Victor Ponta promite că cerealele ucrainene nu vor mai fi exportate prin România dacă ajunge președinte


Cerealele ucrainene nu vor mai fi exportate prin România dacă Ponta ajunge președinte. Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat ieri, luni – 7 aprilie, într-un interviu pentru Reuters, că, dacă va fi ales, va opri exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali. Rolul Bucureştiului în NATO și UE, precum și ajutorul său dat Ucrainei, țară vecină, sunt în centrul atenției înainte de alegerile prezidențiale reluate în luna mai, comentează agenția de presă.
Victor Ponta, politician în vârstă de 52 de ani, a fost prim-ministru de stânga ce, între timp, a adoptat politici ultranaționaliste, scrie Reuters, citată de Digi24. Conform sondajelor, Ponta are o șansă să ajungă în turul al doilea, împreună cu George Simion. Acesta e de părere că exporturile ucrainene prin România îi defavorizează pe fermierii români.

Cerealele ucrainene nu vor mai fi exportate prin România, promite Ponta
De când a început războiul, România a ajutat la exportarea a circa 29 milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanța, devenind principala rută alternativă de export pentru țara atacată de Rusia. Victor Ponta e de părere că acest lucru trebuie să înceteze.
Citește și: Traficul de cereale ucrainene în portul Constanța s-a înjumătățit
„A existat o politică de a favoriza cerealele ucrainene în ce privește accesul la instalațiile portuare în ultimii ani, în detrimentul cerealelor românești, și fermierii români au fost foarte afectați din această cauză”, a declarat Ponta în interviu.
Ponta a afirmat că ar menține, însă, alte măsuri deja în vigoare care sprijină Ucraina, precum tranzitul de arme și instruirea piloților ucraineni.
Politicianul, care a demisionat din funcția de prim-ministru în 2015, a declarat că sprijină ceea ce el numește „schimbarea radicală” ce are loc în SUA.
„Trebuie doar să fim pragmatici și să înțelegem că la Washington lucrurile s-au schimbat fundamental și (…) că putem avea o relație bazată pe diferite criterii: pragmatism, interes comun și colaborare militară”, a spus Ponta.
Citește și: Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic
Candidatul la prezidențiale a mai declarat că va sprijini creșterea cheltuielilor de apărare ale României la peste 3% din PIB în 2026, de la 2,5% plănuiți în acest an, și că se va concentra pe întărirea bazei militare aeriene Mihail Kogălniceanu, care găzduieşte trupe americane.
Fostul premier a mai spus că abordarea sa „România pe primul loc”, în UE și NATO, s-ar axa pe susținerea aderării Republicii Moldova și a Balcanilor de Vest la UE, precum și pe parteneriatul strategic cu Polonia și Turcia, principala putere militară în Marea Neagră.