• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșiile-mărțișor! Familia Ianțoc a ieșit pe piață cu prima recoltă de tomate din acest an

    Angelica Lefter -

    Primele tomate românești coapte ale familiei Ianțoc, din județul Constanța, sunt recoltate deja și vor ieși pe piață. Roșiile cherry, crescute în serele hidroponice pe care le deține familia Ianțoc sunt soiuri foarte bune la gust și de calitate superioară.

    Familia fostului fotbalist Andrei Ianțoc s-a apucat de mai bine de 10 ani de legumicultură. Produce tomate pe timp de iarnă în propria seră hidroponică, de 8.000 de metri pătrați din județul Constanța, comuna Nicolae Bălcescu. Ca și anul trecut, în 2025, soții Ianțoc se pot mândri că au ieșit pe piață cu primele tomate românești, după cum au postat pe pagina de Facebook ”Serra-Ivas -roşii românești”.

    Tomatele familiei Ianțoc vor ajunge în supermarketurile din Dobrogea și București, în caserole de 250 de grame și 500 de grame, iar prețul, ca și în alți ani, va varia în funcție de soi și greutate.

    Investiția în sera hidroponică ce se ridică la 1,5 milioane de euro și necesită permanent schimbări și dotări. Legumicultotrii vor să fie primii în piață cu tomate românești și asta le-a reușit până acum.

    Roșiile cultivate de familia Ianțoc sunt polenizate cu ajutorul bondarilor

    Încă din 2014, de când familia Ianțoc a pus prima cultură de tomate, nu au contenit să investească. Substratul pe care au fost cultivate tomatele de acum doi ani, era unul din cocos, o inovație din India, iar înainte de acela, fermierii au utilizat un substrat bio. Răsadurile sunt, în mare parte, aduse din Austria.

    Tomatele sunt plantate în iarnă, iar acum sunt recoltate cele coapte, de culoare roșie și dulci la gust. Soții Ianțoc au testat, în anii trecuți, un soi spaniol foarte dulce și un altul din Grecia, dar majoritatea soiurilor cultivate provin din Austria, cele cu o dulceață în fruct mai ridicată. Roșiile nu sunt stropite pentru a combate dăunătorii, iar polenizarea se face cu bondari, iar toate acestea oferă tomatelor un gust desăvârșit, care i-a cucerit pe retaileri.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri atacați cu rachete în câmp, în timp ce recoltau: 12 răniți și 30 de utilaje avariate Programul Rabla Tractoare – deblocat cu fonduri europene! Anunțul făcut azi de ministrul Florin Barbu Liliana Piron, LAPAR: Fondurile europene pentru investiții în ferme – cu jaloane, ca la PNRR!

    Ultimele știri

    Reinke pune România pe harta mondială a irigațiilor. Noul hub al companiei, inaugurat la Năvodari Fermierii fac apel către Ministerul Mediului: ”Agricultura trebuie exceptată de la aplicarea legii mirosurilor” Fermierii care scapă de tăierea subvenției la hectar. Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: ”Rămân la nivel de atenționare”