• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Săvoiu, agronom – Cele patru departamente care fac o fermă să funcționeze

    Roxana Dobre -

    Dan Săvoiu, inginer agronom și consultant tehnic pentru ferme vegetale, ajută anual fermierii să adopte cele mai bune soluții pentru exploatațiile agricole pe care le dețin. Acesta a vorbit la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 despre cele patru departamente în care împarte ferma atunci când adoptă stragiile împreună cu proprietarul exploatației.

    Consultantul tehnic Dan Săvoiu a vorbit la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1  despre provocările pe cale le întâmpină fermierii în exploatațiile vegetale și soluțiile pentru cele mai mari problemele de care se lovesc producătorii agricoli.

    Citiți și: Gigi Becali a cumpărat pământ agricol în Uganda. Terenul, folosit pentru o fermă de ouă

    ”Eu în general, atunci când intru într-o fermă am un plan al meu cu fermierul respectiv și împart ferma în patru departamente, care mi se par mie esențiale în sensul că pe lângă aceste departamente mai sunt și alți alți factori care influențează. Dar pe ce mă bazez strict și țin cont sunt cele patru departamente și aici mă refer la: departamentul fizic, departamentul biologic, departamentul chimic și departamentul economic”, a explicat Dan Săvoiu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, ediția de astăzi, joi – 24 aprilie.

    Dan Săvoiu a detaliat că în ceea ce privește partea aceasta fizică se axează îndeosebi pe sol. ”Solurile din România sunt alcaline, dar odată cu creșterea altitudinii această alcalinitate scade și e bine să știe fermierii că aciditatea crește și scade alcalinitatea. Alcalinitatea, din păcate este dată de un element care este un pic păcătos și este natriu. În solurile din România foarte puțin avem alcanitate pe bază de calciu. Dar avem două vești aici: una bună și alta mai puțin bună. Pe scurt, cea mai puțin bună este că acest natriu ne dă sărătură și vestea bună este că sunt și soluții simple cum ar fi aplicarea de carbonat de calciu, amendamente pe bază de calciu și rezolvăm problema”, a mai spus inginerul.

    Citiți și: Agricultura României, finanțată 90% prin credit furnizor. Distribuitorii de inputuri: Riscăm blocarea anului agricol!

    La departamentul biologic este vorba despre sămânță, a mai completat inginerul. Acesta a subliniat că și în cazul fermelor mai mici tehnologia trebuie să evolueze și nu se mai poate merge pe sămânță din propriul hambar.

    ”Foarte multă lume pune sămânță din pătul cum ne place nouă să spunem. Este o mare greșeală. Cei care au fermele de subzistență trebuie să înțeleagă și ei că nu mai putem merge doar cu două-trei tone acolo făcute pentru curtea proprie. Iar la sămânță nu trebuie să cumpere ce e mai scump ci pe cea care se potrivește fermei. Eu de asta fac recomandarea fermierilor să facă teste și ceea ce li se potrivește lor din hibridul respectiv să aplice în ferme. Pentru că foarte mulți vin și spun că hibridul este tolerant, mie nu prea îmi place acest cuvânt rezistență genetică pentru că nu prea există dar tolenanță da. Și recomand să se facă această micro-zonare și fiecare va decide ce hibrid sau ce soi i se potrivește cel mai bine conform cu solul lui. Din punct de vedere biologic eu lucrez foarte bine cu Inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor, sunt oameni profesioniști”, a mai arătat Dan Săvoiu la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1

    În continuarea celor patru departamente pe care consultantul se axează în ferme acesta a vorbit despre sectorul chimic. ”Din punct de vedere chimic aici pentru mine este foarte importantă fertilizarea și pe lângă fertilizare, ca să vedeți că toate au interdependență, contează foarte mult și tratamentul seminței. Cei care sunt autorizați să facă tratament de sămânță trebuie să fie foarte serioși pentru că acolo unde avem cea mai mică fisură să zic să știți că dăunătorii de sol nu iartă. Problema care este că n-avem ce să facem, n-avem soluții de tratament. Dacă la insectele pe care le avem sus pe plantă sau boli, la dăunătorii de sol șansele să reduse sau minime de a mai face ceva. Și ce facem? Așteptăm să se sature respectiva insectă și să ne rugăm la Dumnezeu să nu mănânce prea mult. De aceea, tratamentul seminței este foarte important”, a menționatul consultantul.

    Acesta a subliniat importanța consultanței în ferme și legătura strânsă între deciziile luate de agricultori și partea economică a exploatațiilor. ”La partea economică și solicitarea serviciilor unui consultant va deveni o necesitate pentru că schimbările climatice ne împing să cerem ajutorul. Să știți că sunt fermieri care nu cer ajutorul din mai multe motive. Probabil de un ego prea mare sau de rușine. Dar încep să facă greșeli, compromisuri și direcția este una singură, nu vreau să o spun că o intuim împreună”, a mai spus inginerul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Dan Săvoiu, Inginer Agronom (24.04.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Oficial din guvernul Poloniei: ”Vrem să închiriem un port la Marea Neagră” Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an An compromis pentru floarea-soarelui? Georgian Corniță, fermier: Am început să întoarcem culturile!

    Ultimele știri

    Supărare mare: ATV-urile, excluse din programul Rabla Tractoare. Importatorii amenință statul cu procese Dan Săvoiu, agronom – Cele patru departamente care fac o fermă să funcționeze Reorganizarea Romsilva: Regia va rămâne cu 17 director mandatați pe 5 ani. Propunerea de buget pe 2025, respinsă