Nemulțumirile ciobanilor, pe masa premierului Victor Ponta: Dacă nu găsim înțelegere, după Paști, ne întoarcem în fața Guvernului!
Gabriela Gimbășanu -Protestul de astăzi al crescătorilor de ovine și de caprine s-a dorit un prim semnal de alarmă pe care fermierii din întreaga țară au dorit să îl facă auzit din fața Guvernului României, adică din Piața Victoriei din Capitală. Manifestarea a durat circa trei ore și a reușit să adune circa 1.000 de crescători din întreaga țară, mânați la București de problemele cu care se confruntă zi de zi.
Lista cu revendicările crescătorilor (prezentată Agrointeligența de liderul Marcel Andrei) de animale nu a fost doar strigată în buricul Capitalei, ci a ajuns și pe masa premierului Victor Ponta. Șapte reprezentanți ai Federației Agrostar au dus documentul la Palatul Victoria, spunând că așteaptă ca problemele lor să fie ascultate și rezolvate cât mai curând. Altfel, vor organiza un nou protest, și mai mare.
„Plata târzie a subvenţiilor, problema păşunilor şi eliminarea cotei de lapte, la care se adaugă şi situaţia grea din ţările arabe, unde noi exportam oi, poate duce la desfiinţarea multor ferme de oi din România. Drept urmare, dacă nu vom găsi înţelegere, după Paşte, în faţa sediului Guvernului vor veni cel puţin 10.000 de fermieri”, a spus Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar.
O problemă spinoasă a ciobanilor din România s-a regăsit pe multe dintre pancardele de la protest și vizează modul în care sunt impozitați acești fermieri. ”Sunt multe neajunsuri în domeniul nostru de activitate. Sistemul d eimpozitare este o mare problemă. Este făcut de niște oameni care nu au văzut în viața lor sistemul nostru de creșterea animalelor, nu au fost la stână să vadă cum se poate face impozitarea corectă. Ei știu doar să ne ia, de trei ori. Avem impozitul pe cap de animal, acum vor să impoziteze și la brânză, și la carne, deci ieșim cu ea pe piață, dăm impozit. Ori iei pe animal, ori pe produs. Oaia are numai o piele, de unde să iei de pe ia trei piei?!”, a declarat presei Adam Stroețoiu, un crescător de ovine din Mihai Bravu, județul Giurgiu, deținătorul unei stâni cu 1.300 de capete.
Fermierii veniți în Capitală s-au plâns şi de faptul că Ministerul Agriculturii intenţionează să impună noi taxe crescătorilor de animale. Aceştia spun că există intenţia ca vaccinurile pentru animale să nu mai fie suportate de stat şi să fie achitate fermieri.
În prezent, animalele din ferme sunt vaccinate pe cheltuiala statului, de către mediciul veterinar de circumscripţie, eliminarea tratamentelor gratuite obligându-i pe oameni să scoată din buzunar în jur de 30-40 de lei pentru fiecare oaie, susţin protestatarii.
Crescătorii de ovine și de caprine veniți astăzi în Capitală spun că autoritățile au încercat să le deturneze acțiunea, virând pe ultima sută de metri subvenția pentru creșterea animalelor lor, respectiv ajutorul național tranzitoriu de 28,08 de lei/cap. ”Ca să ne închidă gura, au virat repede subvențiile în cont. Cu 10 lei mai puțin decât anul trecut, o sumă care nu acoperă de nici un fel nevoiele fermierilor și reprezintă un sprijin infim în raport cu problemele noastre”, a declarat și Cristian Bodnariu, președintele Asocieției de crescători de ovine și caprine din Giurgiu.