• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CE și-a prezentat Viziunea pentru agricultură. Iată cele patru domenii prioritare pentru sprijinirea fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană și-a prezentat astăzi, miercuri – 19 februarie, prezintă Viziunea pentru agricultură și alimentație, o foaie de parcurs ambițioasă privind viitorul agriculturii și al alimentației în Europa. Această foaie de parcurs pregătește terenul pentru un sistem agroalimentar atractiv, competitiv, rezilient, orientat spre viitor și echitabil pentru generațiile actuale și viitoare de fermieri și operatori agroalimentari, potrivit unui comunicat oficial.

    Simplificarea în continuare a politicilor noastre și creșterea gradului de adoptare a inovării și a digitalizării sunt condiții prealabile pentru toate acțiunile prezentate în viziune. Ulterior, în 2025, Comisia va propune un pachet cuprinzător de simplificare a actualului cadru legislativ agricol, împreună cu o strategie digitală a UE pentru agricultură, pentru a sprijini tranziția către o agricultură pregătită pentru digitalizare.

    „Fermierii noștri ocupă un loc central în sistemul de producție alimentară al UE. Datorită muncii lor zilnice, grele, toți avem alimente sigure și de înaltă calitate. Cu toate acestea, fermierii noștri se confruntă cu provocările tot mai mari ale concurenței globale și ale schimbărilor climatice. De aceea, astăzi oferim o strategie cuprinzătoare care face agricultura mai atractivă, mai rezilientă și mai durabilă”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

    Viziunea prezintă patru domenii prioritare:

    Un sector atractiv: Agricultura trebuie să aibă stabilitatea necesară pentru a încuraja tinerii să intre în profesie, inclusiv prin venituri echitabile și printr-un sprijin public mai bine direcționat. De asemenea, acestea trebuie să fie sprijinite în mod activ pentru a profita de beneficiile inovării și ale noilor modele de afaceri, inclusiv de creditele pentru carbon și natură, ca surse complementare de venit. Comisia se angajează să se asigure că fermierii nu sunt obligați să își vândă în mod sistematic produsele sub costurile de producție și va lua măsuri concrete în acest scop, inclusiv prin revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie de reînnoire a generațiilor în 2025, cu recomandări privind măsurile necesare atât la nivelul UE, cât și la nivel național/regional pentru a aborda barierele din calea accesului tinerilor și al persoanelor noi la profesie.

    Un sector competitiv și rezilient: UE va continua să acorde prioritate securității și suveranității alimentare în diferite moduri. Negocierile și acordurile comerciale vor fi utilizate pe deplin, protejând în același timp interesele fermierilor europeni. Viziunea răspunde, de asemenea, solicitărilor fermierilor, cetățenilor și societății în general privind o mai bună aliniere a standardelor de producție pentru produsele importate, pentru a garanta că standardele ambițioase ale UE nu conduc la un dezavantaj concurențial, în conformitate cu normele internaționale. Din acest motiv, Comisia va începe să ia măsuri în 2025 pentru a evalua impactul unei mai mari coerențe a standardelor în ceea ce privește pesticidele periculoase interzise în UE și bunăstarea animalelor. În plus, aplicarea riguroasă și controalele riguroase ale standardelor de siguranță alimentară rămân o prioritate nenegociabilă. Comisia își va consolida accentul pus pe creșterea animalelor pentru a promova viitorul pe termen lung al sectorului.

    Un sector adaptat exigențelor viitorului: Sectorul agricol european joacă un rol important în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Viziunea recunoaște necesitatea de a reconcilia acțiunile climatice cu securitatea alimentară și cu provocările specifice cu care se confruntă sectorul. Fermierii ar trebui recompensați pentru adoptarea unor practici ecologice. În acest context, Comisia va analiza cu atenție orice nouă interdicție privind utilizarea pesticidelor în cazul în care nu sunt disponibile alternative într-un termen rezonabil și va simplifica accesul la biopesticide pe piața UE. Comisia va elabora, de asemenea, un sistem voluntar de evaluare comparativă,„busola sustenabilității în cadrul fermei”, pentru a-i ajuta pe fermieri să își măsoare și să își îmbunătățească performanța la nivel de fermă. De asemenea, va fi pregătită o strategie privind reziliența în domeniul apei pentru a răspunde nevoii urgente de utilizare mai eficientă a apei.

    Condiții de viață și de muncă echitabile în zonele rurale: Comisia va prezenta un plan de acțiune rurală actualizat pentru a se asigura că zonele rurale rămân dinamice, funcționale și profund legate de patrimoniul cultural și natural al UE. De asemenea, va fi lansat un dialog anual privind alimentele cu o gamă largă de actori, inclusiv consumatori, fermieri, industrie și autorități publice, pentru a găsi soluții la probleme precum accesibilitatea alimentelor și inovarea. Reducerea risipei de alimente și abordarea preocupărilor societale legate de bunăstarea animalelor vor fi, de asemenea, analizate îndeaproape de către Comisie în viitor.

    Privind în perspectivă, viitoarea politică agricolă comună (PAC), ca parte a viitoarei propuneri privind CFM, va fi mai simplă și mai bine direcționată, sprijinul fiind direcționat mai mult către fermierii care se implică activ în producția de alimente, cu un accent deosebit pe tinerii fermieri și pe cei care practică agricultura în zone care se confruntă cu constrângeri naturale. Vor fi favorizate stimulentele, mai degrabă decât condițiile.

    Viziunea pentru agricultură și alimentație a fost propusă ca inițiativă prioritară pentru primele 100 de zile ale mandatului actualei Comisii, condusă de vicepreședintele executiv Fitto și de comisarul Hansen, sub îndrumarea președintei von der Leyen. Pe baza raportului Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE și în consultare cu Consiliul european pentru agricultură și alimentație, viziunea urmărește să asigure competitivitatea și sustenabilitatea pe termen lung a sectorului agricol și alimentar al UE. Pe baza celor mai recente rezultate ale Eurobarometrului, cetățenii UE sunt în mod covârșitor de acord că asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente în UE în orice moment este esențială.


    Te-ar mai putea interesa

    Angajații John Deere din Germania demisionează pe capete. Primesc compensații și promisiunea reangajării Arabia Saudită a cumpărat 920.000 de tone de grâu, inclusiv de la Cerealcom. Preț per tonă Ministrul Barbu: În România se pot deschide în momentul de față patru fabrici de îngrășăminte

    Ultimele știri

    Măsura pe care ministrul Barbu a cerut-o la Bruxelles pentru protejarea producătorilor români Florin Barbu: Mecanismele de acordare a subvențiilor europene ar trebui regândite Hoți prinși când furau cereale direct din magazia unei ferme