Cultură de șofran abandonată în Gorj. Afinele la ghiveci, mai profitabile


Cultură de șofran abandonată în Gorj. Afinele la ghiveci par mai profitabile. În contextul cererii din ce în ce mai scăzute de șofran și mure, spaniolii care au investit în culturile de la Bustuchin, din județul Gorj, vor renunța. Din păcate niciun investitor din zonă nu dorește preluarea acelor culturi.
Străinii care au investit în agricultură în comuna Bustuchin se reorientează. După ce au realizat în zonă culturi de șofran, dar și de mure, acum renunță și vor planta 50 de hectare de afine în ghiveci. Nimeni din comună nu vrea să preia culturile deja existente, potrivit Pandurul.ro.
Spaniolii care au adus pentru prima dată șofranul în Gorj în urmă cu aproximativ 8 ani renunță la a-l mai cultiva. Motivul ar fi cererea scăzută de pe piață, a menționat edilul din comuna Bustuchin.
”Spaniolii nu vor să se mai ocupe de cultura de șofran. Efectiv renunță la ea pentru că nu le mai convine. Nimeni din comună nu vrea să o preia să se ocupe în continuare. Părea să meargă bine exportul și este un condiment destul de scump și probabil piața de desfacere slabă i-a făcut să renunțe la a-l mai cultiva. Oricum mergea bine aici în zonă”, a declarat primarul din comuna Bustuchin, Ion Ciocea.
Aceiași investitori străini nu vor să mai întrețină nici plantațiile de mure. Se pare că fructele ajung deteriorate la export și nu mai rentează.
”La mure au probleme cu transportul. Fructele sunt duse în străinătate iar pe timpul transportului se pierde din calitate deși sunt puse în caserole, se pare că totuși nu rezistă. Asta este. Nu avem ce să facem”, a mai spus Ion Ciocea
Citiți și: Cum se cultivă șofranul: O tânără din Arad învață să facă profit cu cel mai scump condiment din lume
Spaniolii vor să cultive 50 de hectare de afine la ghiveci
Investitorii spanioli nu vor pleca însă din Gorj unde caută suprafețe mari de teren pentru culturi de afine în ghiveci.
”La noi în comună au deja șapte hectare de teren pe care le folosesc, iar culturile de șofran și afine vor fi transformate în plantații de afine. Vor pune afine în ghiveci din ce am discutat și vor să cultive în jur de 50 de hectare. Au început să dea telefoane pe la primării din Gorj să identifice terenuri unde pot cultiva. Problema este vor suprafețe compacte și sper să găsească”, a mai adăugat Ion Ciocea.