Școala de tractorişti care deține ultimele UTB-uri și atrage fermieri inclusiv din străinătate


Singura şcoală de tractorişti rutieri şi agricoli din Ardeal atrage fermieri sau muncitori în ferme din toate județele și chiar din străinătate. Pantelimon Martiţa, fondatorul școlii ne-a mărturisit să ideea înființării a plecat de la dragostea sa pentru tractoare iar marele regret al lui este că niciun liceu agricol nu mai promovează meseria de tractorist.
Scoala de tractoriști din localitatea Dumitra, județul Bistrița-Năsăud, scoate anual zeci de tractoriști de toate vârstele. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu Pantelimon Martiţa, fondatorul singurei școli de tractoriști din Ardeal, cel care vrea să păstreze și să ducă mai departe pasiunea pentru utilajele agricole.
Citiți și: OUG permise tractoare, publicată în Monitorul Oficial! Noile reguli la circulația tractoarelor

Admis pentru categoria ”TR” la 70 de ani
Pasiunea pentru agricultură nu are vârstă iar acest lucru a fost demonstrat chiar în cadrul Școlii de tractorişti rutieri şi agricoli din din localitatea Dumitra, județul Bistrița-Năsăud. Cel mai ”proaspăt” absolvent are 70 de ani iar cu ambiție și determinare a obținut carnetul pentru categoria TR.
”Nu există limită de vârstă dacă sunt respectate condițiile medicale, chiar ieri și-a obținut permisul un cursant în vârstă de 70 de ani. Este de apreciat pentru că mai sunt tineri care se tem să de examenul, trebuie încurajați. Noi avem tractoare, sală de legislație, sală de mecanică. Avem ultima generație de tractoare produse la Brașov, care au ieșit în 2007 ultimul produs. Și mai avem și două Fiat-uri. Marea mea dezamăgire este că nu înțeleg de ce toate Liceele Agricole au închis școlile de tractoriști. Este mare păcat și ar trebui să se reanalizeze această decizie și impactul ei”, a spus Pantelimon Martiţa pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Citiți și: Fostul ministru Petre Daea și-a luat un tractor în leasing
Cât costă cursurile pentru carnetul de tractorist
Cursurile pentru obținerea permisului de tractorist costă la școala de șoferi din Dumitra 3.500 de lei, un preț mediu care atrage și tineri care muncesc în străinătate unde ar trebuie să scoată din buzunar mult mai mult pentru obținerea permisului.
”Cursul costă în jur de 3.500 de lei. Eu zic că este un preț acceptabil având în vedere că pentru obținerea categoriei ”B” costă 3.000 de lei iar pentru tractoare vorbim de costuri în plus cu remorca, sunt multe asigurări, sunt mult mai multe taxe și impozite. Dar suntem cumva pe limită, eu am făcut-o să fie cât mai ieftină, cât mai acceptabilă tocmai pentru că pentru mine munca cu tractorul este o pasiune, o dragoste. Pentru că de exemplu vin cursanți din Germania, băieți români care îmi spun că acolo este 7.000 de euro școala de tractoriști. Chiar recent am avut doi absolvenți care muncesc în Munchen la o fermă agricolă de câteva mii de hectare și fac numai siloz pentru biogaz iar la TR este singura categorie la care pot să atașeze două remorci”, a mai spus fondatorul școlii de la Dumitra.

Ce documente sunt necesare pentru înscrierea la cursurile pentru obținerea categoriei ”TR”
La cursurile de la scoala de șoferi pentru obținerea categoriei ”TR” pot participa cursanți din toată țara iar majoritatea documentelor se pot obține direct de la scoală.
”O condiție esențială este ca beneficiarul să nu aibă cazier. Nu este necesare să aibă VIII clase, deocamdată nu există această condiție. În principiu, în mare cursul durează cam două luni și jumătate, cea mai scurtă durată adică ore de ajutor, ore de mecanică, legislație, conducere, este programă școlară aprobată de minister. Cei din alte județe care vin la cursuri trebuie să nu aibă în primul rând cazier, repet este un criteriu de bază și au nevoie de o adeverință de la doctorul de familie. Și restul le facem aici adică fișa medicală, examen psihologic, fișele de școlarizare, etc.”, a mai explicat Pantelimon Martiţa.
În privința vârstei minime aceasta este de 18 ani iar tinerii pot începe cursurile mai devreme cu circa 4-5 luni până la împlinirea majoratului. ”Este important ca în momentul în care susțin examenul să aibă 18 ani”, a mai specificat fondatorul școlii de la Dumitra.
Cei care doresc să urmeze cursurile Şcolii de tractorişti rutieri şi agricoli pot obţine relaţii la tel. 0744.179470.