• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • In memoriam Valeriu Tabără. Trupul neînsuflețit a fost depus la USV Timișoara, înmormânarea va avea loc sâmbătă, în Sălciua de Sus – Alba

    Violina Gorcinschi -

    Agricultura, în doliu după trecerea în neființă a profesorului Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii și președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” . Trupul neînsuflețit a fost depus de astăzi, miercuri – 30 aprilie, în holul Aulei Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara. Înmormântarea va avea loc sămbătă, în comuna unde s-a născut regretatul agronom.

    Pentru cei care doresc să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără, trupul neînsuflețit al profesorului este depus de astăzi, 30 aprilie, până vineri seara, în holul Aulei Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 3 mai 2025, ora 13:00, în comuna Sălciua de Sus, județul Alba.

    ”Pentru cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără, sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții Regele Mihai începând de azi, orele 15, până în seara zilei de vineri. În această seară, la ora 19,00, va avea loc slujba de pomenire. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, ora 13, in localitatea Sălciua, județul Alba. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a transmis Cosmin Tabără, fiul regretatului academician.

    Un mesaj In Memoriam a fost transmis de către Prezidiul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, marcând momentele importante ale activității profesionale pe care a avut-o Valeriu Tabără care s-a stins ieri, marți – 29 aprilie, la vârsta de aproape 76 de ani.

    ”Cu imens regret, Prezidiul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” anunță trecerea în eternitate a eminentului om de știință, Prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabără, cercetător științific și profesor universitar în domeniul agriculturii, somitate recunoscută pe plan național și mondial, membru titular și președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.

    Întreaga sa activitate a fost dedicată cercetării și științelor agricole. Născut în comuna Sălciua, județul Alba, vorbea cu o extraordinară nostalgie, plăcere și mândrie despre locurile natale unde a fost elev al școlii gimnaziale. A absolvit Institutul Agronomic Timişoara, Facultatea de Agricultură în anul 1973. Imediat după absolvire s-a angajat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, unde a activat ca inginer cercetător în perioada 1973-1977. Și-a susținut teza de doctorat intitulată: ”Cercetări privind câteva aspecte ale tehnologiei cânepei de sămânță”, în anul 1984, în cadrul Institutului Agronomic Timişoara sub îndrumarea eminentului profesor universitar dr. Constantin Cojocaru. În paralel a desfășurat o activitate didactică prestigioasă începând ca șef de lucrări 1986-1991, conferențiar 1991-1996, profesor 1996-2018, prorector onorific al USAMV Timişoara 2004-2008. În această perioadă a contribuit la formarea multor generații de ingineri agronomi dar și a multor doctori în domeniu, începând cu anul 2004, în calitate de conducător științific de doctorat. A fost ales membru corespondent și apoi titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice, fiind vicepreședinte în perioada 2013-2017, și președinte al acestui înalt forum științific din 2018 până în prezent.

    În paralel cu bogata sa activitate științifică a găsit timp și putere pentru o prestigioasă activitate socială și politică, având ca fir călăuzitor o dragoste nemărginită față de țara și poporul său. Astfel a fost vicepreședinte si președinte al Partidului Unității Naționale a Românilor în perioada 1992-2001, deputat 1992-2000; 2004-2012, secretar, vicepreședinte si președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților (1992-2000; 2004-2012), secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților 2012, președinte al Grupul Român al Uniunii Interparlamentare, 1996-2000, de două ori ministru al Agriculturii și Dezvoltării rurale în 1994-1996 și 2010-2012.

    A avut o bogată activitate editorială cu peste 16 cărți și nenumărate cursuri universitare, peste 270 de lucrări științifice cu numeroase citări în țară și străinătate.  Activitatea sa a fost recunoscută și răsplătită prin numeroase premii printre care menționăm: Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” al Academiei Române – 2007, pentru cele două volume Fitotehnie – Plante tehnice; Premiul „P.S. Aurelian” al Academiei Oamenilor de Știință din România pentru cartea Zonarea, cultivarea si protecția plantelor de câmp în Banat, Ed. Mirton Timișoara-1996; Premiul „Nicolae Săulescu”, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru cartea Producerea de semințe la speciile cultivate (2006); Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” la Gala Excelenței Banatului, ediția I (2014); Premiul „Amilcar Vasiliu”, Academia Oamenilor de Știință din România (2009); Premiul „Pentru o viață dedicată tehnologiilor moderne în agricultură, Premiile TOP AGRIBUSSINESS, ediția 2014; Meritul Academic – Academia Română, pentru contribuția adusă la recuperarea patrimoniului Academiei Române (2009), Meritul Academic „Gheorghe Ionescu-Șișești”, pentru contribuții deosebite la dezvoltarea cercetării științifice agricole în România (2019).

    Nu în ultimul rând, menționăm calitățile sale deosebite de coleg și om, apropiat de colegii și colaboratorii săi, dornic să promoveze tinerii pe care i-a încurajat în permanență să publice și să se facă remarcați, refuzând adeseori ca în ciuda contribuțiilor proprii la respectivele lucrări să-i fie pus numele alături de cei pe care i-a îndrumat științific pas cu pas.

    Întreaga comunitate agricolă este îndurerată și profund recunoscătoare pentru munca excepțională, plină de sacrificiu și dăruire, pe care a depus-o pentru România, regretând profund dispariția sa mult prea devreme.

    Condoleanțe și putere familiei și celor dragi pentru a putea trece aceste momente grele. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    Prezidiul ASAS”.


    Te-ar mai putea interesa

    O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    APIA, anunț despre plata subvenției de 128 euro/ha Patriarhul Daniel, omagiu pentru regretatul prof. Valeriu Tabără: ”Un promotor al culturii și al demnității în slujirea binelui comun, un iubitor al satului românesc” Stropiri la rapiță. În ce interval orar se pot aplica insecticidele fără niciun risc pentru polenizatori