Peste 80% din fermele de familie dispar până la a treia generație. Cinci pași pentru longevitatea afacerii


Peste 80% din fermele de familie dispar până la a treia generație. Potrivit unui studiu realizat în SUA, patru din cinci ferme producătoare de lapte nu supraviețuiesc dincolo de a treia generație. Motivele variază, de la lipsa de interes a moștenitorilor și problemele din industrie, până la povara financiară cauzată de lipsa planificării și a modernizării. Același trend poate afecta și România, astfel că fermierii români, în special cei din sectorul lactatelor, sunt sfătuiți să urmeze cinci pași esențiali care să garanteze continuitatea afacerii agricole. Aflați din acest articol care sunt aceștia.
Statisticile din industria laptelui sunt îngrijorătoare – până la 83,5% dintre fermele din SUA nu reușesc să supraviețuiască dincolo de a treia generație. Acestea ridică o întrebare îngrijorătoare: sunt și fermele românilor în pericol? Ce arată exact statisticile și ce măsuri se pot lua pentru a menține ferma în mâinile unei familii, aflăm de pe site-ul agricol Kmecki Glas, citat de agri.bg.
Peste 80% din fermele de familie dispar până la a treia generație. Cauze
Cea mai mare amenințare la adresa viitorului unei ferme de familie producătoare de lapte nu este tehnologia sau genetica, ci concepția greșită că aceasta va fi transmisă din generație în generație fără un plan clar. Critice nu sunt condițiile externe ale pieței, ci problemele interne, cum ar fi conflictele familiale, lipsa de interes în rândul moștenitorilor și creșterea slabă a activelor, care nu oferă stabilitate.
Povestea despre pierderea fermei de către a treia generație nu este doar retorică agricolă, este o realitate statistică confirmată, cel puțin în SUA. Conform sondajelor realizate de autoritățile americane, 80% dintre fermieri intenționează să transmită ferma generației următoare, dar doar 20% sunt încrezători că planul lor va funcționa.
Citește și: Eurostat: 93% din exploatațiile din UE sunt ferme de familie. În România, ponderea a fost de 99%
Riscul este cel mai mare în industria lactatelor în ansamblu deoarece capitalizarea ridicată și tehnologiile avansate sunt esențiale. Dimensiunea fermei și integrarea la timp a succesorilor, care trebuie să se adapteze atât la tehnologie, cât și la practicile agricole avansate, sunt cruciale pentru o tranziție reușită.
Există trei elemente cheie care determină dacă ferma va supraviețui. Acestea sunt unitatea, talentul și creșterea activelor.
Fiecare dintre aceste elemente necesită o planificare atentă deoarece nu se dezvoltă de la sine. Unitatea între membrii familiei este esențială pentru menținerea continuității pentru că, adesea, apar conflicte între ei. În fermele de succes, membrii familiei se înțeleg bine, rezolvă provocările zilnice din mers și se concentrează în principal pe planificarea pe termen lung și transmiterea afacerii către generațiile următoare.
Pregătirea moștenitorilor pentru preluarea fermelor de lapte
Fermele de vaci, oi sau capre au nevoie de succesori care nu numai că sunt capabili să se ocupe de muncă, ci sunt și motivați să o continue. Tot mai puțini tineri aleg agricultura ca viitor, iar acest lucru pune sub semnul întrebării supraviețuirea fermelor. Când tinerii nu sunt implicați în procesul decizional, ferma pierde legătura cu viitorul său.
Citește și: Ferma de familie pe model belgian: 83,5 hectare de teren și 113 vaci
Fermele moderne se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologie – de la roboți și analiza datelor până la selecția genetică. Prin urmare, noua generație trebuie să posede competențele tehnice necesare. În plus, investițiile mari în fermă necesită o planificare financiară atentă. Când mai mulți moștenitori se bazează pe veniturile obținute din aceasta, fără o creștere a profiturilor și a activelor, afacerea agricolă devine instabilă din punct de vedere economic.

Plan în 5 pași pentru o succesiune de succes în afaceri
Dacă fermierii români vor să își transmită ferma mai departe, în mâinile generațiilor următoare, există un plan cu cinci pași esențiali care sunt următorii: evaluarea pregătirii pentru succesiune, dezvoltarea structurilor financiare pentru tranziție, inițierea timpurie a conversației familiale despre tranziția viitoare, dezvoltarea abilităților și cunoștințelor în următoarea generație și utilizarea ajutorului profesional pentru partea documentară.
Desigur, atunci când următoarea generație nu este pregătită să preia afacerea, există o opțiune alternativă. În astfel de cazuri, se caută alte persoane care să preia conducerea fermei.
Statisticile arată că, în următoarele decenii, aproximativ 70% din terenurile agricole din Statele Unite își vor schimba proprietarul. Întrucât situația din Europa nu este cu mult mai bună , acest lucru dezvăluie acum marele risc.