• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Supărare mare: ATV-urile, excluse din programul Rabla Tractoare. Importatorii amenință statul cu procese

    agrointeligenta.ro -

    Supărare mare după ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a exclus explicit din programul Rabla pentru Tractoare vehiculele de tip ATV, UTV sau Can-Am. Asociația Importatorilor de Motociclete și Motocicluri (AIDMM) amenință statul cu procese și susține că micii fermieri trebuie să primească ajutoare de stat dacă vor să își achiziționeze de ”mașinuțe” pentru a-și face treaba.

    AIDMM a emis un comunicat de presă în care reclamă excluderea din programul Rabla pentru tractoare a unor subcategorii. Multe publicații au preluat comunicarea fără a verifica, însă, că vehiculele la care se face referire nu reprezintă în niciun caz tractoare agricole de capacitate mică ci sunt, de fapt, vehicule de tip ATV. Cum în legislația românească nu există o categorie specială pentru înregistrarea acestor ”mașinuțe”, ele au fost încadrate ca subcategorii ale categoriei Tractor.

    ”Ghidul oficial al programului Rabla pentru Tractoare, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Excluderea din program a celor 6 categorii de tractoare de dimensiuni mici și medii și păstrarea doar a celor de categorie mare și pe șenile (categoria C) defavorizează exact segmentul cel mai numeros din domeniul agricol, cel al fermelor mici și mijlocii, care nu vor avea astfel acces la această subvenție. În același timp, în forma sa actuală Ghidul favorizează atât marii fermieri, cu un potențial financiar mai mare, cât și importatorii de tractoare și utilaje agricole de mari dimensiuni”, susține Asociația Importatorilor de Motociclete și Motocicluri (AIDMM), prin reprezentantul său Ivan Sebastian.

    Ghidul Rabla pentru Tractoare, publicat în Monitorul Oficial ieri, miercuri – 23 aprilie, prevede clar cum este definit termenul de tractor pentru eligibilitatea în cadrul programului de finanțare de la bugetul de stat: ”vehiculul cu motor, pe roți sau pe șenile, conceput special pentru a trage sau a împinge anumite utilaje sau remorci folosite în exploatările agricole sau pentru alte lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public și care are categorii de omologare T și C; sunt excluse subcategoriile de omologare: T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b”.

    Din categoriile excluse fac parte ATV-urile, UTV-urile sau Can-Am-urile, vehicule care se înregistrează de către RAR ca subcategorii ale categoriei Tractor. Astfel, spre exemplu, un UTV Polaria Ranger ca cel de mai jos este încadrat la T1b, în timp ce un ATV este omologat ca tractor, la categoria T3 – exemplu aici.

    Polaris Ranger este un UTV (Utility Rask Vehicle) care se înregistrează ca subcategoria Tractor T1b

    Conform unui site care comercializează ATV-uri, acestea figurează ca omologare la Categoria Tractor, la subcategorii și pentru care se prevede:

    AIDMM invocă o legislație cadru la nivel european prin care tractorul este definit ”orice vehicul agricol sau forestier cu motor (…) a cărui principală funcție constă în puterea sa de tracțiune” – iar în art. 4 detaliază categoria T ca fiind destinată tractoarelor pe roți, inclusiv cu indicele „b”, adică tractoare care ating viteze peste 40 km/h”.

    ”Nu poți schimba o definiție stabilită printr-un regulament european printr-un ghid administrativ și să excluzi din legalitate o categorie omologată. Tractoarele T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b sunt omologate la nivel european și recunoscute în legislația națională. A le scoate din eligibilitate echivalează cu o discriminare mascată în normă tehnică”, avertizează juriștii specializați în drept administrativ și legislație tehnică.
    Fermierii și distribuitorii de tractoare și vehicule de uz agricol (alte utilaje decât tractoarele, folosite în fermele mici și mijlocii pentru lucrările de mici dimensiuni efectuate pentru creșterea plantelor sau animalelor) solicită emiterea de urgență a unui nou ordin, care să:
    – suspende aplicarea prevederilor actuale până la clarificarea legală;
    – corecteze definițiile în conformitate cu alinierea la Regulamentul (UE) nr. 167/2013
    – includă explicit în cadrul eligibilității a tuturor vehiculelor omologate legal în categoriile T și subcategoriile aferente, cu respectarea principiului liberei concurențe și al egalității de tratament între beneficiari.

    În lipsa unui răspuns oficial, se ia în calcul acționarea în contencios administrativ pentru anularea parțială a ghidului, în baza art. 1 alin. (6) din Legea 554/2004, pentru încălcarea principiilor de legalitate și transparență”, se mai arată în comunicarea importatorilor de motociclete și ATV-uri.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Șeful ANPC le răspunde ciobanilor! Piedone: La stâna controlată mirosea a miei intrați în putrefacție! Subvenții APIA – modificări la Agromediu. Suprafața care intră la plată din acest an

    Ultimele știri

    Supărare mare: ATV-urile, excluse din programul Rabla Tractoare. Importatorii amenință statul cu procese Dan Săvoiu, agronom – Cele patru departamente care fac o fermă să funcționeze Reorganizarea Romsilva: Regia va rămâne cu 17 director mandatați pe 5 ani. Propunerea de buget pe 2025, respinsă