• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Bulgaria – mesaj de susținere pentru derogările la tratarea semințelor cu neonicotinoide

    Violina Gorcinschi -

    Bulgaria susține oficial România cu privire la problema restricțiilor UE privind utilizarea neonicotinoidelor la tratamentul semințelor. O declarație oficială de sprijin din partea Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NGPA) din Bulgaria a fost adresată Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) din România, iar documentul exprimă o solidaritate fermă față de fermierii români în contextul controverselor generate de utilizarea tratamentelor cu neonicotinoide la sămânță.

    În ultimele luni, derogările acordate anual de România pentru utilizarea neonicotinoidelor au fost contestate în instanță. În acest context tensionat, NGPA transmite un mesaj clar: deciziile europene în materie de protecție a plantelor trebuie să țină cont de realitățile regionale specifice, informează Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, organizație membră AAC, într-un comunicat emis ieri, marți – 22 aprilie.

    Bulgaria susține oficial România în problema neonicotinoidelor

    Reprezentanții NGPA subliniază faptul că România și Bulgaria se confruntă cu presiuni similare din partea dăunătorilor, precum:

    – rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis);
    – viermii sârmă (Agriotes spp.);
    – buha semănăturilor (Noctuidae);
    – gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides)
    – și viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica spp.).

    Citește și: ADAMA vine în sprijinul fermierilor care nu mai pot trata sămânța cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui

    În lipsa tratamentelor la sămânță, fermierii sunt nevoiți să recurgă la mai multe tratamente foliare, crescând costurile, riscul de rezistență și impactul asupra mediului.

    „Nu există, în acest moment, alternative eficiente pentru combaterea dăunătorilor specifici regiunii noastre. Negarea accesului la derogări riscă să compromită nu doar producțiile, ci și securitatea alimentară regională”, se arată în comunicatul NGPA.

    Bulgarii s-au referit în special la Tanymecus, ale cărui populații au crescut semnificativ în ultimii ani, extinzându-și atacurile în zone până atunci neatinse. Fiind polifag, Tanymecus atacă porumbul, floarea-soarelui și numeroase alte specii de plante.

    Citește și: Comunicat ANF pentru fermieri despre situația derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor

    „Insistăm să spunem că reglementările UE au nevoie de flexibilitate, în special pentru statele membre precum România sau Bulgaria, unde condițiile pedoclimatice și povara dăunătorilor endemici diferă considerabil față de cea din Europa de Vest”, au transmis reprezentanții bulgari.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră această poziție un gest important de cooperare transfrontalieră între organizațiile fermierilor. Sprijinul Bulgariei consolidează mesajul României privind necesitatea unor politici agricole flexibile, bazate pe știință și adaptate condițiilor din Europa de Est.

    Document util – Scrisoare-sustinere-fermieri-Bulgaria


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Șeful ANPC le răspunde ciobanilor! Piedone: La stâna controlată mirosea a miei intrați în putrefacție! An compromis pentru floarea-soarelui? Georgian Corniță, fermier: Am început să întoarcem culturile!

    Ultimele știri

    Fermierii din Bulgaria – mesaj de susținere pentru derogările la tratarea semințelor cu neonicotinoide Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan