Fermierul Biță Racman – de la ”Porumbul de Aur” la ZERO hectare cu porumb în acest an


Fermierul Biță Racman nu va avea anul acesta în fermă niciun hectar cu porumb. Cultura care altădată îi aduce mari satisfacții și chiar un trofeu pentru producție-record la neirigat, în 2020, porumbul l-a dezamăgit total anul trecut, lăsându-i o pagubă uriașă din cauza producțiilor nimicite se secetă.
Biță Racman, administratorul fermei Racman SRL, din județul Giurgiu, renunță anul acesta la cultura de porumb. Agricultorul va avea astfel o campanie de primăvară inedită, fără cultura care i-a adus atâta satisfacție în alți ani.
Racman lucrează per total 2.300 de hectare, dar n-a mai vrut să riște în acest an, așa că porumbul nu mai reprezintă o prioritate pentru fermier. Așa cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, singura cultură de primăvară o reprezintă mazărea.
”Culturi de primăvară nu mai am în acest an, am pus mazăre vreo 50 de hectare și atât, restul am numai culturi de toamnă. Nu am pus nici porumb, am făcut o pauză să trec peste acest prag de secetă. Până acum avem vreo 300 și ceva de litri pe metru pătrat din august până în prezent, ceea ce nu-mi dă curaj să pun prășitoare”, a menționat fermierul giurgiuvean.

În schimb, culturile de toamnă se prezintă bine, iar în această perioadă au fost aplicate erbicidele, după schemele deja stabilite la fiecare cultură în parte.
”Grâul, orzul și rapița sunt frumoase. Am făcut erbicidatul, am terminat tratamentul la ele. La grâu i-am dat un Verben (fungicid sistemic de la Corteva – n.r.) și un insecticid și l-am erbicidat. La rapiță i-am dat un tratament în toamnă, al doilea în primăvară, două insecticide, un Korvetto (erbicid postemergent de la Corteva – n.r.) și un graminicid. Am făcut trei treceri la rapiță până acum, plus insecticide în fiecare tratament. Și pentru orz am erbicidat cu Axial One (erbicid de la Syngenta – n.r.) și Falcon, fungicid de la Bayer. Urmez o schemă de tratament, după atâția ani am stabilit la fiecare cultură ce tratamente fac în primăvară și le urmez pe acestea”, a punctat fermierul giurgiuvean Biță Racman, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
A contractat grâul la prețul de 1 leu pe kilogram
Agricultorul are deja semnate contracte cu traderii și mai urmează să participe la o licitație. Grâul l-a vândut cu un leu pe kilogram, astfel că la o tonă contractată, fermierul a primit ușor peste 1.000 de lei.
”Am făcut contracte futures, mâine mai facem o licitație, să mai contractăm ceva dacă ne iese prețul. Anul acesta am făcut o pauză la porumb, dar de anul viitor încep în forță cu porumb și floarea-soarelui. Acum am contractat grâul cu 1 leu/kg, avem contract pentru 1.000 de tone. Pentru rapiță avem 800 de tone contractate, la orz 1.000 și mai urmează o licitație. Deci am contractat tona de grâu cu 1.002 lei, rapița cu 2.263 de lei pe tonă și orzul 890 de lei/tonă. Nu spun că prețurile sunt mari sau mici, dar și dacă nu mi-ar plăcea, ce pot să fac, acestea sunt prețurile, nu știu să faca altceva decât agricultură”, a arătat fermierul Biță Racman.