Apicultor cu 20 de ani experiență: Pierderile la albine nu sunt cauzate de culturi. Am avut mereu înțelegere de la fermieri


Florin Bălan face apicultură de peste 20 de ani, dintre care 12 ani în județul Vaslui unde an de an își duce stupii în Lunca Prutului la cules de rapiță și floarea-soarelui. Crescătorul de albine, care își câștigă existența exclusiv din afacerea cu miere, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care este relația sa cu fermierii dar și care sunt cauzele pentru care albinele mor.
Citiți și: AAC se alătură MADR în procesul privind suspendarea derogărilor la neonicotinoide
Florin Bălan face de peste 20 de ani apicultură, afacere din care se întreținere toată familia, formată din doi adulți și un copil. Acesta a explicat miercuri, 2 aprilie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că implicarea crescătorilor de albine este esențială în afacerea cu miere, de aceea acolo unde acest sector este tratat doar ca hobby, nu se văd nici rezultate pe măsură.
”Eu fac apicultură de 20 de ani, 8 ani în Italia și de 12 ani am două stupine în România, în prezent am 280 de familii de albine. Noi trăim din apicultură, și eu și soția și fiică-mea. Depindem de fermieri și eu întotdeauna am avut o colaborare extraordinară și nu am avut probleme și nu numai eu ci și alți colegi care merg cu stupii în Lunca Prutului. Mergem la rapiță, floarea-soarelui, muștar. Experiența și profesionalismul se văd în rezultate. Odată ce trăiești decent din această meserie, clar că trebuie multă implicare. Sunt apicultori care se apucă, se lasă mai târziu și atunci nu sunt făcuți pentru meseria aceasta. De acolo și pierderile care tot apar. Trebuie să ne asumăm și aceste pierderi pentru că sunt practic apicultori care nu se ocupă cum trebuie, nu au timp, nu sunt făcuți pentru așa ceva și automat apar pierderi. Eu de 12 ani de când am ferma apicolă în țară, nu am avut pierderi. Nu am avut pierderi nici din cauza culturilor, doar că trebuie o colaborare foarte bună între apicultori și agricultori. Așa e normal, că noi mergem la ei și e normal să discutăm despre substanțele care se dau, ce avem de făcut, nu am avut probleme, pierderi”, a spus apicultorul.
Citiți și: Eurostat: România, pe locul 3 în UE în topul celor mai mari exportatori de miere în 2023

Apicultorul din județul Vaslui afirmă că relația cu fermierii din zonă a fost una extraodinară de-a lungul timpului iar aceștia au dat dovadă în permanență de înțelegere și deschidere când a venit vorba de crescătorii de albine care se deplasează în pastoral.
”Relația cu fermierii din zonă a fost extraordinară, eu de 10 ani merg în Luna Prutului, din care de 9 ani la firma aceasta Agrotur și vă spun sincer că am creat o relație extraodinară și cu fermierii de pe lângă Agrotur, pentru că sunt perioade când mă mut pe culturi de floarea-soarelui la soiurile tardive la un alt fermier. Deci a fost mereu înțelegere și nu am avut probleme, nu știu de ce tot apare chestia asta, deci nu am avut probleme. Și acum mi s-a spus, știam, că sunt neonicotinoide, dar nu am avut probleme. Se stropea la rapiță iar spre exemplu noi folosim cântarul pentru a vedea aportul de nectar în fiecare zi. Momentul în care se stropea, cântarul nostru nu scădea, deci nu aveam omorâtă albina culegătoare. Clar! A doua zi, odată ce cântarul a arătat un aport, astăzi de 4 kilograme, mâine de 4,5 kilograme, clar că nu ți-a fost omorâtă albina culegătoare. Deci nu mergem pe presupuneri ci realitate. Adică vedem că nu este albină moartă nici la urdiniș și culesul merge în continuare. Noi stăm acolo la rapiță trei săptămâni, culesul merge până la final. Nu am fost afectați”, a mai explicat apicultorul.
Apariția unei căderi a albinei apare în mod natural, în perioada de finalizare a culesului de floarea-soarelui, își are o explicație de ține de ciclul de viață al stupului. ”Căderea albinei există, iar perioada coincide după ce se termină floarea-soarelui, dar coincide ca perioadă, nu este din cauza florii soarelui, este o pauză, practic este un ciclu în care eclozează albinele. După salcâm avem o perioadă goală de cules până la inflorescența teiului, care și acela nu dă în toți anii și nu ne ajută. În perioada aceea, matca, clar, pontează mult mai puțin. Și căderea de albină, practic golul acela de pontă, se vede după floarea-soarelui dar nu că ar fi din cauza florii soarelui, coincide exact că ea trebuie să eclozeze după floarea soarelui și nu mai are cine să eclozeze. Plus aportul din nectar foarte mare în perioada la floarea-soarelui blochează cuibul, dar e o chestie normală. Doar că noi trebuie și intervenim imediat după floarea-soareleui să deblocăm cuiburi, să hrănim, să tratăm albinele așa cum trebuie. Și nu apar chestiile astea. Eu personal nu am avut pierdere și stupii sunt foarte buni în primăvara asta. Am auzit că sunt pierderii extraordinari de mari. Poate și apicultorii sunt un pic dezamăgiți de prețul mierii și nu se mai implică așa de mult. Posibil să fie și din cauza asta”, a mai menționat crescătorul de albine.

Dacă relația dintre fermieri și apicultori se strică va fi un dezastru pentru că sunt ani când poți să ai venitul din mierea de rapiță sau floarea-soarelui chiar și un 80% din totalul veniturilor din acel an. a mai atras atenția apicultorul din județul Vaslui.
”Când salcâmul nu merge, baza rămân cele două culturi, pentru că și la noi, ca și îna gricultură totul este o loterie. Sunt ani mai buni și ani mai puțin buni. Floarea-soarelui e o perioadă mai lungă și e mai stabilă. În ultimii 12 ani am avut-o undeva la 2 ani mai slabi în producția de floarea-soarelui, pe când salcâmul și teiul fluctuează mult mai mult ca stabilitate în cules. Și la rapiță avem o perioadă de trei săptămâni în care nu poți să ai în totalitate timp urât și atunci clar că îți ajuți familile de albine. Eu practic acum când vorbim toată ziua hrănesc stupii, vedeți e un timp extraordinar de prost, toate dealurile, pădurile sunt înflorite cu cireși sălbatici și trebuie hrăniți stupii. Ca în orice relație cred că și apicultorii trebuie să înțeleagă că tot timpul trebuie deschidere și colaborare între noi și fermieri. Tot timpul trebuie discutăm și văzut unde sunt probleme”, a conchis acesta.