Bursa de cereale, în picaj sub presiunea noului acord de cereale între Rusia și Ucraina


Prețurile cerealelor sunt sub presiune ca reacție la noul acord de cereale, în special grâu. Piețele agricole de pe ambele maluri ale Atlanticului au fost tulburate de anunțul Washingtonului privind un acord între Rusia și Ucraina care va putea pune capăt ostilităților din Marea Neagră. În schimb, SUA dorește „să ajute la restabilirea accesului Rusiei pe piața globală pentru exporturile de produse agricole și de îngrășăminte , să reducă costul asigurării maritime și să îmbunătățească accesul la porturi și sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Declarația Kremlinului a fost mai precisă în ceea ce privește cererile Rusiei, adăugând că încetarea focului din Marea Neagră va intra în vigoare abia după ridicarea sancțiunilor împotriva băncii agricole ruse Rosselhozbank și a altor instituții financiare implicate în comerțul internațional cu alimente, inclusiv produse din pește și îngrășăminte. Kremlinul a adăugat că aceste organizații trebuie să fie conectate la sistemul SWIFT și că toate sancțiunile și restricțiile privind alimentele, îngrășămintele, navele și mașinile agricole trebuie ridicate. SWIFT înseamnă Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications și este o conexiune financiară internațională care permite un flux de bani transfrontalier mai bun. Rosselkhozbank a fost scoasă din sistem în iunie 2022, raportează Agrarheute.
Noul acord de cereale între Rusia și Ucraina – efecte asupra pieței cerealelor
Acordul ar fi o reluare a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, care a fost oprită în 2022 sub medierea Națiunilor Unite și a Turciei. Inițiativa a inclus un memorandum de trei ani care a permis exportul în siguranță a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în ciuda războiului. În schimb, oficialii ONU au fost de acord să faciliteze exporturile rusești de alimente și îngrășăminte în străinătate. În 2023, Moscova s-a retras din acest acord, invocând dificultăți și obstacole în exportul propriilor alimente și îngrășăminte.
Deși companiile rusești de alimente și îngrășăminte nu sunt vizate de sancțiunile occidentale, Moscova a spus că restricțiile privind logistica, plățile și taxele de asigurare au împiedicat transporturile.
Înaintea discuțiilor de la Riad, consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz a declarat pentru CBS News pe 23 martie că reluarea acordului de cereale va fi punctul central al discuțiilor.
„Vom discuta acum despre o încetare a focului în Marea Neagră, astfel încât ambele părți să poată transporta cereale și combustibil și să reia comerțul în Marea Neagră”, a declarat Waltz.
Grâul este cultura care a reacționat cel mai puternic la aceste anunțuri (cu prețuri în scădere) pe piețe.
„Acordul de încetare a focului este văzut ca un factor de scădere pentru grâu”, a declarat Arlan Suderman de la StoneX Financial, agenției de presă AFP.

Traderii de cereale: Ucraina poate exporta și fără acordul din Marea Neagră
Atât Kievul, cât și Moscova au convenit să „asigure siguranța transportului maritim, să suprime utilizarea forței și să prevină folosirea navelor comerciale pentru obiective militare în Marea Neagră”, a anunțat Casa Albă în două declarații separate, raportând despre discuțiile din ultimele zile cu ucrainenii și rușii din Arabia Saudită.
Pentru unii analiști și comercianți de cereale, nu este sigur dacă tendința actuală de scădere a prețurilor la grâu este justificată.
„Îmi este greu să înțeleg reacția comercianților și a fondurilor care vând grâu la reluarea „acordului cu cereale”, deoarece grâul părăsește deja Ucraina fără acest acord”, a declarat Sébastien Poncelet, analist la Argus Media France, pentru AFP.
Citește și: MARS: Producții medii estimate la hectar în acest an pentru grâu și rapiță în România
Potrivit lui Sébastien Poncelet, volumele exporturilor de cereale și semințe oleaginoase au revenit acum la nivelurile de dinainte de război, astfel încât „grâul să nu părăsească țara mai repede, deoarece coridorul ar fi restabilit”.
„Condițiile agricole din Rusia sunt precare și există secetă în câmpiile de sud ale Statelor Unite, dar aceste probleme sunt trecute în fundal în lumina anunțului unui acord”, a declarat pentru AFP Dewey Strickler de la Ag Watch Market Advisers.