Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel


Veste bună pentru crescătorii de ovine care nu s-au încadrat la plată pentru subvenția de 50 euro/cap. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ia în calcul să vină cu un alt act normativ care să includă și fermele care au până la 50 de capete, astfel încât și acești crescători să încaseze banii.
Crescătorii de ovine au purtat astăzi, vineri – 28 martie discuții cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ocazie cu care s-au dezbătut mai multe probleme din sectorul de creștere a animalelor. Printre temele dezbătute s-a aflat și cea legată de eligibilitatea fermelor mici, sub 50 de capete, pentru sprijinul financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Citiți și: Subvenția APIA de 248 lei la ovine/caprine, cerută pentru 840.000 de capete. Termen final plăți

Subvenția de 50 euro/cap, achitată și pentru crescătorii care au sub 50 de capete
Fermierii care nu s-au încadrat la plata subvenției de 50 euro/cap pentru minim 50 de capete vor putea solicita sprijinul într-o nouă etapă de înscrieri. Din discuțiile care s-au purtat astăzi la MADR, instituția va veni cu un nou act normativ care să permită fermierilor să ceară banii.
”A mai fost o discuție, pe care am avut-o și data trecută dar a revenit probabil că deja există o certitudine că se va concretiza. Este vorba despre cei 50 de euro pentru tineretul femel iar cei care nu au beneficiat acum în prima etapă, cu condițiile actuale, adică cei care au sub 50 de capete să beneficeze în etapa a doua. S-a găsit la minister o formulă ca să fie aprobată desigur și de Comisia Europeană (CE). Și urmează probabil în perioada următoare să se facă un anunț oficial și să se vină cu un proiect de act normativ. Normal trebuie și inițial să se plece de la un minim de 30 de capete, și se încadrau mult mai mulți fermieri dar din păcate s-a stabilit în final cu 50 de capete”, a declarat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
8.321 de fermieri au solicitat deja banii
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că în intervalul 3 – 21 martie 2025, prin Centrele APIA s-au primit 8.321 cereri de acordare a unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, pentru un număr de aproximativ 840.000 animale.