• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri la țară: Pălinca de prune a lui Vasile Aciu și-a făcut loc în valizele străinilor care ajung în România

    agrointeligenta.ro -

    Un produs cu o poveste este de 10 ori mai apreciat, iar când povestea îmbină tradiția cu familia și viața la țară, succesul acestei afaceri – oricât de mică ar fi ea, este garantat. Cu acest gând am plecat după câteva vorbe schimbate la un târg cu Vasile Aciu, un producător de pălincă de Zalău pe care încă o face după rețeta faimosului său tată pe care toată lumea și-l amintește cu drag în satul sălăjean Bocșița.

    Pe Vasile Aciu cu pălinca sa de Zalău nu-l vezi prea des prin țară. Nu mai are nevoie de așa multă publicitate pentru că tăria pe care o produce se vinde bine atât prin magazinul online, cât mai ales în magazinele duty-free din aeroportul Henri Coandă – Otopeni. De fapt, ai zice că mai mult îl cunosc străinii, cei care nu ezită să plătească 119 de lei pentru o sticlă de 700 de ml de pălincă frumos ambalată, cu tricolor și cutie de cadou inclusă.

    ”Atenția pentru detalii și ambalajul de calitate m-au ajutat să mă remarc între ceilalți producători de pălincă. Eu duc mai departe producția de tărie a tatălui meu, care a fost un cunoscut producător în zona noastră, iar numele Aciu era un brand local înainte de a-l pune eu pe etichetă”, ne-a povestit Vasile Aciu despre originile pălincii pe care o produce în satul Bocșița, aflat la 25 de Zalău.

    DSC_0061

    Ambalajul, 20% din prețul final

    Pe lângă faptul că ales că păstreze tehnologia tradițională de a obține pălinca, Vasile Aciu a căutat și o formă diferită de prezentare a produsului său. A căutat în toată țara o fabrică de sticlă sau un artizan care să-i fie pe plac și a ajuns să cumpere burtoasele sticle taman din Italia. ”Mi-aș fi dorit o colaborare cu cineva din România, dar nu m-am înțeles nici la preț, nici la calitate. Ca și cost, un ambalaj de calitate ajunge la 20% din prețul final”, explică Vasile Aciu.

    Conform reglementărilor în vigoare afară de care nu face un pas, producătorul din Zalău poate scoate pe piață cel mult 2.000 de litri de pălincă pe an, plătind o acciză de 12 lei/litru.

    DSC_0054

    Ca și varietăți, Vasile Aciu produce pălincă de prune, de gutui, de cireșe sau pere, toate cu aceeași tehnologie. După ce este distilat borhotul din prunele anaşpet, într-un cazan de 400 de litri, se trece la redistilarea produsului pentru a obține concentraţia optimă de alcool, după care pălinca ajunge în butoaie de stejar, unde va sta la învechit între unu şi trei ani, timp în care se pierde, prin evaporare, aproximativ 5% din cantitate pe an. Butoaiele de dud au ajuns aproape o legendă, astăzi mai există butoaie de salcâm cu inserţii de doage din dud, însă Vasile Aciu preferă butoaiele de stejar.

    Afacere ușor de pus pe roate

    Afacerea cu tărie tradițională – pălincă, rachiu sau țuică, este una dintre acele activități pe care o familie din mediul rural (și nu numai) o poate desfășura cu o investiție relativ mică. Principalul cost îl reprezintă cazanul, care, conform rețetei tradiționale trebuie să fie din cupru pur. ”Cuprul este conductor de căldură foarte bun, rezistent la efectul acizilor organici și are un efect foarte pozitiv asupra gustului și mirosului destilatului, dovedit mai bine decât oricare alt metal (aluminiu, oțel inoxidabil, etc..). Din acest motiv destilatele (țuica, pălinca) fabricată în destilatoare din cupru au miros și gust mai curat”, explică reprezentanții Des Cazane, care comercializează în România cazane de țuică din cupru cu puritate 99,99%.

    Cât costă un cazan de cupru pentru țuică

    Cât despre costuri, potrivit www.des-cazane-ro, acestea variază în funcție de capacitatea cazanului și pornesc de la 1.890 de lei pentru un model hobby. ”Cazanul HOBY este proiectat pentru producția de țuică în cantități mici, menit uzului casnic în spații mici și închise. Încălzirea este efectuată folosind arzător la gas conectat la rezervoar casnic cu gas butan sau cu focar proiectat pentru combustibil solid. Este ușor de transportat și poate fi operat de o singură persoană”, explică reprezentanții companiei.Cazan-Model-HOBY-30L1-492-0 Cazan-Model-HOBY-30L251-800-0Cazan-Model-HOBY-30L252-800-0Cazan-Model-HOBY-30L253-800-0

    Cazan basculant pentru producție medie

    Pentru un model basculant de cazan de țuică cu o capacitate de 60 de litri, prețul este de 3.290 de lei, la care se adaugă 200 de lei pentru amestecător. ”Acest produs este proiectat pentru producția de țuică în cantități medii, menit uzului casnic. Încălzirea poate fi efectuată cu combustibil solid sau aragaz conectat la rezervoar casnic de gas butan. Se umple prin intermediul deschizăturii de sus a cazanului și se golește prin revărsare”, se spune despre acest model care, la capacități de 100 de litri, se vinde cu tot cu amestecător, la 4.290 de lei.

    Cazan-Model-BASCULANT278-800-0 Cazan-Model-BASCULANT2-800-0

    Model premium la 14.999 lei lei

    Pentru producția mare de țuică sau pălincă, Des Cazane recomandă modelul premium cu un volum de 350 de litri.

    ”Setul cazanului pentru destilarea bauturilor alcoolice este compus din cazan de cupru instalat în focar produs din tablă metalică cu laminare rece. Aparatul conține două orificii separate pentru umplerea și golirea cazanului și folosește sistemul cel mai eficient de etanșare cu apă la coroana cazanului și cești din cupru la capacul cazanului conectate prin țeavă de cupru astfel prevenind scăparea aburilor alcoolici din aparat. Vasul răcitor este de capacitate 650L, produs din oțel galvanizat în care este instalat cilindru, și ventil pentru evacuarea de apă din vasul răcitor”, este descrierea cazanului pentru profesioniști și al cărui preț este de 14.990 de lei și care, la fel ca restul produselor Des Cazane, vine cu o garanței de un 1 an pentru set și 2 ani pentru produsele din cupru.

    Cazan-Model-PREMIUM-350L144-800-0

    Prețul fructelor se poate negocia

    În afară de investiția într-un cazan trainic, producătorulde țuică trebuie să mai ia în calcul combustibilul folosit, fiind recomandat să fie cumpărate cazane care funcționează nu doar cu gaz, ci și lemn sau alți combustibili fosili. Și, bineînțeles, materia primă – fructele, ce se cumpără direct de la proprietarii de livadă, în sezonul recoltei și la care se poate negocia un preț mai bun mulțumită cantității achiziționate, dar și a faptului că nu este nevoie ca fructele să fie frumoase, ci doar bine coapte. Ca și cantitate, Vasile Aciu spunea anul trecut că din 15.000 de litri de borhot i-au ieșit 900 de litri de pălincă ”așa cum trebuie”.



     


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!