• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bayer ar putea opri producția de glifosat. Cum vor fi afectați fermierii

    Violina Gorcinschi -

    Bayer vrea să oprească producția de glifosat. În ciuda popularității sale în rândul fermierilor la nivel mondial, glifosatul a devenit o problemă pentru grupul de companii Bayer. Sufocată de procese în SUA, Bayer nu mai găsește alte soluții în afară de renunțarea la acest erbicid. O astfel de decizie ar putea avea consecințe pentru agricultură și pentru piața de produse pentru protecția plantelor.

    Pentru grupul Bayer, glifosatul a devenit un ghimpe în coastă: plată de compensații, hotărâri, proteste. Într-un interviu acordat Handelsblatt, un ziar german citat de Agrarheute, CEO-ul Bayer, Bill Anderson, a declarat că firma ar putea înceta în curând producția de glifosat – ingredientul activ al erbicidului Roundup, de renume mondial. Cauza nu este vreo descoperire științifică revoluționară, ci presiunea juridică și financiară masivă la care este expusă Bayer în SUA .

    Bayer vrea să oprească producția de glifosat. Ploaie de procese împotriva companiei

    Timp de zeci de ani, glifosatul a fost un instrument util pentru mulți fermieri. În special în SUA, ingredientul activ este aproape indispensabil în protecția plantelor, deoarece multe culturi sunt modificate genetic pentru a-l folosi. Cu toate acestea moștenirea preluării Monsanto pune foarte multă presiune pe Bayer: în zeci de mii de procese se susține că tratamentul este cancerigen, chiar dacă autoritățile de reglementare precum EPA continuă să clasifice glifosatul drept sigur. Acest lucru scade încrederea în viitor.

    Citește și: Mai multe organizații de mediu vor să conteste în instanță reautorizarea glifosatului

    În ciuda vânzărilor anuale de glifosat de aproximativ 2,6 miliarde de euro în 2024, Bayer realizează puțin profit – doar în ianuarie, un tribunal a ordonat Bayer să plătească 1,8 miliarde de euro. Poverile decontărilor și procedurilor au costat deja grupul 9,2 miliarde de euro și 60.000 de cazuri sunt încă pe rol.

    Cum se vor descurca fermierii fără glifosat (foto: Shutterstock)

    Glifosatul, călcâiul lui Ahile pentru compania Bayer. Fermierii nu au alternative

    Pentru a se proteja, Bayer se bazează acum pe soluții politice. În unele state din SUA, se negociază o legislație care ar proteja producătorii precum Bayer de procese, dacă produsele lor au fost aprobate de EPA. Chiar și în acest caz, există opoziție din partea avocaților și a susținătorilor consumatorilor. În același timp, Bayer cere Curții Supreme a SUA claritate juridică. Rezultatul este, însă, nesigur.

    Dacă Bayer ar retrage de pe piață glifosatul, multe companii s-ar confrunta cu decizii dificile. Produsele alternative nu sunt întotdeauna disponibile sau dacă sunt, impactul acestora asupra mediului este îndoielnic sau lipsit de cercetări. În plus, fermierii americani ar fi dependenți de importuri, de exemplu, din China. Pentru companiile europene, acest lucru înseamnă, mai presus de toate, că situația globală a aprovizionării s-ar putea schimba semnificativ.

    Bayer renunță la glifosat. Tehnologiile de semințe, în pericol

    Există o altă fațetă a întregii situații: nu numai erbicidul Roundup în sine este în joc, ci și tehnologiile de semințe care au fost dezvoltate special pentru glifosat.

    În același timp, Bayer luptă pentru aprobarea unor ingrediente active mai noi, cum ar fi dicamba. Anul trecut, erbicidul a fost interzis în SUA. În anumite țări europene, folosirea dicamba este încă permisă în diferite erbicide pentru combaterea buruienilor la porumb. Chiar și așa, fără planificarea securității, aproape nicio companie nu ar fi dispusă să investească în noi erbicide sau pentru a continua producerea glifosatului.

    Citește și: Jurnalul Oficial al UE: Autorizația pentru utilizarea glifosatului a fost prelungită cu încă 10 ani

    Acest lucru ar putea aduce în sfârșit sfârșitul bătăliei de lungă durată a activiștilor de mediu. În decembrie anul trecut, ONG-urile de mediu au adus chestiunea glifosatului în fața Curții Europene de Justiție.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu