• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Forța de muncă din România, cea mai ieftină din UE după cea din Bulgaria

    Violina Gorcinschi -

    Costurile cu forța de muncă din România în 2024, conform Eurostat. Eurostat a publicat, recent, un raport privind costurile cu muncitorii în UE anul trecut. Datele arată că România are cea mai ieftină forță de muncă din spațiul european, după Bulgaria. În 2024, costurile medii cu salariații pe oră a fost de 12,5 euro, cu aproape 2 euro/oră mai mult decât Bulgaria. Totuși, față de 2023, costul forței de muncă din România a avut cea mai mare creștere dintre țările fără monedă euro, de 14,2%.

    În 2024, costurile medii ale muncii pe oră în întreaga economie au fost estimate la 33,5 euro în UE și 37,3 euro în zona cu monedă euro, în creștere față de 31,9 euro și, respectiv, 35,7 euro în 2023. Cele mai mici costuri orare ale muncii în Bulgaria, cele mai mari în Luxemburg

    Eurostat: Cât a costat forța de muncă din România în 2024

    Costurile medii pe oră ale muncii prezintă diferențe semnificative între țările UE, cele mai mici fiind înregistrate în Bulgaria (10,6 euro), România (12,5 euro) și Ungaria (14,1 euro), iar cele mai mari în Luxemburg (55,2 euro), Danemarca (50,1 euro) și Belgia (48,2 euro).

    Citește și: Trump îi lasă pe fermierii americani fără forță de muncă. O mare parte dintre lucrători riscă deportarea

    Costurile medii pe oră ale muncii în industrie au fost de 33,9 euro în UE și 39,8 euro în zona monedei euro. În construcții, acestea au fost de 30,0 euro și, respectiv, 33,4 euro. În servicii, costurile orare ale muncii au variat între 33,3 euro în UE și 36,4 euro în zona monedei euro. În economia preponderent non-business (excluzând administrația publică), acestea au fost de 34,2 euro și, respectiv, 37,5 euro, potrivit Eurostat.

    Cele două componente principale ale costurilor muncii sunt salariile și remunerațiile, precum și costurile non-salariale (de exemplu, contribuțiile sociale ale angajatorilor). Ponderea costurilor non-salariale în totalul costurilor muncii pentru întreaga economie a fost de 24,7% în UE și 25,5% în zona euro. Cele mai mici ponderi ale costurilor non-salariale în UE au fost înregistrate în România (4,8%), Lituania (5,4%) și Malta (5,8%), iar cele mai mari în Franța (32,2%) și Suedia (31,6%).

    Salariul mediu pe oră în România: peste 12 euro (foto: dolphinposted.org)

    România, cu cea mai mare creștere de costuri salariale din UE

    În 2024, comparativ cu 2023, costurile pe oră ale angajaților la nivelul întregii economii, exprimate în euro, au crescut cu 5,0% în UE și cu 4,5% în zona euro.

    În zona cu monedă euro, costurile salariale pe oră au crescut în toate țările. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Croația (+14,2%), Letonia (+12,1%) și Lituania (+10,8%), iar cele mai mici în Cehia (+1,3%), urmată de Finlanda (+1,8%) și Luxemburg (+2,1%).

    Citește și: Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură

    Pentru țările UE din afara zonei euro, costurile orare ale muncii exprimate în moneda națională au crescut în 2024 în toate țările, cele mai mari creșteri fiind în România (+14,2%), Bulgaria (+13,9%), Ungaria (+13,6%) și Polonia (+12,8%). Cele mai mici creșteri au fost înregistrate în Suedia (+3,6%).


    Te-ar mai putea interesa

    Socar a început să vândă în România îngrășăminte produse în fabrica proprie din Azerbaidjan Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani Cea mai mare bursă din lume a început să tranzacționeze apă pentru agricultură

    Ultimele știri

    Două instituții importante pentru fermieri au fost comasate la Ministerul Mediului Ce legume de sezon poți cumpăra în piață cu 100 de lei. ”Mai bine iau de la supermarket” Buzoian amendat cu 10.000 de lei de către Garda de Mediu