• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale. După o scădere și noi minime, analiștii nu exclud o explozie a prețului grâului

    Roxana Dobre -

    Prețurile cerealelor au scăzut din nou la începutul acestei săptămâni atingând noi cote minime. Motivul sunt precipitațiile din zonele afectate de secetă din SUA. Cu toate acestea, analiștii cred că o explozie a prețurilor este posibilă dacă seceta din Marea Neagră și China devine mai severă.

    Prețurile grâului sunt supuse presiunilor din cauza ploilor din SUA, ceea ce analiștii cred că ar putea oferi grâului de iarnă american, care a fost, de asemenea, afectat recent de secetă, un potențial de creștere mai mare. Corecțiile mai puternice ale prețurilor vor fi limitate de o ușoară depreciere a monedei euro și de seceta actuală din China și regiunea Mării Negre, au mai arătat analiștii.

    Citiți și: Specialiștii avertizează fermierii: Atac de septorioză la grâu și screlotinia la rapiță. Soluții cu aplicare imediată

    Prețurile cerealelor scad la noi minime

    Prețul grâului ar putea crește brusc

    Întrucât multe fonduri mari continuă să dețină poziții nete short pe contracte futures pe grâu, rapoartele despre potențiale eșecuri ale recoltelor în regiuni cheie ar putea fi suficiente pentru a declanșa o creștere bruscă a prețurilor grâului.

    Piața „are nevoie doar de niște vești pozitive pentru a obține fonduri pentru a răscumpăra poziții short pe grâu”, a declarat analista americană Naomi Blohm pentru Dow Jones Newswires, citată de publicația Agrarheute.

    După o săptămână dificilă în care unele prețuri au atins noi cote minime, prețurile grâului și porumbului, atât în ​​SUA, cât și în Europa, sunt din nou sub presiune. Contractul de grâu Euronext, care expiră în mai 2025, se tranzacționau luni după-amiază la 207,50 euro/tonă, în ușoară scădere cu -1,75 euro/tonă, în timp ce contractul din septembrie 2025 se tranzacționa la 207 euro/tonă, o pierdere de 2,75 euro/tonă.

    Citiți și: Cotațiile la grâu și porumb, sub presiune înainte de Paști. Prețuri la zi

    Prețurile la porumb sunt și ele în scădere

    În cazul porumbului, contractul din iunie a scăzut cu 1,0 euro/tonă, ajungând la 202 euro/tonă, iar noua recoltă din noiembrie 2025 a scăzut și ea cu 1 euro/tonă, ajungând la 203,25 euro/tonă.

    Prognoze de recoltă din Franța și Germania

    Agenția agricolă franceză FranceAgriMer și-a redus cu un punct punctaj ratingul de calitate pentru recolta de grâu moale 2024/25. La data de 21 aprilie, 74% din recolte erau în stare bună spre excelentă. Cu toate acestea, acest procent este încă semnificativ mai mare decât cel de 63% din anul precedent.

    FranceAgriMer relatează, de asemenea, că până la 21 aprilie, 50% din recolta de porumb a țării din 2025 fusese plantată. Asta înseamnă cu 39% mai mult decât acum o săptămână și puțin mai mult decât media ultimilor cinci ani, de 42%.

    Fermierii ucraineni sunt ocupați cu semănarea culturilor de primăvară și au semănat până acum peste 2,1 milioane de hectare. Aceasta este cu 17% mai puțin decât anul trecut, parțial din cauza vremii neobișnuit de reci de la începutul lunii.

    Săptămâna trecută, Asociația Germană Raiffeisen (DRV) a prognozat o producție de grâu de 21,41 milioane de tone, cu 15,7% mai mult decât anul precedent. Ploile recente au îmbunătățit situația.

    În cel mai recent raport al său, sistemul european de monitorizare a culturilor MARS a revizuit în creștere randamentul mediu preconizat pentru grâu. Randamentele de grâu au fost raportate la 6,03 tone/ha, comparativ cu 6,00 t/ha luna trecută. Pentru orzul de toamnă, MARS anticipează 5,18 tone/ha față de 5,15 tone/ha, pentru orzul de primăvară: 4,87 tone/ha față de 4,66 tone/ha, iar pentru rapiță 3,20 tone/ha față de 3,20 tone/ha.

    Semințele oleaginoase și rapița nu primesc stimulente din partea Chinei

    Redresarea prețurilor observată săptămâna trecută pentru soia, rapiță și alte semințe oleaginoase nu a continuat luni, deoarece China nu a confirmat progrese în negocierile tarifare cu SUA.

    Scăderea exporturilor de soia din SUA și o recoltă abundentă în America de Sud vor încetini probabil și mai mult creșterile prețurilor. Brazilia va exporta mai multă soia către China și mai multă făină de soia către principalii săi clienți din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est în 2025, din cauza războiului comercial dintre SUA și China, a relatat Reuters, citând un director al grupului industrial Abiove.

    „Având în vedere războiul comercial, există speranță că Brazilia, datorită bunelor sale relații cu partenerii săi comerciali și în calitate de important furnizor de alimente, își poate extinde în continuare afacerile agricole”, a declarat Daniel Amaral de la Abiove.

    Se așteaptă ca principalele zone de producție din Argentina să rămână în mare parte secetoase în următoarele șapte zile, ceea ce ar putea accelera întârzierea recoltei de soia, a relatat Reuters, citând un raport al Bursei de Cereale din Buenos Aires. Precipitațiile abundente din martie și începutul lunii aprilie au întârziat recolta de soia la un nivel sub media ultimilor cinci ani, potrivit bursei de valori.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Județul cu cea mai valoroasă suprafață de pajiști din țară Fermier german: ”Fără muncitorii din România, nu am avea ce mânca”. Oferta sa: 3.000 de euro brut, pe lună

    Ultimele știri

    Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii, a murit! Dumnezeu să îl odihnească! ANSVSA – controale la punctele gastronomice locale și în târgurile micilor producători Bursa de cereale. După o scădere și noi minime, analiștii nu exclud o explozie a prețului grâului