• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tractoarele și utilajele agricole, cu 25% mai scumpe. Vânzările sunt în scădere

    Violina Gorcinschi -

    Tractoarele și utilajele agricole, cu 25% mai scumpe în acest an. Tractoarele costă cu 25% mai mult în 2025 decât acum trei ani. Vânzările de tractoare au scăzut dramatic. Nu numai în Germania și Europa, ci și în SUA. Motivul principal este scăderea prețurilor la produsele agricole. La acestea se adaugă acum tarifele în creștere și un război comercial.

    Piața utilajelor agricole nu arată foarte bine în estimările pentru acest care indică vânzări sunt din ce în ce mai mici în Europa, din cauza veniturilor în scădere ale fermierilor. Totodată, situația se complică din cauza actualului război tarifar inițiat de SUA, care aduce și mai multe incertitudini pentru acest sector.

    Tractoarele și utilajele agricole, cu 25% mai scumpe

    Prețurile la tractoare și alte utilaje agricole au crescut cu aproximativ 25% în ultimii trei ani. Acest lucru este arătat de datele de la Oficiul Federal de Statistică (Destatis) din Germania. La începutul anului 2025, scumpirile pentru majoritatea mașinilor agricole vor încetini oarecum. Cu toate acestea, tractoarele costă cu 3% mai mult la începutul lui 2025 decât acum un an, potrivit Agrarheute.

    De asemenea, costurile pentru întreținere și piesele de schimb pentru tractoare și mașini agricole au continuat să crească și ele, potrivit datelor Destatis. Cu toate acestea, diferența față de anii precedenți este evidentă: marii producători întâmpină probleme masive de vânzări – iar parcările multor dealeri sunt pline de tractoare, după ce, anterior, erau goale

    Problema este că fermierii pur și simplu nu cumpără în timpul crizei sau cumpără doar minimul necesar. Banii sunt limitați și perspectiva este mai incertă. Acest lucru este confirmat și de cifrele de vânzări pentru 2025 . Un motiv pentru scăderea vânzărilor este că prețurile la produsele agricole au scăzut dramatic, dar costurile au rămas foarte mari. În același timp, ratele dobânzilor la împrumuturi și finanțări abia au scăzut.

    Multe achiziții planificate de mașini sunt, prin urmare, amânate sau eliminate cu totul. Acest lucru se aplică nu numai Germaniei sau Franței, ci și SUA și altor națiuni agricole mari.

    Fermierii nu își mai permit tractoare noi (foto: westend61.de)

    Scădere dramatică vânzărilor la utilaje agricole în Europa

    În februarie 2025, 2.011 tractoare au fost înmatriculate în Germania. În comparație cu februarie 2024, aceasta reprezintă o scădere cu 642 de utilaje sau 24%, potrivit Asociației VDMA pentru Mașini Agricole din Frankfurt pe Main. Încă din 2024, producătorii de utilaje agricole și tractoare din Germania au fost nevoiți să accepte o scădere drastică a vânzărilor.

    Potrivit Asociației de Mașini Agricole VDMA, valoarea mașinilor comandate la nivel mondial a scăzut deja la 11,1 miliarde de euro – cu aproximativ 28% mai puțin decât în ​​anul precedent.

    „Aceste cifre reprezintă o reducere dureroasă, chiar dacă trebuie, desigur, să luăm în considerare nivelul ridicat de vânzări de la care venim”, a explicat dr. Tobias Ehrhard, Managing, director al asociației industriale.

    Tractoarele și echipamentele de recoltat au fost afectate în mod deosebit , înregistrând scăderi accentuate după câțiva ani de creștere. Mult va depinde de modul în care prețurile agricole și, prin urmare, veniturile fermierilor evoluează în 2025.

    Iar lucrurile arată nimic altceva decât bine în acest moment . Pe lângă prețurile scăzute ale cerealelor, consecințele războiului comercial mondial și tarifele mari la produsele agricole, mașinile și piesele de schimb pun o presiune asupra piețelor agricole, impactând negativ comerțul și crescând costurile pentru producătorii de mașini agricole, importatori și fermieri.

    Războiul comercial și tarifele mari afectează pe toată lumea

    Prognoza VDMA pentru 2025 este, prin urmare, prudentă. Înainte de izbucnirea războiului comercial mondial, estimările erau pe un drum oarecum promițător. În contextul actual, însă, lucrurile s-ar putea să ia o turnură diferită.

    Cu toate acestea, piața din SUA, de exemplu, este încă reținută în prezent de niveluri foarte ridicate ale stocurilor, în timp ce reducerea stocurilor dealerilor din Europa pare să decurgă oarecum mai rapid.

    Citește și: Școala de tractorişti care deține ultimele UTB-uri și atrage fermieri inclusiv din străinătate

    Conform datelor Asociației Producătorilor de Echipamente Agricole (AEM) din SUA, vânzările de tractoare și combine agricole din SUA au scăzut din nou în februarie 2025. În ansamblu, vânzările de tractoare agricole din SUA au scăzut cu 17,7% în februarie, în timp ce vânzările de combine agricole au scăzut cu 48%.

    „Deși recenta scădere a vânzărilor de tractoare și combine agricole reflectă provocările actuale ale pieței, inclusiv preocupările comerciale globale și tarifele, rămânem optimiști cu privire la viitorul pe termen lung al echipamentelor agricole”, a declarat Curt Blades, Senior Vice President al AEM.

    Fermierii cumpără mai puțin și în Franța

    În Franța, cea mai mare țară agricolă din UE, piața tractoarelor agricole este, de asemenea, în criză și nu dă semne de redresare în 2025. Francezi, 2025 a început la fel de prost cum s-a încheiat 2024. Numărul înmatriculărilor de tractoare în ianuarie a fost cu 23,8% mai mic decât anul precedent.

    Citește și: Amendă de 1.250 de euro pentru un fermier care a participat la un protest cu tractorul

    Scăderea și stagnarea numărului de comenzi nu precize o revenire la creștere înainte de a doua jumătate a anului 2025, în cel mai bun caz, așa cum arată studiile și analizele recente ale Axema și Sedima. La aceasta se adaugă marea incertitudine cauzată de războiul comercial și de consecințele acestuia. Piața utilajelor agricole este o piață cu un puternic caracter internațional.

    Tarifele ridicate, în special, ar putea duce, de asemenea, la noi creșteri ale prețurilor pentru utilajele agricole și tractoare și la înăbușirea sau diminuarea continuă a cererii.


    Te-ar mai putea interesa

    Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Fermă de vaci de lapte – închisă de Garda de Mediu! Crescătorul a primit o amendă de 140.000 de lei Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Piedone – control la o stână ce tăia și vindea ilegal miei și iezi! Oierul a fost amendat și dat pe mâna poliției Anunțul ministrului Mediului pentru fermieri: ”Am semnat ghidul pentru Rabla Tractoare. Îl trimit la Monitorul Oficial!” Tragerile cu rachete antigrindină – suspendate pe termen nedeterminat până la realizarea unui studiu de impact