O nouă amenințare pentru fermele mari de vaci!


Fermele mari de vaci se află sub o nouă amenințare. După ce recent s-a confirmat faptul că încă o tulpină de gripă aviară poate fi transmisă la vaci, conform unui program de testare la nivel național, subtipul H5N1 de gripă aviară a ajuns și la fermele de vite din vestul muntos al Statelor Unite, stârnind îngrijorări în rândul crescătorilor. Deși virusul încă nu reprezintă o amenințare serioasă pentru oameni, impactul său asupra animalelor de fermă rămâne semnificativ.
Cazuri de infecție cu H5N1 au fost identificate la fermele vaci din Idaho și Arizona. În luna februarie, 20 de păsări ornamentale și sălbatice au fost infectate în Nevada. În ultimele săptămâni, gripa aviară a afectat fermele de păsări din Colorado, Montana, New Mexico și Wyoming. Virusul este extrem de mortal pentru păsările de curte și poate distruge un întreg efectiv de găini în câteva zile. Bovinele au o toleranță mai mare la boală, vacile recuperându-se de obicei, notează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Citiți și: O nouă tulpină de gripă aviară depistată la vaci. Autoritățile sunt în alertă

Gripa aviară s-a răspândit la bovine în vestul Statelor Unite
Subtipul H5N1 de gripă aviară a ajuns la fermele mari de vite din vestul muntos al Statelor Unite, conform dairynews.today. Potrivit lui Brian Labus, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Nevada, Las Vegas, infecțiile umane sunt rare și sunt asociate în mare parte cu contactul profesional:
„Toate cazurile înregistrate sunt în rândul lucrătorilor care au intrat în contact cu păsări de curte bolnave sau animale infectate. Până în prezent, au existat 70 de cazuri de infecție în Statele Unite, dintre care unul a fost fatal. Nu a fost înregistrată nicio transmitere a virusului de la persoană la persoană.”
Măsuri de izolare
Primăvara trecută, autoritățile federale au introdus testarea obligatorie a bovinelor pentru H5N1 înainte de transportul animalelor, ceea ce, potrivit autorităților de reglementare, a contribuit la limitarea răspândirii.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA folosește sistemul actual de monitorizare a gripei sezoniere pentru a urmări activitatea H5 la oameni. Pasteurizarea laptelui și tratamentul termic al cărnii de vită și de păsări de curte, a subliniat Brian Labus, profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din Nevada, Las Vegas, previn eficient transmiterea virusului prin produsele alimentare.