• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PAC post-2027. Comisarul Hansen vrea menținerea subvențiilor plătite direct către fermieri

    Violina Gorcinschi -

    PAC 2027. Într-un document intern de la Bruxelles, Comisarul UE pentru Agricultură, Christophe Hansen, pledează pentru menținerea plăților directe către fermieri, opunându-se birocrației și promovând investițiile în agricultură. Totodată, politicianul european a pus accent pe importanța siguranței alimentare, pe sprijinirea fermelor mici și mijlocii și pe încurajarea noilor generații prin acces la bani și terenuri agricole.

    Potrivit unor surse interne, viziunea pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC) a Comisarului Christophe Hansen a fost prezentată recent la Bruxelles, urmând să fie făcută publică săptămâna viitoare, pe 19 februarie. Hansen dorește să rămână cu plățile directe pentru fermieri ca instrument de sprijin pentru venit.

    Viziunea preia multe recomandări din Dialogul strategic privind politica agricolă a UE. Hansen dorește să stimuleze investițiile în agricultură, să consolideze fermierii în lanțul valoric și să impună respectarea standardelor UE atunci când se importă produse agricole. Înainte de vacanța de vară, Comisarul pentru Agricultură dorește să prezinte și un pachet de măsuri pentru simplificarea PAC.

    Siguranța alimentară, o prioritate pentru UE

    Viziunea PAC urmărește să readucă în prim-planul politicii agricole europene securitatea aprovizionării cu alimente și produse agricole pentru populație. După 2027, sprijinul PAC se va concentra mai mult pe fermierii care „contribuie în mod activ la securitatea alimentară, la viabilitatea economică a fermelor și la conservarea mediului”.

    În același timp, însă, Comisia pare să dorească să se bazeze în continuare pe plățile directe. Printre altele, se subliniază că, în 2020, de exemplu, ajutorul direct a reprezentat în medie aproximativ 23% din venitul agricol. Acest lucru poate fi menit să realizeze o separare mai clară între ajutorul pentru protecția mediului și ajutorul socio-economic, cum ar fi plățile directe.

    Citește și: Comisarul UE pentru Agricultură, Christophe Hansen: „Fermierii sunt puși pe nedrept într-o lumină proastă”

    Comisarul UE pentru Agricultură susține simplificarea PAC pentru fermierii mici și mijlocii

    Fără a oferi detalii concrete, proiectul de viziune a politicii agricole abordează problema simplificării. Instrumentele viitoarei PAC ar trebui utilizate într-un mod „mai simplu și mai direcționat” pentru a sprijini o politică agricolă a UE ambițioasă și orientată spre viitor. Acest lucru ar trebui să se aplice în special fermierilor mici și mijlocii, care ar trebui să poată funcționa fără suprasolicitare administrativă. O modalitate de a realiza acest lucru ar fi eficientizarea controalelor PAC existente.

    Proiectul de viziune are în vedere orientarea sprijinului PAC către fermierii care au cea mai mare nevoie de el, printre care fermele din zone defavorizate, tineri fermieri, nou-veniți și ferme mixte.

    Citește și: Când cresc subvențiile fermierilor români? Răspunsul lui Christophe Hansen, comisar desemnat pentru Agricultură!

    Politici agricole pentru viitor

    Nu există o limită superioară fixă ​​pentru plafonarea plăților directe

    Este abordată și problema controversată a plafonului plăților directe. Cu toate acestea, oricine speră la o anumită sumă la nivelul UE va fi probabil dezamăgit. Este nevoie de un plafon, „luând în considerare diferitele circumstanțe structurale și sectoriale din statele membre”. Acest lucru nu indică o schimbare a status quo-ului. În prezent, PAC are un plafon anual opțional de 100.000 euro per fermă. Comisarul pentru Agricultură Hansen va dori probabil să găzduiască aici majoritățile conservatoare din Parlamentul European.

    În plus, instrumente precum plățile pentru serviciile ecosistemice vor continua să existe și vor fi „raționalizate și simplificate”. De asemenea, se pare că vor fi păstrate instrumentele de gestionare a crizelor și a riscurilor . Totodată, statelor membre ar trebui să li se acorde mai multă responsabilitate în ceea ce privește obiectivele definite în comun.

    PAC 2027: Tinerii fermieri europeni – noi oportunități și acces la terenurile agricole

    Proiectul de viziune evidențiază întârzierile semnificative de investiții în multe exploatații agricole. Este deosebit de dificil pentru tinerii fermieri și pentru femeile din domeniu să obțină capital extern adecvat. Motivele includ situația economică a întreprinderilor mici, profitabilitatea foarte fluctuantă și riscuri precum volatilitatea vremii și a piețelor de materii prime.

    Prin urmare, se face din nou referire la cooperarea sporită planificată cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Scopul este de a stimula investițiile pentru IMM-uri, nu doar în agricultură.

    După cum a indicat deja Hansen în mai multe discursuri, problema schimbării de generații va fi, de asemenea, abordată mai insistent în următorii cinci ani. Pentru a îmbunătăți atractivitatea sectorului agricol pentru tinerii fermieri și nou-veniți, trebuie abordate probleme precum accesul la terenul agricol, se arată în proiect.

    În acest context, Comisia intenționează să lucreze în vederea înființării unui Observator al UE pentru terenurile agricole. Acest lucru este menit să îmbunătățească transparența în tranzacțiile cu terenuri, drepturi, tendințe ale prețurilor și alți factori.

    În același timp, se subliniază că reînnoirea generațiilor „nu poate fi susținută doar de PAC”. Se spune că promovarea unei veritabile reînnoiri generaționale necesită o abordare la nivel de societate. Este necesar un amestec de politici din diferite domenii și responsabilități. Prin urmare, o strategie de reînnoire generațională va fi prezentată până la sfârșitul anului 2027, în strânsă cooperare cu statele membre, membrii Parlamentului European și părțile interesate .

    Consolidarea fermierilor în lanțul alimentar

    Secțiunea despre „un lanț alimentar echitabil” subliniază cererea sectorului agricol pentru venituri mai mari pe piață. În conformitate cu aceasta, sunt propunerile prezentate în decembrie 2024 pentru a adapta legislația în cadrul Organizației Comune a Pieței (OCM) și a punerii în aplicare a prevederilor transfrontaliere ale Directivei împotriva practicilor comerciale neloiale (UTP).

    Potrivit proiectului de viziune, se urmărește corectarea dezechilibrelor actuale din lanțul alimentar care sunt, în principal, în detrimentul producătorilor primari.

    În plus, se anunță o strategie de bioeconomie pentru sfârșitul anului 2025. Scopul este de a poziționa Uniunea Europeană ca un jucător global de top în acest domeniu. În plus, cultivarea carbonului este din nou menționată ca o „sursă suplimentară de venit”.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunț important de la APIA. Termen urgent privind adeverința pentru subvenții Ministrul Barbu: În România se pot deschide în momentul de față patru fabrici de îngrășăminte Șeful ANF: Fermierii care nu fac ITP-ul mașinilor de stropit – amenzi între 6.000 și 10.000 de lei

    Ultimele știri

    Producătorii de roboți agricoli cer un sprijin mai mare pentru fermieri, pentru a stimula vânzările Angajații John Deere din Germania demisionează pe capete. Primesc compensații și promisiunea reangajării Cantitatea de apă ce rămâne în sol după topirea zăpezii. Demonstrație practică