Sulful muiabil – ce este. Norme de aplicare la legume, pomi și cereale


Sulful muabil la pomi, legume, cereale și viță de vie. Aplicarea sulfului muabil pentru protecție împotriva dăunătorilor și bolilor fungice în sezon. Sulful muabil, eficient ca soluție ecologică pentru producția de flori, fructe, legume, cereale, oleaginoase.
Sulful muiabil este o pulbere umectabilă de sulf – minim 80% sulf, care se folosește la numeroase culturi agricole, precum:
- cereale – grâu, orz, orzoaică;
- rapiță;
- sfeclă de zahăr;
- tutun;
- legume – tomate, ardei, castraveți;
- pepeni;
- rădăcinoase – morcovi, pătrunjel, țelină;
- pomi fructiferi – măr, piersic;
- arbuști fructiferi – agriș, coacăz;
- viță de vie;
- plante ornamentale, inclusiv la trandafir;
- arbori precum stejarul.
Sulful muiabil este autorizat și pentru agricultura ecologică, fiind aplicat prin pulverizare în anumite perioade de vegetație. Este compatibil cu produsele pe bază de cupru și captan, putând fi utilizat în combinație cu alte tratamentele fitosanitare. Sulf muiabil este un foarte bun metabolizant al nutrienților (N, P, K), efectul constând în îmbunătățirea fotosintezei datorată majorării de randament a microelementelor amintite și transformării acestora în masă proteică.
Microelementul Sulf din Sulf muiabil se regăsește în mediul natural sub forme care pot fi procesate în diverse produse utilizate în agricultură, inclusiv în cea ecologică, având rol de stimulator de vegetație. Fiind cel mai bun metabolizator al nutrienților, mărește randamentul acestora de la 35% până la 60%. Acest plus de randament conduce la o diminuare a consumului de azot, reducând astfel riscul de a se forma nitriți ce pot penetra pânza freatică. Sulful este, de asemenea, utilizat cu succes în formulările de produse cu caracter fungicid, protejând culturile agricole de boli foliare și dăunători.

Sulful muiabil. Aplicare
Sulful muiabil face parte din familia fungicidelor care au un conținut mare de sulf organic, având în componența sa ingrediente de suspensabilitate și umectabilitate calitative care asigură o priză foarte bună la plante. Nu șiroiește și, totodată, este compatibil cu mai multe tratamente fitosanitare: majoritatea fungicidelor și insecticidelor destinate plantațiilor de viticultură, legumicultură, pomicultură, cereale și rapiță. De asemenea, poate fi combinat cu produsele cuprice precum zeama bordeleză și produsele pe bază de captan tehnic folosit în prevenirea făinării și manei la culturi.
Citește și: Schemă de tratamente la tomate. Stropiri de la răsad la recoltare
De regulă, se recomandă 3-6 tratamente cu sulf muiabil, dintre care 1-2 se aplică înainte de înflorit. Acesta se aplică prin stropiri la avertizare în timpul vegetației, la temperaturi de până la 25 grade Celsius, dimineața și seara, cu ajutorul pompelor atomizor a căror duze nu trebuie să depășească 0,8 milimetri în diametru.
Prin amestec cu apă se obține o suspensie caracterizată printr-o mare stabilitate utilizând o concentrație de 0,3-0,4% ( 3-4 kg/1000l soluție).
Sulful muiabil la legume
Sulful muiabil se poate folosi la o gamă variată de legume: castraveți, usturoi, ceapă, morcovi, ardei etc. Se aplică foliar, printr stropire, doza recomandată fiind de 30 grame/10 litri de soluție (concentrație de 0,3%). Este important de știut că după aplicarea ultimului tratament și până la recoltare trebuie să treacă minim 7 zile.
Sulful muiabil este destinat administrării împotriva unor boli precum alternarioza (Alternaria spp.), antracnoza (Colletotrichum spp.), făinarea (Erysiphe cichoracearum) și dăunători ca acarienii sau afidele.
Citește și: Fertilizarea cu sulf. Doze recomandate la culturile principale
Sulful muiabil la pomi
Sulful muiabil se aplică și la pomi, fiind util în livezi unde se administrează în combinație cu tratamentele cuprice, dar și cu alte tratamente. Merii, perii, piersicii, cireșii etc pot beneficia de acțiunea sulfului muabil care îi protejează de rapănul mărului (Venturia spp.), făinare (Podosphaera leucotricha), rugini (Gymnosporangium), afide (Aphidoidea), acarieni (Tetranychidae) și molii miniere (Gracillariidae).
De exemplu, pentru tratamentele la măr împotriva făinării, se recomandă o concentrație de 0,3%, doză de 4,5 kg/ha.
Sulful muiabil la cereale și rapiță
Grâul, orzul, dar și rapița pot beneficia de tratamentele cu sulf muabil. La grâu și orz, această substanță este utilă împotriva septoriozei (Mycosphaerella spp.), ruginii (Puccinia spp.), fuzariozei (Fusarium spp.), afidelor și gândacilor de cereale (Anobiidae).
În culturile de grâu, împotriva făinării, este indicată o doză 8 kilograme/ha. La rapiță, Erysiphe communis poate fi combătută cu o concentrație de 8 kg/ha.

Sulful muiabil la vița de vie
Sulful muabil este indicat în culturile de viță de vie, fiind eficient împotriva manei (Plasmopara viticola), făinării (Erysiphe necator) și acarienilor.
Doza recomandată de sulfat muabil la vița de vie împotriva făinării este de 4 kg/ha.