• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețuri la grâu și rapiță pentru noua recoltă. Fermier: ”Suntem foarte dezamăgiți”

    agrointeligenta.ro -

    Prețurile produselor agricole au scăzut mult în ultima perioadă, pe fondul apropierii perioadei de recoltare. Cum producțiile se anunță bune la culturile înființate în toamnă, mai ales la grâu și rapiță, fermierii se declară dezamăgiți să s-ar putea să nu facă profitul așteptat.

    În județul Neamț, fermierul Vasile Balcan, fondatorul Marsat, a sesizat că prețurile sunt pe minus de ceva timp, ceea ce îl pune pe gânduri cu privire la profitabilitatea culturilor înființate. Cele mai mari suprafețe au fost alocate culturilor de toamnă, iar acum s-ar putea ca nivelul cheltuielilor să nu fie depășit de cel al încasărilor dacă bursa continuă să se ducă în jos.

    ”În perioada aceasta suntem foarte dezamăgiți de evoluția prețurilor la valorificare. Bursa este într-o scădere continuă, nu știm ce va fi la vară, ce prețuri vom avea la grâu, la orz, la rapiță. Deja noi prin planul de producție, ca să asigurăm cheltuiala efectuată la hectar, ar trebui să obținem la grâu cel puțin 6,5 tone pe hectar, la floarea-soarelui cel puțin trei tone. Sunt producții care nu sunt la îndemâna oricărui producător agricol și mai ales luând în calcul și condițiile meteo”, a declarat Vasile Balcan în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Rentabilitate la grâu de la un preț de 800 de lei pe tonă

    Cele mai mari speranțe sunt la cultura de grâu, acolo unde prețul minim pentru rentabilitate este de 800 de lei pe tonă. ”Sperăm la o valorificare de minim 800 de lei pe tonă la grâu. În condițiile de acum, când bursa tot scade, pe intern solicitările sunt destul de reduse, riscurile sunt mari în a ieși în pagubă. La grâu, la această dată, în port este 200 de euro tona de grâu panificabil, iar la producția nouă este 185 de euro tona. De la 185 de euro în port, pe zona Moldovei, prețul scade undeva la 800 de lei pe tonă”, a spus agronomul.

    Prețul grâului a scăzut în ultima perioadă, iar fermierii nu știu la ce să se aștepte în continuare. ”Este foarte imprevizibilă evoluția prețurilor. Dacă noi aveam așteptări mari în ianuarie-februarie, acum prețul a tot scăzut, de la 227-230 de euro pe tonă, chiar, și am ajuns la 200 producție veche și 185 producție nouă. La fel la celelalte culturi. Noi venim după trei ani de secetă, trei ani în care aproape toți producătorii agricoli au înregistrat pierderi și atunci trebuie neapărat ca anul acesta să ieșim pozitivi. Dacă nu ieșim pe plus la veniturile obținute, chiar vom fi într-o situație critică”, a mai spus Balcan.

    Cea mai bună situație este la rapiță, unde acum ”prețulla momentul acesta este destul de bun, în sensul în care este de 450-454 de euro pe tonă”. ”Nu știu, vom vedea ce va fi la momentul recoltării. Deocamdată noi nu am făcut precontracte. Sunt riscante în sensul în care toate aceste contracte se fac cu garanții clare de livrare, ori având vreo calamitate ce poate să apară (…), riscurile sunt foarte mari. Așteptăm să recoltăm, nu mai vindem cioara din par pentru că nu putem risca”, a mai spus fermierul din județul Neamț.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Vasile Balcan, MARSAT (14.05.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    AFM a anulat Rabla pentru Tractoare! Când se va organiza o nouă sesiune Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor! O familie de fermieri din Teleorman mai are de aplicat un singur produs la rapiță pentru o mai bună polenizare și fertilizare a florilor

    Ultimele știri

    Prețuri la grâu și rapiță pentru noua recoltă. Fermier: ”Suntem foarte dezamăgiți” INS: România – efectiv de aproape 12 milioane de oi și capre. Bovine mai avem 1,8 milioane de capete Cultură de șofran abandonată în Gorj. Afinele la ghiveci, mai profitabile