• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Christophe Hansen și viziunea sa pentru noua PAC: ”Ar trebui să schimbăm doar ceea ce nu funcționează bine și să păstrăm restul”

    Violina Gorcinschi -

    Christophe Hansen și viziunea sa pentru noua PAC. În cadrul unui interviu recent, Comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, a explicat cum va susține și va promova agricultura europeană în viitorii ani, prin restructurarea Politicii Agricole Comune. Potrivit acestuia, strategia sa de viitor se întinde pe o perioadă de 40 de ani, concentrându-se pe mediu, susținerea tinerilor fermieri, protejarea consumatorului și multe altele.

    Comisia Europeană și-a prezentat astăzi, miercuri – 19 februarie, la Bruxelles, Viziunea pentru agricultură și alimentație, o foaie de parcurs ambițioasă privind viitorul agriculturii și al alimentației în Europa. Într-un interviu oferit pentru Agrarheute, Comisarul pentru Agricultură a vorbit despre planurile sale de a simplifica procesul de obținere a subvențiilor și a ecoschemelor, pentru a eficientiza și promova sectorul agricol.

    Care sunt obiectivele viziunii dumneavoastră pentru PAC?

    Scopul este de a face industria agricolă și alimentară mai sustenabilă, în sensul că viabilitatea economică a fermelor, aspectele de mediu și sociale sunt luate în considerare în mod egal.

    Fermierii trebuie să poată înflori din nou în profesia lor. Trebuie să fie capabili să implementeze inovații. Pentru a realiza acest lucru, au nevoie de politicieni care să poată planifica nu doar pe șapte ani, ci până în 2040.

    Aș vrea să arăt drumul până acolo cu viziunea mea. Aceasta va include ca agricultura să fie din nou atractivă pentru tineri. În prezent, mai puțin de 12% dintre fermieri au sub 40 de ani. Sunt prea puțini. Dacă vrem să continuăm să producem la scară largă, trebuie să realizăm schimbarea generațională.

    Care sunt elementele de bază ale viziunii dumneavoastră pentru 2040?

    După cum sa menționat deja, este esențial să atragem generația tânără în agricultură. Pentru a realiza acest lucru, fermierii trebuie să poată obține un venit echitabil din munca lor,  iar zonele rurale trebuie să ofere o bună calitate a vieții.

    Trebuie să vedem agricultura ca pe un sector strategic, nu doar ca pe o parte foarte mică a economiei. Europa trebuie să-și păstreze suveranitatea alimentară. De asemenea, este clar că trebuie să reducem povara birocratică asupra firmelor. Un alt element este comerțul exterior echitabil. Principiul după care ne ghidăm trebuie să fie atingerea obiectivelor politice prin stimulente împreună cu fermierii și nu împotriva lor.

    Plăți directe mai direcționate pentru a sprijini veniturile fermelor care au cea mai mare nevoie de ele. Ce înseamnă asta exact?

    Aceasta nu face parte doar din viziunea mea, ci și din raportul final al Dialogului Strategic. Resursele limitate ale PAC trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Dorim să oferim un sprijin sporit fermierilor activi și producătorilor, dar și tinerilor fermieri și noilor veniți. Limitarea și regresia pot fi un instrument în acest sens. Aș dori să ajungem la o înțelegere în acest sens.

    De asemenea, trebuie să îmbunătățim modul în care gestionăm crizele. Cu toate acestea, deciziile în acest sens sunt legate de dimensiunea și structura cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada de finanțare începând cu 2028.

    Reforma planificată a bugetului UE pune în pericol finanțarea PAC?

    Suntem abia la începutul procesului de discuții privind structura CFM. Statele membre și Parlamentul UE au și ele un cuvânt de spus în acest sens. Știm că multe programe europene se suprapun. Vrem să evităm asta.

    Raportul Dialogului Strategic afirmă în mod clar că un buget agricol specific adecvat trebuie să continue să existe în viitor. Cererile suplimentare asupra sectorului trebuie să fie susținute de resurse financiare suplimentare. Cred că vom vorbi mult despre asta în lunile următoare.

    Spuneți că va fi un decalaj de investiții de 62 de miliarde de euro în agricultură în 2022. Cum ar trebui să fie închis?

    Această cifră se bazează pe o estimare a Băncii Europene de Investiții (BEI). Este deosebit de dificil pentru tinerii fermieri să obțină un împrumut de la bancă. Trebuie să vorbim cu băncile private despre asta și să găsim o soluție, dar am lansat deja, împreună cu BEI, un pachet de împrumuturi de 3 miliarde euro pentru tinerii fermieri.

    În opinia mea, planificarea securității pentru companii este importantă pentru finanțarea investițiilor. Politicienii trebuie să facă o treabă mai bună în acest sens.

    Citește și: CE și-a prezentat Viziunea pentru agricultură. Iată cele patru domenii prioritare pentru sprijinirea fermierilor

    Una dintre cele mai mari preocupări ale fermierilor este birocrația. Cum poate fi simplificată și mai practică PAC?

    Ultima Comisie a UE a adoptat deja un pachet de simplificare în 2024, dar este mai mult decât atât. Mă gândesc, de exemplu, la reglementări forfetare pentru companiile mai mici. De asemenea, trebuie să vedem dacă plățile și controalele de mediu pot fi simplificate. Cu toate acestea, unele sarcini au fost adăugate și de reglementările naționale sau provin din alte domenii de politică decât politica agricolă.

    Ceea ce este clar este că simplificările trebuie să fie eficiente nu numai pentru autorități, ci și pentru întreprinderile agricole. Voi prezenta un pachet suplimentar de simplificare în al doilea trimestru.

    Ce veți propune în pachet?

    Momentan suntem în analiză. Am primit câteva sugestii concrete din partea statelor membre și a asociațiilor agricole. Ceea ce este clar este că nu vreau să propun reformă înainte de reformă, ci mai degrabă simplificări în cadrul legal existent care pot fi implementate rapid.

    Când vor veni propunerile dumneavoastră pentru următoarea reformă agricolă a UE?

    La scurt timp după proiectul CFM, care este anunțat pentru iulie 2025. În orice caz, vreau să finalizez reforma PAC înainte de alegerile europene din vara anului 2028. Odată cu ultima reformă, ne-am aflat pe deplin în mijlocul campaniei electorale pentru UE.

    Intenția mea nu este să propun o reformă radicală. Ar trebui să schimbăm doar ceea ce nu funcționează bine și să păstrăm restul. Aceasta ar fi abordarea corectă și pentru a oferi companiilor siguranța necesară în planificare.

    Consolidarea fermierilor în lanțul valoric sună bine, dar prețurile alimentelor nu vor crește în acest caz?

    Nu. Un lucru este clar: alimentele trebuie să rămână accesibile consumatorilor. Ceea ce este necesar este mai multă transparență în lanțul valoric. Trebuie să știm cine câștigă cât și unde. În acest scop vom înfiinţa un observator. Scopul este ca fermierul să primească o cotă mai mare din valoarea adăugată.

    Citește și: PAC post-2027. Comisarul Hansen vrea menținerea subvențiilor plătite direct către fermieri

    Ce rol va juca zootehnia în viitoarea politică agricolă a UE?

    Am observat o tendință de scădere a zootehniei în UE de zece ani încoace, dar este, de asemenea, un fapt că acest sector este uneori puternic concentrat în regiuni limitate. Aici apar probleme în protecția apei și a emisiilor. Trebuie să avem acest aspect sub control la nivel local, tot cu ajutorul tehnologiei.

    Este important să menținem zootehnia peste tot pentru a crea valoare adăugată în zonele rurale și pentru a păstra biodiversitatea. Creșterea animalelor trebuie să aibă perspective bune în UE .

    Va încerca, din nou, Comisia să reducă utilizarea pesticidelor?

    Acesta nu este domeniul meu de responsabilitate, ci cel al colegului meu, Olivér Várhelyi (n.r.: Comisarul UE pentru Sănătate). Obiectivul ultimului regulament propus a fost susținut de mulți fermieri, dar negocierile au fost împinse la extreme politice, astfel încât s-au discutat doar procente nerealiste. A fost o mare greșeală.

    Regulamentul nu este în prezent pe ordinea de zi, dar dacă colegul meu Várhelyi vine cu o propunere, voi ține legătura foarte strâns cu el, astfel încât să ajungem la aranjamente practice.

    În trecut multe substanțe active au fost scoase de pe piață și am suferit pierderi substanțiale de recolte în multe zone. Trebuie să luăm contramăsuri. Nu mai putem elimina pesticidele de pe piață fără a oferi alternative.

    Cum poate UE să se asigure că fermierii europeni pot concura la nivel global, în special împotriva importurilor din țări cu standarde de producție mai scăzute?

    Permiteți-mi să vă dau un exemplu: în UE am scos neonicotinoidele de pe piață pentru că sunt periculoase pentru albine. Atunci de ce importăm alimente din țări terțe unde sunt folosite aceste substanțe? Nimeni nu înțelege asta.

    Trebuie să ne menținem competitivitatea și să evităm spălarea ecologică prin comerț. Aceasta include, de asemenea, adoptarea rapidă a reglementărilor pentru cultivarea plantelor crescute folosind noi tehnici genomice (NGT). Voi lucra îndeaproape cu comisarul Várhelyi pentru a avansa acest dosar sub președinția poloneză (n.r.: în prima jumătate a anului 2025).

    Susțineți acordul Mercosur, dar ați cerut despăgubiri pentru fermierii din UE. Cum ar trebui să funcționeze acest lucru?

    Avem relații comerciale foarte puternice cu țările din Mercosur. UE importă, printre altele, cantități mari de soia din America de Sud și 200.000 de tone de carne de vită în fiecare an. În schimb, livrăm acolo vin, băuturi spirtoase și brânză.

    Dacă întărim viabilitatea economică a fermelor noastre, agricultura noastră are multe de câștigat din acord. Avem nevoie de parteneri de încredere în comerțul exterior. Acest lucru este subliniat de evoluția actuală a comerțului cu SUA sub președintele Donald Trump și cu China.

    De ce este nevoie pentru a face agricultura atractivă pentru tinerii europeni?

    Acest lucru este într-adevăr foarte important pentru mine. În prima săptămână a mandatului meu în Comisie, am contribuit la organizarea unui dialog cu tinerii pentru a afla exact care sunt problemele fermierilor la început de drum. După cum am spus, aș dori să concentrez sprijinul pentru venit și mai precis către tinerii fermieri. Trebuie să li se ofere posibilitatea de a contribui cu ideile și inovațiile lor.

    Mă gândesc în special la producția de energii regenerabile și la bioeconomie. Este important să îmbunătățim calitatea vieții în zonele rurale. În plus, tinerilor fermieri trebuie să li se ofere un acces mai bun la capital extern și la terenuri.


    Te-ar mai putea interesa

    De la Angus la Carpatine. Fermierul Toma Zerestea și-a mărit ferma cu un efectiv de 75 de capre Gospodăria țărănească cu 10 vaci la muls. ”Cât eu trăiesc după ele, am obligația să le asigur o viață optimă” Cel mai ieftin îngrășământ. Ioan Enoiu: ”Este excepțional, ajută fantastic!”

    Ultimele știri

    APIA – anunț IMPORTANT pentru toți fermerii care vor subvenții pe hectar și animale! Val de ger cumplit în România. Șefa ANM: „Vârful acestui episod va veni cu minime de -22 de grade” România, prin ANSVSA, a deschis o nouă piață de export pentru carne de pasăre către Republica Cuba