• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionică Nechifor, Moldoovis: ”Noi trebuie să investim în ferme de familie”

    Violina Gorcinschi -

    Lipsa forței de muncă, o problemă în zootehnia din România – nevoie urgentă de sprijin pentru fermele de familie. Crescătorii de animale, printre care și cei de ovine, trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de lucrători din sector. Mulți dintre cei calificați să realizeze această muncă au plecat în străinătate, unde sunt salarii mai mari și condiții mai bune. De aceea, este nevoie de demersuri în direcția încurajării fermierilor tineri și a celor cu experiență în agricultură datorită familiei să rămână în țară și să își dezvolte afacerile.

    Invitatul ediției de miercuri, 5 martie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ing. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a ridicat problema deficitului de forță de muncă din zootehnia românească, dar și a potențialelor politici care să îi stimuleze pe fermierii tineri.

    ”Avem un capitol la care suferim nu doar în zootehnie, ci în toată agricultura: resursa umană. Vreau să vă spun că foarte mulți ne-au plecat în afară exact din această zonă și nu văd cum vom recupera lucrul acesta. Din acest motiv, eu cred că decidenții de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, Guvernul în general, trebuie să găsească acele facilități pentru a păstra resursa umană în țară. E aproape obligatoriu”, a declarat fermierul botoșănean.

    Ionică Nechifor, Moldoovis: ”Fermele de familie au nevoie de mai mult sprijin din partea guvernului”

    Cum păstrăm tinerii valoroși și pregătiți în agricultură în țară. În opinia fermierului Ionică Nechifor, cheia este la încurajarea fermelor mici, de familie, atât prin suport financiar, cât și prin diverse facilități care să îi facă să uite de ideea de a pleca în străinătate.

    ”Vrem să încurajăm tinerii în a se întoarce acasă din afară sau nici măcar din afară, ci pe copiii noștri, pe tinerii ai căror părinți sunt în agricultură, să rămână în agricultură. Sunt cei mai buni practicieni, cu cunoștințe. Avantajele pe care le primesc pe anumite politici făcute de guvern sunt forma în care trebuie să-i încurajăm să rămână în agricultură, aproape de familie. Dacă avem deja acele ferme foarte mari, care desfășoară o activitate, un business, noi trebuie să încurajăm și să dezvoltăm fermele de familie”, a declarat președintele Moldoovis.

    Citește și: Ionică Nechifor, Moldoovis : ”Vaccinarea împotriva PRM nu este o soluție. Nu vom mai putea exporta”

    Investițiile în fermele de familie le-ar asigura tinerilor la început de drum, cu putere de muncă și ambiție, o stabilitate financiară și un impuls pentru a se dezvolta în sectorul creșterii de animale, unul cu mare potențial la noi în țară.

    Citește și: Ionică Nechifor, Moldoovis, propune Ministerului Agriculturii o strategie pentru rasa Karakul

    ”Noi trebuie să investim în ferme de familie. Știți cum se spune la noi: atunci când ai o activitate și anume pe zootehnie și ai niște animale, atunci trebuie să ai casă, masă, rasă. Ai aceste trei elemente, mergi mai departe și ești încurajat”, a explicat Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Președintele Transavia, Ioan Popa: ”Nu există zi de la Dumnezeu să nu avem o instituție a statului în control” Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune”

    Ultimele știri

    Slovacii de tem de o criză de lactate din cauza febrei aftoase și își fac rezerve uriașe de lapte, brânză și carne de vită APIA – anunț urgent pentru fermierii care cer subvenții în București Ucraina a lansat un sistem de irigații care acoperă peste 12.000 ha de teren agricol