Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara


Când se scot mușcatele afară. Scoaterea ghivecelor cu mușcate în aer liber în sezonul de primăvară. Pregătirea și îngrijirea mușcatelor pentru adaptarea garantată la condițiile din exterior, precum și stimularea înfloririi pe tot parcursul sezonului cald. Tăierea, ciupirea, fertilizarea și udarea mușcatelor în lunile aprilie și/sau mai.
Mușcatele fac parte din categoria celor mai populare plante de cameră. Sunt ușor de întreținut și înfrumusețează spațiul pe tot parcursul sezonului cald. De aceea, sunt o opțiune bună pentru mulți iubitori de flori. Un moment crucial pentru sănătatea acestei specii de plante este sezonul de primăvară, când mușcatele se scot afară după sezonul rece. Experții recomandă ca acest proces să se facă treptat, pentru a nu stresa plantele și a asigura înfloriri constante.

Când se scot mușcatele afară. Sfaturi practice
Mușcatele au nevoie de o adaptare treptată la condițiile de afară, respectiv la vânt și la soare, după ce au stat toată iarna la temperaturi scăzute, ferite de soare. Frunzele cu arsuri nu sunt ceva ieșit din comun în acest caz, astfel că adaptarea la condițiile de exterior se face treptat.
Mușcatele se scot afară în momentul în care temperaturile minime nu coboară sub 10 grade Celsius. În prealabil, plantele se curăță de frunze uscate, galbene sau bolnave.
Citește și: Tăieri la mușcate – calendar. Când și cum se taie o mușcată
Este indicat ca ghiveciul și pământul de la mușcate să fie schimbat pentru a le pregăti de noul sezon. Rădăcinile vechi sau bătrâne se scurtează. Același lucru se realizează și în cazul ramurilor, care ar trebui să aibă aceleași dimensiuni ca rădăcinile.
După finalizarea procedurii, se recomandă aplicarea unui îngrășământ, astfel încât mușcatele să înflorească pe parcursul întregului sezon. Cea mai bună opțiune este îngrășământul granulat, cu eliberare treptată de până la șase luni.
Mușcatele se scot afară după jumătatea lunii aprilie sau în luna mai, în funcție de cum e vremea afară. Dacă sunt scoase mai devreme, pot fi expuse la temperaturi mai scăzute care le pot afecta.
După ce sunt scoase afară, mușcatele se udă regulat, însă în cantități normale, pentru a nu provoca putrezirea rădăcinilor. De regulă, se udă atunci când pământul de la suprafață s-a uscat.
Citește și: Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire
Locul în care va fi plasat ghiveciul cu mușcate contează foarte mult, deoarece acest tip de plantă necesită lumină naturală. Cu toate acestea, nu se recomandă ca acestea să stea direct în soare. Locul ideal este acela destul de luminat în prima parte a zilei, dar ferit de călduri mari în intervalul de după masă.
Pentru ca mușcatele să poată înflori toată vara, acestea se curăță de florile trecute. Astfel, acestea vor fi forțate să înflorească din nou, reîncepând ciclul de reproducere a semințelor.
Florile se taie din partea de sus, ci de unde pornesc. Aceste pot fi rupte sau tăiate cu o foarfecă bine ascuțită. Florile de sus ar trebui păstrate pentru a păstra efectul estetic.