Raport USDA – luna aprilie: Recolta mică de porumb din România trage în jos media producției UE


Raport USDA pentru luna aprilie 2025. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a publicat vineri, 11 aprilie, ultimul raport de prognoză privind producția și comerțul de cereale la nivel global. Astfel, UE are o ușoară scădere la producția de grâu, însă compensează pe partea de porumb, unde este preconizată o producție de 59,31 milioane tone. Cu toate acestea, recoltele slabe de porumb estimate în România vor trage în jos media UE.
Raportul USDA din luna aprilie nu a adus mari ajustări privind producția și comerțul cu cereale în comparație cu luna trecută. Stocurile globale de grâu sunt mai mici, în special din cauza rezultatelor mai slabe din UE care se așteaptă să fie de puțin peste 121 milioane tone. Totodată, analiștii USDA au estimat producția producția de porumb UE la aproape 60 milioane tone.

Raport USDA aprilie: Producții mai mici de grâu pentru UE
Prognozele privind piața de grâu în sezonul 2024/25 în luna aprilie sunt caracterizate de stocuri mai mari, dar de reducerea consumului și a exporturilor. Estimările privind stocurile globale de grâu sunt mai mici cu 0,8 milioane tone, la 1.065,9 milioane tone, din cauza producțiilor mai mici din Arabia Saudită și UE.
Consumul global este estimat cu 1,4 milioane tone mai puțin, la 805,2 milioane tone, în special din cauza Chinei și Indiei. De asemenea, comerțul global cu grâu este mai mic cu 1,3 milioane tone, la 206,8 milioane tone, scăderi ale exporturilor fiind preconizate în UE, Rusia și Australia și creșteri în Canada și Ucraina. SUA estimează importuri mai mari de grâu, cu toate că cererea internă este în scădere.
Stocurile mondiale finale estimate pentru 2024/2025 au crescut cu 0,6 milioane de tone la 260,7 milioane, deoarece stocurile mai mari pentru India, Rusia, Statele Unite și UE sunt parțial compensate de o scădere pentru China. Stocurile globale pentru 2024/25 sunt acum cu trei procente sub nivelul anului precedent și cel mai scăzut din sezonul 2015/16 încoace.
Citește și: Victor Ponta promite că cerealele ucrainene nu vor mai fi exportate prin România dacă ajunge președinte
Producția de grâu în UE a scăzut ușor față de prognozele din martie, ajungând la 121.02 milioane tone. Exporturile sunt estimate la 26,5 milioane de tone, cu o scădere de o,5 milioane de tone față de luna trecută.
Raport USDA aprilie: Recoltele slabe de porumb din România vor trage în jos media UE
Analiștii USDA estimează producții mai mari de porumb, cu creșteri pentru UE, Tanzania și Honduras compensate parțial de scăderile din Moldova, Cambodgia și Kenya. Prognoza pentru producția de porumb UE este mai mare, reflectând recolte mai bune pentru Polonia, Croația, Franța și Germania, însă mai slabe pentru România și Bulgaria, unde suprafețele cultivate vor fi mai reduse în acest an, după seceta din 2024. Stocurile finale de porumb la nivel global sunt prognozate la 287,7 milioane de tone, în scădere cu 1,3 milioane tone.
Citește și: Raport USDA martie 2025. Estimările care schimbă jocurile pe piața cerealelor de la Marea Neagră
Producția de porumb UE se ridică la 59,31 milioane tone. Exporturile sunt foarte slabe, de 2,5 milioane tone, în comparație cu importurile, care sunt estimate la 20 milioane tone.