• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Paul Covrig: Nu sunt probleme cu înghețul sfeclei de zahăr pentru că s-a început semănatul târziu, la final de martie

    Angelica Lefter -

    Suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr din zona Luduș, județul Mureș, a scăzut considerabil față de anul trecut. La fel s-a întâmplat și cu numărul fermierilor care cultivau sfeclă de zahăr, acesta reducându-se la jumătate. Această schimbare a intervenit din cauza modificării pieței, nevoile Fabricii de Zahăr Luduș fiind acoperite, după ce anul trecut au fost chiar depășite.

    Sfecla de zahăr nu a avut probleme cu înghețurile târzii de primăvară, însămânțarea începând destul de târziu. Singura problemă a fermierilor care au cultivat sfecla de zahăr anul trecut a fost supraproducția. Anul acesta mai mulți fermieri din Luduș s-au retras și astfel s-a înjumătățit cantitatea ce va fi produsă, însă suficientă încât să fie asimilată de Fabrica de Zahăr Luduș, cu care fermierii cultivatori au încheiat contractele pentru acest an.

    Citiți și: Asociația BETA despre oferta Fabricii de Zahăr Luduș: ”Căutăm o cale corectă pentru toți”

    Vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (ACSZ) Beta Luduș, Paul Covrig a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că o parte dintre fermieri au semănat sfecla, iar acum sunt la erbicidat, iar o altă parte abia acum se ocupă de lucrarea de semănat, acest lucru depinzând mult și de soiul cultivat. Per total, vor fi semănate aproximativ 4.000 de hectare cu sfeclă de zahăr, la Luduș.

    ”La acest moment cultura de sfeclă începe să răsară. Primele culturi care au fost semănate au răsărit deja. S-a semănat mai târziu la noi, mai sunt câteva hectare de semănat dintre cele contractate și așteptăm să putem intra. Am început la unele soiuri erbicidare, dar încă mai sunt colegi care nu au semănat. Suprafața semănată în acest an de fermierii din asociația noastră este undeva la 3.800 de hectare, dar cred că se va ajunge undeva la 4.000 de hectare, jumătate față de suprafața cultivată anul trecut”, a explicat vicepreședintele asociației de fermieri cultivatori de sfeclă din Luduș.

    A scăzut numărul fermierilor din Luduș, cultivatori de sfeclă de zahăr

    Paul Covrig, a menționat că într-adevăr, fermierii au semnat anul acesta mai puține contracte cu fabrica de zahăr, însă a specificat că s-au căutat cele mai bune soluții atât pentru producătorul de zahăr cât și pentru fermieri.

    ”În asociație am avut anul trecut vreo 365 de fermieri, anul acesta estimez că vor rămâne undeva la 200 de cultivatori de sfeclă de zahăr. Într-adevăr, s-au semnat mai puține contracte anul acesta pentru că oricum fabrica mai trebuie să facă unele retușuri. Trebuie să învățăm să lucrăm cu noul patronat. N-am semănat din vreme pentru că sămânța a fost plătită în acest an în avans integral către firma producătoare de sămânță, de către fabrica de zahăr și s-a comandat la limită și nu am dat drumul la semănat, dar a fost în regulă, pentru că nu au fost probleme cu înghețul. Semănatul a început prin 27-28 martie”, a menționat Paul Covrig.

    Citește și: Fabrica de zahăr Luduș devine independentă energetic

    Noi contracte semnate de fermieri cu conducerea Fabricii de Zahăr Luduș

    Prețul minim garantat de fabrica de zahpr este de 26 de euro/tonă, însă la acesta se adaugă și alte sume, în funcție de prețurile zahărului din piață. În final, fermierii nu vor ieși în pierdere, a dat asigurări vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (ACSZ) Beta Luduș, Paul Covrig.

    ”Noi sperăm să fie un an mult mai bun decât anul trecut, exact pe ideea aceasta, să putem face să fie bine, să ne învățăm să lucrăm împreună cu fabrica, să ne respectăm reciproc, să se respecte toate termenele care apar în noul contract făcut cu fabrica. Prețul minim garantat de achiziție este de 26 de euro pe tonă și crește în funcție de cum este piața europeană și se face media între lunile octombrie până în martie, se adună cât este media zahărului. Este un sistem de contract pe care l-am făcut anul acesta. Sunt fermieri care au încredere, au semnat. Acum se fac plățile finale către fermieri, către transportatori. S-a încheiat campania foarte târziu, prin ianuarie și normal că plățile către cultivatori s-au decalat”, a spus vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (ACSZ) Beta Luduș, Paul Covrig, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră” Șeful ANPC le răspunde ciobanilor! Piedone: La stâna controlată mirosea a miei intrați în putrefacție!

    Ultimele știri

    Povestea Agro-Est Muntenia continuă! Florin Barbu, ministru: Fermierii beneficiază de 20 de miliarde euro prin PAC. E necesar să păstrăm acest nivel și după 2027 Tractoarele Belarus țintesc agricultura din Africa. Primele 200 de utilaje au fost livrate în Zimbabwe