• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ionică Nechifor, Moldoovis, propune Ministerului Agriculturii o strategie pentru rasa Karakul

  Angelica Lefter -

  Fermierii trebuie să calculeze impactul bugetar atunci când iau inițiativa de merge la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a cere ceva în folosul sectorului în care activează, deoarece nu este suficient doar să ceară, este de părere Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis.

  Inițiator al unui program de ameliorare și relansare în Români a rasei Karakul, specific Karakul de Botoșni, Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a solicitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de ieri, joi – 1 februarie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ca ministrul Agriculturii, Florin Barbu să țină cont de patrimoniul național atât la ovine cât și la alte specii.

  Citește și: Super-oaia de România! Noua rasă de ovine care vrea să revoluționeze industria cărnii românești!

  Ionică Nechifor: Trebuie să ținem cont și de patrimoniu

  Ionică Nechifor a arătat că a lucrat la o strategie pentru a pune la punct un proiect prin care rasa de ovine Karakul să poată fi ameliorată până în anul 2027.

  ”Eu am lucrat la o strategie, să-i spun un proiect în care să putem ajuta Ministerul Agriculturii, pentru că nu este suficient să mergem la Ministerul Agriculturii și să cerem ceva, trebuie să facem și un impact financiar pentru că nu trebuie să ne mai comportăm doar ca niște simpli fermieri când mergem la o întâlnire cu domnul ministru. Ei bine, noi ne confruntăm acum cu o problemă și respectăm decizia domnului ministru de a da sprijin zootehnic la toți fermierii. Nu ne putem opune la strategia Ministerului, însă vreau să îl rog pe domnul ministru, prin intermediul dumneavoastră, și public, să țină cont de patrimoniul României pe specia ovină, și nu numai. Și aici mă refer la acele animale care astăzi fac parte dintr-un Registru Genelogic și mă refer strict la Registrul Genealogic principal, acolo unde este considerată rasa pură și fermele de elită”, a menționat Ionică Nechifor, la Agrostrategia de la TVR1.

  Ionică Nechifor: Pentru ameliorarea rasei Karakul este nevoie doar de berbeci din rasă pură

  Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis a arătat de este atât de importantă ameliorarea rasei Karakul de Botoșani, evidențiind astfel posibilitatea de eliminare a efectivelor care prezintă sensibilitate la screpie.

  ”Rasa Karakul în zona noastră, să știți că e de o importanță majoră, nu putem fermierii noștri să-i ducem spre o altă direcție și atunci noi trebuie să ameliorăm rasa. Ca să ameliorăm rasa, noi trebuie să folosim la reproducție doar berbeci Karakul în rasă pură, testați, genotipați, iar eu am pregătit în acest sens o strategie către domnul ministru în ideea de a avea niște obiective clare până în anul 2027. Vorbesc aici din 2 puncte de vedere, două obiective. Unul – în 2027, la rasa Karakul de Botoșani, să nu mai folosim la reproducție decât berbeci în rasă pură, iar un alt obiectiv este acela de a ajunge să genotipăm aceste animale populația în sine, mai ales berbecii pe care îi folosim la montă, tocmai în ideea de a aduce în fața, nu doar a opiniei publice, a specialiștilor și a comunității noastre a Uniunii Europene că România are un program de genotipare și elimină din șeptelul ovin acele animale sensibile la screpie. Ei bine, dar primul lucru pe care trebuie să-l facem este acela de a folosi la montă doar berbeci cu certificate de origine și rasă pură. Nu implică financiar decât doar partea de ameliorare și încurajare a fermierilor care fac acest lucru”, a punctat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis .

  Citiți și: Asociațiile au primit de la MADR clarificările privind vârsta maximă a berbecilor și țapilor pentru APIA

  Ionică Nechifor a subliniat, la Agrostrategia, că pentru a ajunge la asemenea performanță, trebuie folosiți doar berbeci rasă pură.

  ”Odată ce noi am ajuns să folosim berbeci doar în rasă pură, pentru toată populația Karakul, și vorbesc de 11% din total specia ovină din România. Folosind doar berbeci de rasă pură, etapa următoare trebuie să fie testați. După ce vom testa și reproducătorii masculi, trecem la testarea femelelor, să vedem rezultatele, dacă într-adevăr au respectat și am păstrat la reproducție acei berbeci rezistenți la acea boală la care nu am găsit încă leac, și anume screpia. Eu văd lucrurile să mergem într-un progres, pe niște obiective, să arătăm și Uniunii Europene că fondurile care vin de acolo, aduc niște rezultate”, a spus Ionică Nechifor.

  În prezent există 29.000 de oi rasă pură Karakul de Botoșni în România

  Dacă în 2007 existau în țară doar 3.000 de exemplare din rasă pură, acum numărul de ovine din rasa pură Karakul de Botoșani a crescut semnificativ.

  ”La momentul de față, vreau să vă spun că rezultatele au fost cam în felul următor la rasa Karakul de Botoșani: Dacă în 2007 aveam doar 3.000 de oi în rasă pură, astăzi avem 29.000 de oi în rasă pură, dar populația este de 1.000.100 de capete la nivel național, deci eu trebuie să mă pregătesc ca până în 2027 nu doar Uniunii Europene să arăt, ci și Ministerului Agriculturii, prin activitatea pe care am făcut-o și dumnealor au finanțat-o, că am ajuns la a folosi doar berbeci în rasă pură la montă pentru toată populația, așa cum se întâmplă la colegii noștri”, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Ionică Nechifor, la Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR 1.

  Agrostrategia, TVR. Invitat: Ionică Nechifor, Moldoovis (01.02.2024)


  Te-ar mai putea interesa

  Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA