” Angajații John Deere din Germania demisionează pe capete. Primesc compensații și promisiunea reangajării

    Ultimele știri

    APIA – anunț IMPORTANT pentru toți fermerii care vor subvenții pe hectar și animale! Val de ger cumplit în România. Șefa ANM: „Vârful acestui episod va veni cu minime de -22 de grade” România, prin ANSVSA, a deschis o nouă piață de export pentru carne de pasăre către Republica Cuba