• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Popa, Transavia, despre problemele din agribusiness: „Degeaba vrem să mâncăm ieftin dacă producem scump”

    Violina Gorcinschi -

    Problemele din agribusiness – Ioan Popa, fondatorul Transavia, spune lucrurilor pe nume. Antreprenorul român Ioan Popa, președintele Transavia, și-a expus viziunea cu privire la provocările lanțului alimentar din România. Acesta e de părere că industria trebuie să producă mai mult și mai ieftin, pentru a oferi consumatorilor alimente de calitate și accesibile, însă încă sunt piedici în agricultură.

    În cadrul SUMMIT RO 3.0 TASTE THE FUTURE 2025 – AGRIFOOD & RETAIL, eveniment organizat de Antena 3 CNN ieri, miercuri – 26 martie, discuție unde au fost prezenți și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precum și jucători importanți din sectorul agricol, președintele Transavia Ioan Popa a pus punctul pe i în legătură cu ce nu merge bine în mediul de agribusiness din România.

    „Cea mai mare problemă pe care o are industria și economia, în general, sunt instituțiile statului. Avem probleme cu aceste instituții. (…) Eu, personal, prin compania mea, am construit un milion de metri pătrați de spații de producție. În acest an mai construiesc 100.000 de metri pătrați, sunt angrenat într-o investiție de 150 milioane de euro pe care mi-am propus să o închei în septembrie în acest an. Din cauza statului, nu o s-o termin atunci, eventual în iulie anul viitor pentru că au avut grijă să îmi pună piedici. Nu am cerut credite de la bănci, nici ajutor de stat nu am primit, nici fonduri europene. Le fac din resursele companiei, iar statul, la care eu plătesc impozit, nu mă lasă să-i dau impozit în trimestrul patru anul acesta, ci anul viitor. Dacă vi se pare normal, înseamnă că eu sunt deplasat. Eu mă refer la avize și la alte lucruri. Poți să fii și Papa de la Roma, că nu obții astăzi la o investiție serioasă mai repede de un an – un an jumate o autorizație de construcție în România. Îți vine să te arunci în cap decât să de apuci să mai faci ceva. Asta e ceea ce simt eu și alți oameni din mediul de business. Avem numai frâne și numai piedici. Instituțiile statului s-au deprofesionalizat, au venit acolo diverși neica nimeni puși pe diverse criterii care habar n-au pe ce lume trăiesc. Nu ajunge că sunt nepricepuți, sunt și răi și nu fac decât să pună piedici”, a deplâns producătorul agricol.

    Afaceristul a ținut să puncteze, adresându-se ministrului Barbu, că problema nu este la Ministerul Agriculturii, ci la alte ministere care au devenit „bau-bau-ul economiei românești”.

    Citește și: Ioan Popa, Transavia: ”La agricultură se dorește eliminarea facilităților fiscale grăbit și brutal”

    Ioan Popa, Transavia: „Nu avem cum să mâncăm ieftin dacă producem scump”

    Cu multe realizări în domeniul de agribusiness în spate, chiar și Ioan Popa se confruntă cu problemele birocratice care îi pun în pericol investițiile. Acesta plănuiește să se extindă masiv cu procesarea, însă problemele nu sunt puține.

    „Vi se pare normal să dureze autorizația de mediu atât de mult? Eu am negociat echipamente cu 100.000 de euro să zicem și peste un an și jumătate trebuie să dau 200.000 euro. Păi nu e normal să se întâmple astfel de lucruri. Pe niște aiureli. Eu am făcut o investiție uriașă. Se spune că va fi cea mai mare fabrică din Europa de acest gen și mă confrunt cu niște probleme de mă doare capul. Avem niște lucruri care sunt exagerate și care ne duc unde nu trebuie: să facem investiții mai scumpe, să le facem mai târziu”, a spus omul de afaceri.

    Citește și: Strategia unui business integrat. Ioan Popa, Transavia: Ne asigurăm necesarul de cereale încă din perioada de recoltare

    Antreprenorul critică standardele impuse de UE, argumentând că acestea cresc costurile de producție ale fermierilor, iar mâncarea ajunge să fie mai scumpă.

    „Toate fițele pe care ni le bagă pe gât Bruxelles-ul sau nu știu cine trebuie să ne iasă din cap, că vom mânca mai târziu mai bun și mai ieftin. Degeaba vrem să mâncăm ieftin dacă producem scump. Nu se poate”, a declarat fondatorul Transavia.

    În ciuda provocărilor, Ioan Popa consideră că acest an va fi unul bun pentru compania sa.

    „Optimismul meu este exagerat, dar exagerat cu ponderabilitate pentru că compania mea are o situație mult mai bună decât a restului industriei fie că e vorba de pui, fie de alte specii de animale sau păsări. Aș vrea să cred că va fi un an bun în ceea ce mă privește, că toți anii, de la înființarea companiei, au fost din ce în ce mai buni. Au fost mai buni pentru că am produs mai mult, mai bine și mai eficient”, a spus reprezentantul Transavia.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – apel urgent pentru fermierii care vor subvenții în acest an O fermă de porci cu peste 1.000 hectare, scoasă la vânzare cu 41 de milioane de euro Fermierii, fără ANT-uri în conturi la trei săptămâni de la autorizare: ”Să ne dea cineva explicații!”

    Ultimele știri

    Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune” Discuții la Senat: Subvențiile să se plătească doar pentru fermieri activi! Un primar cere să fie reintrodusă obligația statului de a asigura hrănirea urșilor în pădure, în habitatul lor natural