Prevenirea febrei aftoase. Sfaturile unui medic veterinar pentru crescătorii de vaci


Sfaturile unui medic veterinar pentru fermierii care vor să își protejeze exploatațiile de febra aftoasă. Pericolul bolii care a fost confirmată în Ungaria și Slovacia pune în gardă fermierii din toată Europa iar crescătorii de animale caută zilnic noi măsuri de protecție care să țină boala departe.
Un medic veterinar polonez a oferit o serie de sfaturi pentru fermierii care vor să își protejeze exploatațiile de febra aftoasă, o boală gravă care a pus pe jar atât autoritățile dar și crescătorii de animale. Michał Barczykowski recomandă fermierilor să fie vigilenți pentru a ține departe febra aftoasă care este, spune el, ”o amenințare uriașă”.

Sfaturi pentru fermierii care vor să țină departe febra aftoasă
Medicul veterinar din Polonia a oferit fermierilor o serie de sfaturi în contextul în care febra aftoasă este confirmată deja în Ungaria și Slovacia iar restul țărilor vecine și-au luat propriile măsuri de precauție. Iată măsurile de prevenție care ar trebui aplicate în orice fermă de animale:
- Orice persoană care intră în fermă trebuie să poarte îmbrăcăminte de protecție de unică folosință. La intrarea în exploatație, trebuie să existe covorașe înmuiate cu dezinfectant. Echipamentul folosit de medicii veterinari și tehnicienii de inseminare trebuie dezinfectat de fiecare dată. Ferma ar trebui să aibă un loc în care vizitatorii să se poată schimba, iar la intrare, pe lângă covorașele de dezinfecție, o soluție optimă ar fi și porțile de dezinfecție. Îmbrăcămintea de protecție a angajaților trebuie să fie de unică folosință, iar dacă se utilizează îmbrăcăminte reutilizabilă, aceasta trebuie dezinfectată după fiecare schimbare.
- Mașinile care tranzițează ferma trebuie dezinfectate. Vehiculele care intră în fermă trebuie să aibă întotdeauna roțile și șasiul dezinfectate. În plus, merită să desemnați zone curate și murdare în fermă, oferind o intrare separată pentru angajați și oaspeți cu posibilitatea de a schimba hainele și de a dezinfecta mâinile. Adaptarea acestor reguli la specificul fermei va reduce riscul de transmitere a bolii și va oferi o mai bună protecție pentru animale, dar nici măcar acțiunile foarte amănunțite și bine gândite nu garantează că virusul nu va pătrunde în fermă.
- Măsuri în cazul achiziției de animale. Dacă cumpărați animale din străinătate în timpul amenințării febrei aftoase, trebuie să fiți deosebit de precauți și să implementați măsurile de siguranță adecvate. Iată cinci sfaturi de top:
– Cumpărați animale numai de la ferme de încredere, certificate, situate în țări libere de febră aftoasă, cu certificate veterinare corespunzătoare care să le confirme sănătatea și respectarea cerințelor de biosecuritate.
– Înainte de transport, asigurați-vă că transportatorul folosește mijloace adecvate de dezinfecție a vehiculelor și că transportul în sine este efectuat într-un mod care reduce la minimum riscul de infecție, de exemplu fără reîncărcare în regiunile cu risc crescut de îmbolnăvire.
– După ce animalele ajung în fermă, este necesar să-i puneți în carantină strictă timp de cel puțin 30 de zile într-un loc separat, izolat, fără contact cu restul efectivului, iar în acest timp să le monitorizați în mod regulat starea de sănătate și să consultați un medic veterinar.
– Utilizați proceduri stricte de biosecuritate atunci când aveți grijă de animalele din carantină, inclusiv schimbarea îmbrăcămintei și încălțămintei de protecție la fiecare intrare, dezinfectarea echipamentului și limitarea accesului neautorizat la animale.
– Cooperați cu un medic veterinar și monitorizați în permanență situația epidemiologică din țara de origine a animalelor, astfel încât în cazul apariției unui focar de febră aftoasă în regiunea de export, să luați imediat măsuri de precauție suplimentare. - Limitați pășunatul animalelor. În noul sezon de pășunat, limitarea pășunatului animalelor ar fi recomandabilă ca măsură preventivă împotriva febrei aftoase, dar în majoritatea cazurilor acest lucru este imposibil din cauza sistemului de adăpostire a bovinelor și al necesității de a le asigura accesul la resursele naturale de hrană. Merită să ne amintim însă că îngrădirea unei pășuni, deși împiedică scăparea animalelor, nu protejează vitele de contactul cu animalele sălbatice care pot transmite virusul febrei aftoase. Speciile care pot răspândi boala includ mistreți, căprioare și căprioare. Prin urmare, este esențial să se utilizeze măsuri adecvate de biosecuritate, cum ar fi dezinfectarea regulată jgheaburilor, inspecția gardurilor și limitarea accesului animalelor sălbatice la zonele de pășunat pentru vite, ceea ce, după cum știm, este puțin probabil să fie posibil.
Vremea caldă, ar putea ajuta la stoparea virusului
Michał Barczykowski a explicat că febra aftoasă este o amenințare uriașă mai ales în perioada de reproducere a animalelor. Dar, odată cu venirea căldurii, virusul ar putea să aibă mai puține șanse de supraviețuire.
”Este un pericol uriaș mai ales în reprioada de reproducere. Virusul este extrem de contagios, dar vara viitoare este un factor important, deoarece temperaturile în creștere, umiditatea redusă și radiațiile UV intense limitează semnificativ capacitatea virusului de a supraviețui în mediu. În astfel de conditii se dezactiveaza mai usor iar presiunea infectiei scade în mod natural”, a spus medicul veterinar citat de publicația poloneză Farmer.pl.