• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MARS: Producții medii estimate la hectar în acest an pentru grâu și rapiță în România

    Violina Gorcinschi -

    Echipa de monitorizare a culturilor MARS a prezentat prognoza din martie pentru randamentul culturilor de cereale și rapiță în 2025, în Uniunea Europeană. Cele mai mare randamente se vor înregistra în Irlanda, iar cele mai mici, în Portugalia. Acesta este și cazul grâului, pentru care cel mai mare randament va fi de aproape 10 tone/ha. Rapița va avea un randament mediu de 3,20 tone/ha.

    Cum vor arăta culturile principale în UE în acest an. Cu ocazia efectuării unei noi prognoze MARS în luna martie, UE a arătat ce estimări actuale sunt luate în considerare pentru randamentele culturilor de cereale și rapiță. În general, randamentul la cereale precum orz, secară sau triticale va fi mai bun decât media ultimilor cinci ani. Rapița va avea, în schimb, același randament mediu.

    Media pe hectar la producția de cereale în UE – estimări (foto: millermagazine.com)

    Prognoză: Randamentul culturilor de cereale și rapiță în UE în acest an

    Cea mai mare producție medie de grâu de morărit, de 9,45 tone/ha este preconizată în Irlanda, iar cea mai mică, de 2,19 tone/ha, în Portugalia. Randamentul mediu preconizat pentru UE este de 6,00 t/ha. Producția de grâu românesc este estimată la o medie de 4,58 tone/ha, randament mai slab decât anul trecut, dar mai bun decât media ultimilor cinci ani.

    Cea mai mare producție medie la secară este estimată în Danemarca, de 6,38 tone/ha, iar cea mai mică, de 1,04 tone/ha, în Portugalia. Recolte medii în Polonia sunt așteptate la 3,55 t/ha, comparativ cu 3,57 t/ha în 2024, adică cu 1% mai puțin decât anul precedent și cu 1% mai mult decât media pe cinci ani. Randamentul mediu preconizat pentru UE este de 4,27 t/ha. Producătorii români de secară vor reuși să scoată un randament de 2,99 tone/ha, mai mult decât în 2024, dar și față de anii precedenți, potrivit MARS.

    Citește și: Raport USDA martie 2025. Estimările care schimbă jocurile pe piața cerealelor de la Marea Neagră

    Cele mai mari recolte medii la orzul de iarnă – 8,88 t/ha sunt așteptate în Irlanda și cele mai mici, de 2,11 t/ha, în Cipru. Recoltele medii în Polonia sunt estimate la 5,01 t/ha, comparativ cu 4,67 t/ha în 2024, adică cu 7% mai mult decât anul trecut și 2% mai mult decât media pe ultimii cinci ani. Randamentul mediu preconizat pentru UE este de 5,15 t/ha, a raportat farmer.pl. În România, se așteaptă ca randamentul mediu la hectar pentru orzul de iarnă să fie de 4,57 tone/ha, producție mai slabă decât anul trecut, dar mai mare decât media ultimilor cinci ani.

    În ceea ce privește culturile de triticale, cea mai mare producție medie, de 6,02 t/ha ar trebui să fie în Germania, iar cea mai mică de 1,45 t/ha, în Portugalia. Recolte medii în Polonia sunt așteptate la 4,51 t/ha, comparativ cu 4,40 t/ha în 2024, adică cu 2% mai mult decât media pe cinci ani. Randamentul mediu preconizat pentru UE este de 4,48 t/ha. Randamentul din România la triticale va fi sub media UE, la nivelul de 4,04 tone/ha, mai bun decât media din ultimii cinci ani, dar mai slab decât în 2024.

    Citește și: Buletinul MARS de septembrie: Producția de porumb din UE, mai scăzută. Medie de 6,84 t/ha

    La rapiță, cea mai mare producție medie va fi de 4,72 t/ha, în Irlanda, iar cea mai mică în Finlanda – 1,38 t/ha. În Polonia, producțiile medii ar trebui să se ridice la 3,28 t/ha față de 3,23 t/ha în 2024, adică cu 2% mai puţin față de anul precedent şi la fel de mult ca media pe cinci ani. Randamentul mediu preconizat pentru UE este de 3,20 t/ha. Și în cazul rapiței, MARS crede că România va avea un randament mai mic decât media UE, de 2,61 tone/ha ușor mai scăzut decât în ultimii cinci ani, dar mai bun decât anul precedent.


    Te-ar mai putea interesa

    Român din Diaspora: ”Am strâns 30.000 de euro și vreau să investesc acasă în agricultură. Merită efortul?” Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani Fermierii, fără ANT-uri în conturi la trei săptămâni de la autorizare: ”Să ne dea cineva explicații!”

    Ultimele știri

    Prețul uriaș al roșiilor, explicat de cel mai mare legumicultor din Buzău: ”A fost o iarnă grea” The Sunday Times: Un englez stabilit în România lucrează 10.000 ha și încasează subvenții de 1,8 milioane de euro Cum va fi vremea în aprilie. Graficul ploilor pentru următoarele patru săptămâni