Analiști: Porumbul ucrainean ar putea profita de pe urma tarifelor americane


Porumbul ucrainean ar putea înlocui porumbul american, în contextul în care vor fi impuse tarifeole americane și vor fi adoptate represalii la produsele din Statele Unite ale Americii (SUA). Potrivit analiștilor, porumbul ucrainean este într-o poziție puternică atât în ceea ce privește prețurile cât și legpturile cu piețele din Uniunea Europeană și Asia.
Ucraina ar putea profita de pe urma tarifelor americane, deoarece ar putea înlocui porumbul american, în situația în care vor fi adoptate represalii la produsele americane, susțin analiștii intervievați, joi – 3 aprilie, de Reuters, citatat de Agerpres.
Citiți și: Porumbul din Ucraina ”rupe” pe piața cerealelor. E la mare căutare și se vinde scump

Dacă Brazilia nu poate acoperi toată cererea, Ucraina ar putea prelua din piața porumbului
Președintele SUA, Donald Trump a anunțat tarife de minimum 10% la majoritatea importurilor, cu tarife semnificativ mai mari pentru bunurile provenite din câteva țări, printre care se numără și China, care cel mai probabil vor declanșa represalii ce ar putea duce la majorarea prețurilor și diminuarea cererii pentru produsele americane. Ucraina este un mare cultivator și exportator mondial de porumb.
”Dacă principalii importatori vor sfârși prin a impune tarife la porumbul american, asta ar putea crea o oportunitate uriașă pentru furnizorii alternativi (…) porumbul ucrainean este într-o poziție puternică: prețuri competitive, logistică stabilă și legături strânse cu piețele din Uniunea Europeană și Asia”, a apreciat firma de consultanță ASAP Agri.
UE, Australia și China ar putea adopta măsuri de represalii la tarifele americane
ASAP Agri precizează că pe prima poziție este Brazilia, dar recolta țării sud-americane nu poate acoperi toată cererea și aici ar putea interveni Ucraina pentru a-și majora cota de piață.
O altă firmă de consultanță, Barva Invest, susține că Ucraina consideră SUA drept un competitor pe piața exporturilor de cereale și oleaginoase și nu un partener comercial, astfel că posibilele represalii adoptate de alte țări pentru exporturile SUA vor avea cel mai mare impact. Analiștii de la Barva Invest adaugă că, cel mai probabil, UE, Australia și China vor adopta măsuri de represalii la tarifele americane, ceea ce creează oportunități strategie pentru Ucraina, acolo unde această țară concurează direct cu SUA.
”În primul rând, acest lucru este valabil pe piața porumbului, boabelor soia și grâului, iar mai indirect la rapiță, ulei de floarea soarelui și orz”, susțin analiștii de la Barva Invest.
Fermierii ucraineni ar putea majora suprafețele însămânțate cu porumb
Ucraina a produs 32 milioane de tone de porumb în 2023 și 26 milioane de tone în 2024. Tot Ucraina a exportat aproape 30 de milioane de tone de porumb în sezonul 2023/24 și este posibil să exporte 22 milioane de tone în sezonul 2024/2025, potrivit Asociației firmelor din sectorul de agribusiness din Ucraina (UCAB).
Analiștii se așteaptă ca fermierii să majoreze suprafețele însămânțate cu porumb în acest an, în condițiile în care prețurile la export sunt avantajoase.
Tot în 2024, Ucraina a recoltat o cantitate record de 6,2 milioane de tone de soia boabe și aproximativ jumătate din această cantitate ar putea fi exportată în acest sezon.
În 2025, producția de soia a Ucrainei ar putea să se situeze între 5,8 și 6,2 milioane de tone, iar volumul final va depinde de prezența sau absența precipitațiilor în lunile mai și iunie.