Un mare producător de lactate va reutiliza apa din zer pentru a reduce consumul de apă


FrieslandCampina va folosi zerul pentru a reduce consumul de apă. Gigantul de lactate a găsit o soluție pentru a economisi apa: folosirea apei din zerul de lapte. Prima locație unde se va testa această metodă va fi Gerkesklooster, din Olanda și se urmărește economisirea a 100 de milioane de litri de apă anual.
Economie circulară în industria lactatelor. Cei de la FrieslandCampina au decis ca, în loc să arunce zerul rămas în urma producției de brânză, să îl folosească ca să obțină apă, necesară în activitatea fabricilor. Astfel, unitatea de procesare va afea o autosuficiență de 70% în utilizarea apei, relatează ziarul agricol olandez Nieuweoogst.

Zerul, folosit pentru a reduce consumul de apă într-o fabrică de lapte
FrieslandCampina va reutiliza apa din zerul de lapte la locația Gerkesklooster. Acest lucru va permite fabricii să economisească 100 de milioane de litri de apă anual și să devină 70% autosuficientă în utilizarea apei.
Citește și: FrieslandCampina: Prețuri record la lapte în aprilie, la poarta fermei
În timpul producției de brânză rezultă o cantitate importantă de zer. Acest produs secundar constă în mare parte din apă și servește ca materie primă, printre altele, pentru alimentația copiilor și pentru performanța sportivă. Este nevoie de 10 kilograme de lapte pentru a face un kilogram de brânză, așa că rămâne mult lichid. Acolo unde această apă a fost pierdută anterior, acum este recuperată în Gerkesklooster prin osmoză inversă.
În osmoza inversă, apa este forțată prin membrane care permit doar trecerea apei pure. Rezultatul este apă curată care poate fi refolosită, de exemplu pentru procesele de producție și instalațiile de curățare și cisternele de lapte. Acest lucru face ca fabrica să fie 70% autosuficientă în utilizarea apei. Scopul este ca aceasta să ajungă, în cele din urmă, la 100%.
„Brânza nu este doar gustoasă, ci și hrănitoare. Din păcate, producția sa necesită multă apă și energie. Accentul nostru pe durabilitate ne motivează să folosim aceste resurse cât mai eficient posibil și să minimizăm impactul asupra mediului”, a declarat managerul de proiect, Jasper Faber.
Citește și: Decizie majoră pe piața laptelui. Va avea impact și asupra fermelor de vaci din România