• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Val de sinucideri în agricultura și mediul rural din Polonia

    Angelica Lefter -

    Munca grea în ferme și condițiile din ce în ce mai dificile de a face față provocărilor de zi cu zi aproape singuri, îi determină pe unii dintre fermieri să renunțe la munca lor sau, mai tragic, la viață. Un val de sinucideri a cuprins mediul rural din Polonia. În această țară, fiecare an, aproximativ 600 de fermieri își iau viața, iar alte 300-350 de cazuri implică membri ai familiei care locuiesc la ferme. Aceasta înseamnă aproape 1.000 de vieți omenești pe an, o scară care nu mai poate fi ignorată, susține deputatul republican Jarosław Sachajko , care a solicitat Ministerului Agriculturii să explice ce măsuri se iau pentru a preveni aceste nenorociri.

    În timp ce în spațiul public polonez au loc dezbateri pe diverse probleme sociale, drama miilor de fermieri, a familiilor și comunităților rurale ale acestora este aproape complet ignorată. Statisticile arată că aproape 50% din toate sinuciderile din Polonia implică locuitori din mediul rural. ”Acest lucru arată că zonele rurale rămân încă în afara sprijinului psihologic și psihiatric sistemic”, a notat deputatul Jarosław Sachajko în interpelarea sa.

    Munca în agricultură, din ce în ce mai grea, poate duce la depresie (foto: farmer.pl)

    Citește și: Tinerii refuză să lucreze în ferme ca îngrijitori la animale, chiar dacă internetul este plin de anunțuri de angajare

    Conform rapoartelor, marea majoritate a fermierilor care s-au sinucis au fost bărbați (85%), în principal cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani. Însă numărul sinuciderilor în rândul tinerilor fermieri care nu văd niciun viitor pentru fermele și familiile lor crește, de asemenea, alarmant.

    Agricultura este una dintre cele mai stresante profesii. Vremea imprevizibilă, creșterea costurilor de producție, datoriile, instabilitatea prețurilor produselor agricole, lipsa sprijinului sistemic și necesitatea de a combate birocrația duc la epuizare psihică și disperare. În plus, există și datoria tot mai mare a fermelor, o problemă insurmontabilă pentru mulți fermieri. De asemenea, nu se poate uita de singurătate și izolare socială, fermierii lucrând lucrează adesea singuri, multe ore pe zi, fără sprijin. În același timp, au acces dificil la asistență psihologică și psihiatrică specializată, în special în zonele rurale unde lipsesc astfel de facilități.

    În Polonia, nu există programe preventive dedicate în mod specific fermierilor, deși statisticile indică în mod clar că acesta este unul dintre grupurile profesionale cele mai expuse riscului. Guvernele multor țări implementează măsuri specifice pentru a contracara această tragedie.

    ”În Franța a fost lansată o linie specială de sprijin pentru fermieri, iar în Statele Unite sunt create programe educaționale și financiare pentru a preveni sinuciderile în rândul fermierilor. De ce nu este disponibil acest lucru în Polonia?”, a adresat deputatul Sachajko o întrebare către Ministerul Agriculturii.

    După cum a subliniat parlamentarul, fermierii polonezi constituie fundamentul securității alimentare a țării, sunt cei care asigură hrana, ei sunt cei care au grijă de pământ, ei sunt cei care susțin viața în zonele rurale. ”Nu putem permite să fie lăsați singuri în lupta lor pentru supraviețuire – atât financiară, cât și psihologică”, a scris deputatul.

    Deputatul polonez Jarosław Sachajko cere implicarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a solicitat o serie de informații cu privire la situația grea a fermierilor:

    Citiți și: Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ministerul Agriculturii din Polonia susține că ”ia măsuri adecvate”

    Problema sănătății mintale a fermierilor și a locuitorilor din mediul rural este importantă pentru a asigura sustenabilitatea și viabilitatea fermelor. Jucând un rol vital în asigurarea securității alimentare, fermierii se confruntă constant cu provocări precum schimbarea condițiilor meteorologice, fluctuațiile pieței și ale reglementărilor, creșterea costurilor de producție, izolarea socială și munca fizică grea. Acest lucru provoacă stres constant și poate duce la depresie și chiar la sinucidere.

    ”Prin urmare, este nevoie de sprijin în ceea ce privește sănătatea mintală a fermierilor și a locuitorilor din zonele rurale, motiv pentru care luăm măsuri adecvate în acest domeniu” a informat Czesław Siekierski, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ca răspuns la interpelarea primită.

    În 2024, 123 de fermieri s-au sinucis dintr-un total de 4.845 de tentative de suicid

    Ministerul Agriculturii arăspuns la întrebarea: dacă are date actualizate privind numărul de sinucideri în rândul fermierilor din Polonia și se efectuează vreo analiză cu privire la cauzele acestui fenomen?

    Datele privind atacurile sinucigașe sunt colectate de către Prefectura Poliției (KGP) și Oficiul Central de Statistică (GUS). Oficiul Central de Statistică colectează date privind sinuciderile pe baza certificatelor de deces, în timp ce Sediul Poliției Naționale colectează date pe baza datelor introduse în Sistemul Informatic al Poliției Naționale (KSIP) prin intermediul formularelor KSIP 10 – ”Înregistrarea unui raport de tentativă de suicid” imediat după eveniment, când se constată că a avut loc o tentativă de suicid.

    Conform datelor de la sediul Poliției, în 2024, 123 de fermieri s-au sinucis dintr-un total de 4.845 de tentative de suicid, ceea ce reprezintă cea mai mică rată din 2017 (204) și constituie 2,5% din totalul deceselor cauzate de suicid.

    Conform informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne și Administrației, cel mai frecvent motiv al atacurilor sinucigașe în rândul fermierilor este reprezentat de bolile mintale sau tulburările psihice și neînțelegerile familiale sau violența domestică, motivul nefiind stabilit în majoritatea incidentelor (în 2020 – 137 de evenimente nedeterminate, în 2021 – 104, în 2022 – 106, în 2023 – 95, în 2024 – 87).

    Campanii de sprijin lansate inclusiv în mediul rural pentru persoanele cu probleme de ordin psihologic

    Ministerul Sănătății din Polonia a răspuns la întrebarea: ”Ce măsuri ia Guvernul pentru a contracara criza de sănătate mintală din comunitatea agricolă?”

    Ca urmare a colaborării Ministerului Sănătății cu Grupul de lucru existent pentru prevenirea suicidului și depresiei din cadrul Consiliului de Sănătate Publică, în Programul Național de Sănătate (NPZ) pentru perioada 2021-2025 au fost incluse un total de 10 sarcini care vizează prevenirea comportamentului suicidar.

    Pentru consecvența implementării celor de mai sus, a fost înființată o instituție de coordoinare – Institutul de Psihiatrie și Neurologie și a fost înființat Biroul pentru Prevenirea Comportamentului Suicidar.

    În ceea ce privește problema combaterii crizelor mintale în mediul agricol și asigurarea accesului la asistență psihiatrică în zonele rurale, NPZ operează un Centru de Sprijin pentru adulții aflați în criză mintală, oferind asistență 24 de ore din 24 persoanelor aflate în criză, atât telefonic la numărul 800 70 22 22, cât și prin chat, incluzând specialiști de serviciu, și anume: psihiatru, avocat, asistent social, terapeut în dependențe, asistent de recuperare, sexolog. Proiectul este realizat de Fundația Itaka.

    Aceste activități au ca scop creșterea cunoștințelor despre formele de ajutor disponibile. Ca parte a contracarării fenomenului stigmatizării, la cererea Ministerului Sănătății, campania educațională și informativă intitulată ”Vezi un om” este implementată de Fabrica de Comunicare Socială din 2022, al cărei scop este de a contracara stigmatizarea și autostigmatizarea persoanelor care suferă de tulburări și boli mintale. Campania se adresează societății și, în primul rând, tinerilor și adulților tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, precum și bărbaților cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, cu accent deosebit pe persoanele care locuiesc în orașe mai mici – sub 5 mii de locuitori.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe

    Ultimele știri

    Utilaje agricole de milioane, distruse într-un incendiu. Fermierul crede că focul a fost pus intenționat Îngrijirea narciselor după ofilirea florilor. Lucrări de tăiere, replantare, înmulțire Termene urgente pentru subvențiile APIA în luna mai