Mircea Fechet, ministrul Mediului: Pregătiți actele pentru Rabla Tractoare. Lista documentelor necesare


Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat ce documente trebuie să pregătească fermierii care vor să se înscrie în Programul ”Rabla pentru tractoare”. Acesta a precizat că sesiunea va demara pe 12 mai iar fermierii se vor putea înscrie direct în aplicația informatică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), nu la dealerii de tractoare.
Mircea Fechet a anunțat astăzi, marți – 6 mai pe pagina sa de socializare că fermierii au timp să își pregătească documentele pentru programul Rabla Tractoare, care va fi lansat oficial de luni, 12 mai ora 10.00. Ministrul a subliniat că înscrierile se pot face timp de o săptămână, până pe 19 mai 2025, la ora 23.59.
Mircea Fechet: Îi sprijinim direct pe micii fermieri autohtoni să producă mai mult
Ministrul Mediului a arătat în mesajul publicat pe pagina sa că așa cum a promis a reușit să aplice Programul Rabla Tractoare iar fermierii vor putea să depună cereri începând de lunea viitoare.
”Am promis, ne ținem de cuvânt: îi sprijinim direct pe micii fermieri autohtoni să producă mai mult, mai ieftin și mai verde, prin Programul ”Rabla pentru tractoare”. Dăm startul oficial luni, 12 mai, de la ora 10.00, iar înscrierile se pot face timp de o săptămână, până pe 19 mai 2025, la ora 23.59”, a spus ministrul.
Acesta a reamintit și ce sume pot obține fermierii pentru achiziția de utilaje noi. ”Avem două categorii de finanțări: una e de 65% din valoarea tractorului nou pe care vreți să îl cumpărați, iar cea de a doua este de 80% și merge către tinerii fermieri (cei cu vârsta până în 40 de ani). Așadar, un sprijin de 35.750 euro sau de 44.000 euro pentru echipamente noi, moderne și mai puțin poluante, dar și pentru accesoriile necesare, cu ajutorul cărora producătorii agricoli vor putea să cultive mai ecologic și mai sustenabil. Adică să avem o agricultură mai verde și un aer mai curat în satele românești. Toți cei care doresc să își înlocuiască tractorul uzat cu unul mai performant, cu valoarea maximă de 55.000 euro (cu TVA inclus), se pot înscrie direct în aplicația informatică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), nu la dealerii de tractoare”, a precizat ministrul.
Ministru: Aveți încă timp să pregătiți documentele necesare
Mircea Fechet a mai menționat că beneficiarii au timp până luni, 12 mai să pregătească documentele obligatorii și a reamintim care sunt actele necesare pentru obținerea sprijinului.
”Aveți încă timp să pregătiți documentele necesare, pe care trebuie să le încărcați pe platforma AFM, după ce descărcați și completați cererea de finanțare, mai exact actul de identitate, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat și cel privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, precum și atestatul de producător. Toate acestea trebuie să fie în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicație. Monitorizarea investițiilor se realizează de către AFM pe o perioadă de 5 ani de la data achiziționării tractoarelor și accesoriilor aferente, pentru că ne dorim să îi sprijinim pe cei care au intenții serioase să facă agricultură ecologică”, a mai specificat oficialul.
Acesta a reamintit că ATV-urile, UTV-urile sau dronele agricole nu sunt eligibile. ”Reamintesc că nu sunt eligibile ATV-uri, UTV-uri sau drone agricole. Pentru a beneficia de sprijin, trebuie să casați un autovehicul vechi. Bugetul pe care l-am alocat acestui program-pilot este de 500 milioane lei, vom analiza rezultatele pe care le obținem și vom decide în ce măsură vom continua să sprijinim agricultura autohtonă, care are nevoie de tehnologie curată și mai prietenoasă cu natura”, a menționat Fechet.