• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de cireșe Boambe de Cotnari: caracteristici, îngrijire, preț

    Violina Gorcinschi -

    Soiul de cireșe Boambe de Cotnari este printre cele mai apreciate, având o serie de caracteristici ce îl fac să fie iubit atât de cei care produc pentru autoconsum, cât și de cei care valorifică fructele pe piață. În acest articol sunt prezentate informații utile despre soiul Boambe de Cotnari, cât costă puieții crescuți în pepiniere și în ce condiții se plantează și se îngrijesc acești cireși.

    Cireșele sunt sursă excelentă de vitamine și nutrienți și sunt pe placul tuturor, de la copii la adulți cu vârste mai înaintate. De aceea, producătorii se întrec în cultivarea celor mai dulci și productive soiuri, care să le aducă venituri bune, dar care să aducă și calitate pe piață. Nu e un lucru neștiut faptul că, la începutul sezonului, oamenii se înghesuie să cumpere cireșe la prețuri exorbitante. O alegere bună pentru producători este soiul de cireș Boambe de Cotnari. Acesta este nu doar mai rezistent și mai ușor de cultivat, ci și produce fructe în abundență, continuu, cu gust și textură plăcută.

    Boambe de Cotnari – caracteristicile soiului (foto: zdravan.ro)

    Boambe de Cotnari – soi de cireș: caracteristici

    Soiul de cireș Boambe de Cotnari prezintă o serie de caracteristici ce îl fac să fie este unul dintre cele mai apreciate soiuri autohtone din țara noastră, în special datorită productivității sale crescute. Pomii sunt de vigoare mijlocie spre mare, cu o coroană larg piramidală și fructifică după 2-3 ani de la plantare.

    Înălțimea maximă a cireșilor Boambe de Cotnari este de 2-3 metri. Un alt avantaj al soiului este rezistența la bolile și dăunătorii specifici, dar și la îngheț de până la -32 grade Celsius și la secetă.

    Citește și: Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

    O altă caracteristică a cireșilor Boambe de Cotnari este că au nevoie de polenizatori (Van, Negre de Bistrița, Bigarreau Moreau, Roșii de Bistrița, potrivit scdpbaneasa.ro). Livezile din acest soi se pretează în special zonei Moldovei și Dobrogea.

    Cireșele din soiul Boambe de Cotnari sunt mari, de culoare galben pal, acoperite cu roșu sângeriu pe partea însorită, având greutatea de 7-8 grame. Pulpa este pietroasă, neaderentă la sâmbure, făcând cireșele potrivite pentru consum în stare proaspătă sau pentru confecționarea de dulcețuri și compoturi.

    Recoltarea cireșelor din soiul Boambe de Cotnari are loc în a doua jumătate a lunii iunie.

    Boambe de Cotnari – soi de cireș: plantare și îngrijire

    Soiul de cireș Boambe de Cotnari poate fi plantat pe tot parcursul anului, însă perioadele optime sunt lunile februarie-aprilie sau octombrie-decembrie.

    Locul ideal de plantare pentru acest tip de cireș este fie la soare, fie în semiumbră, cu distanță de minimum 4-5 metri între plante, pentru a asigura cantitatea de lumină necesară. În cazul în care solurile au fertilitate naturală ridicate, distanțele sunt mai mari deoarece pomii cresc mai mult în volum.

    Înainte de plantare, se efectuează următoarele proceduri:

    Pomul se așază cu rădăcinile răsfirate în gropi în așa fel încât altoiul să rămână deasupra solului. Peste rădăcini se presară pământ mărunțit, după care pomul se scutură în așa fel încât pământul să pătrundă bine între toate rădăcinile. Ulterior, se tasează, apoi se pune iar pământ, continuând acești pași până când se ajunge la nivelul solului.

    Citește și: Early Lory, soiul de cireș care rodește în mai și are o producție mare la hectar

    După plantare, pomii se udă, după care se tasează pentru a face un mușuroi mai mare în jurul trunchiului, cu scopul de a proteja rădăcinile de ger.

    Este important de menționat că, dacă toamna nu s-a efectuat tăierea de formare a coroanei, primăvara pomii de cireș se scurtează la înălțimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului, pentru a se evita creșterile în exces.

    Boambe de Cotnari – soi de cireș: preț

    Cireșii Boambe de Cotnari se plantează ca puieți. Materialul săditor se achiziționează din pepiniere specializate, de încredere, care asigură calitatea și starea optimă a pomilor. Pe piață, prețul puieților variază de la 15 la 190 de lei, în funcție de modul în care sunt pregătiți de către pepiniere.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare