Cotațiile la grâu și porumb, sub presiune înainte de Paști. Prețuri la zi


Cotațiile la grâu și porumb înainte de Paști. Bursa europeană a cerealelor s-a deschis luni, pe 14 aprilie, în scădere. De exemplu, grâul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 8 luni, în timp ce porumbul european este cel mai ieftin din august 2024 încoace. Rapița, însă, și-a luat avânt, ajungând la aproape 535 euro/tonă.
Prețul cerealelor europene este influențat, în prezent, de mai multe tendințe. În primul rând, creșterea monedei euro descurajează exporturile și, implicit, prețurile, iar noul raport al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA), care a revizuit previziunile privind stocurile de cereale, a influențat și el cotațiile. Previziunile privind starea meteo favorabilă culturilor în Europa de Vest a îmbunătățit estimările Strategie Grains privind recoltele.
Pe piața din România, prețul cerealelor pare unul mai stabil.
Cotațiile la grâu, porumb și rapiță în această săptămână pe Euronext
Grâul contractat în mai 2025 se tranzacționează pe Euronext în scădere, cu 1,15 euro, la 217 euro pe tonă în tranzacțiile curente, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 8 luni. Noua recoltă (septembrie 2025) este cotată la 214,50 euro pe tonă. Pe lângă aprecierea puternică a monedei euro până la 1,14 dolari, și alți factori pun presiune pe prețuri.
Pe piața din România, prețul cerealelor pare unul mai stabil. Grâul DAP Constanța din recolta de anul trecut are un preț de 218 euro pe tonă, în timp ce prețul pentru noua recoltă tinde să se apropie de 210 euro pe tonă, fiind acum la 207-208 euro DAP Constanța.
De exemplu, raportul USDA din aprilie a revizuit în sus stocurile de grâu de la sfârșitul sezonului atât pentru Europa, cât și pentru Rusia, comparativ cu luna trecută. USDA a redus exporturile de grâu din Europa și Rusia cu -0,5 milioane de tone și, respectiv, cu – un milion de tone. Exporturile de grâu din Ucraina au crescut, însă, cu 0,5 milioane de tone, în ciuda scăderii exporturilor globale așteptate de USDA.
Prețurile la porumbul european sunt, de asemenea, sub presiune. Pe de o parte, din cauza scăderii prețurilor la grâu și, pe de altă parte, din cauza ajustărilor bilanțului USDA.
Citește și: Raport USDA – luna aprilie: Recolta mică de porumb din România trage în jos media producției UE
Amânarea introducerii tarifelor la importurile de porumb în Europa ca urmare a amânării anunțate a introducerii tarifelor americane oferă astfel importatorilor europeni posibilitatea de a menține fluxul de porumb din SUA. Pe Euronext, prețul porumbului care ajunge la scadență în iunie 2025 este de 208 euro pe tonă în tranzacțiile curente de luni, 14 aprilie, cel mai scăzut nivel din 28 august încoace, potrivit Agrarheute.
Pe piața românească, porumbul DAP Constanța are un preț de 206-207 euro pe tonă.
Între timp, cele mai importante prețuri la rapița de pe Euronext sunt în creștere bruscă în tranzacțiile în curs de astăzi cu 12 euro pe tonă, până la 534,50 euro pe tonă. Un motiv este creșterea de astăzi a prețurilor la țiței. În plus, prețurile europene la rapiță au beneficiat de recuperarea fluctuațiile bursei din Canada – la Bursa de la Winnipeg, cotațiile la rapiță și-au revenit la nivelul de la finalul lunii februarie, compensând declinul observat luna trecută. De asemenea, soia a cunoscut recent o tendință ascendentă puternică.
Rapița DAP Constanța se vinde cu 537 de euro, fiind vorba de recolta de anul trecut.

Ploaie în Europa – Strategy Grains estimează o recoltă mai mare
În zona Mării Negre se prevede din nou seceta, însă Europa de Vest, inclusiv Franța, se va bucura de precipitații, ceea ce ar trebui să amelioreze situația randamentelor culturilor, potrivit evaluarea recentă a FranceAgriMer, citată de Agrarheute.
Potrivit ultimei publicații Cereobs din 7 aprilie, starea actuală a culturilor de cereale din Franța este următoarea:
– grâu de morărit: 75% „bun spre excelent” față de 76% săptămâna trecută;
– orz de iarnă: 72% „bun spre excelent” față de 71% săptămâna trecută;
– orz de primăvară 84% „bun spre excelent” față de 86% săptămâna trecută.
În ceea ce privește cererea și oferta, Strategy Grains și-a mărit prognoza pentru producția de grâu din UE în 2025/26, invocând condiții de creștere mai bune. Cele mai recente prognoze estimează producția de grâu de morărit din UE la 128,1 milioane de tone. Aceasta este mai mare decât cea de 127,5 milioane de tone prognozată luna trecută și cu 13% mai mare decât recolta ploioasă din sezonul trecut.
„Deși nu sunt spectaculoase, condițiile de creștere a cerealelor de iarnă în UE27 s-au îmbunătățit datorită apariției ploilor în țările din sud-estul UE și nord-vestul Europei”, spune Strategie Grains.
Citește și: Victor Ponta promite că cerealele ucrainene nu vor mai fi exportate prin România dacă ajunge președinte
„Cu toate acestea, recolta de cereale nu s-a încheiat încă, iar recolta este încă departe”, a adăugat compania, invocând ploile excesive din Spania.
Analiștii și-au majorat, de asemenea, prognozele privind producția de orz pentru 2025/26 cu 600.000 de tone, la 51,2 milioane de tone, o creștere cu trei procente față de anul precedent.
Producția de porumb este de așteptat să atingă 60,1 milioane de tone, cu 100.000 de tone mai mult decât luna precedentă și cu 2,9% mai mult decât cu un an mai devreme.