Plăți APIA – surse: SCV Soia – 155 euro/ha, SCV Lucernă – 93,6 euro/ha, SCV Sfeclă zahăr – 816 euro/ha


Ministerul Agriculturii se apropie cu pași repezi de finalizarea calculelor pentru cuantumurile la sprijin cuplat vegetal, ultimele scheme ce mai sunt ”blocate”. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă, pe surse, care sunt cuantumurile aflate acum în curs de validare pentru a fi autorizate la plată până la finalul lunii iunie.
Singura cultură la care nu este finalizată încă centralizarea suprafețelor eligibile este cea de porumb siloz. La sprijinul cuplat pentru această cultură, cuantumul nu este încă stabilit, nici măcar estimat, fiind declarate pentru plată mult mai multe hectare decât s-a estimat inițial. Astfel, pentru a se asigura cuantumul minim promis fermierilor prin Planul Național Strategic, MADR are în vedere o suplimentare de buget din alte scheme unde suprafețele s-au restrâns.
La această dată sunt în curs de realizare realocări de sume între scheme de sprijin cuplat astfel încât acolo unde suprafața a fost mai mare decât s-a estimat, să fie asigurat cuantumul minim unitar.
Au rămas sume disponibile de la soia – circa 4,6 milioane de euro, de la leguminoase – circa 530.000 de euro, de la cânepă – 65.000 de euro, de la sămânța de cartof 220.000 de euro, de la legume în câmp – 38.000 de euro, de la legume în sere/solarii – 762.000 de euro și de la fructe – 3,2 milioane de euro (sumele sunt aproximative).
Se are în vedere realocarea sumelor la lucernă – 4,48 milioane de euro, la orez – 150.000 de euro, hamei – 40 de euro, sfeclă de zahăr – aproape un milion de euro și la semințe pentru plante furajere – 120.000 de euro.
La acest moment, iată cuantumul unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în Campania 2024, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă prin intervențiile din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027:
- PD-09 Sprijin cuplat pentru venit – Soia – 155 euro/ha;
- PD-10 Sprijin cuplat pentru venit – Lucernă – 93,60 euro/ha;
- PD-11 Sprijin cuplat pentru venit – Leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi – 230 euro/ha;
- PD-12 Sprijin cuplat pentru venit – Cânepă – 250 euro/ha;
- PD-13 Sprijin cuplat pentru venit – Orez – 611 euro/ha;
- PD-14 Sprijin cuplat pentru venit – Sămânță de cartof – 2.005 euro/ha;
- PD-15 Sprijin cuplat pentru venit – Hamei – 605,16 euro/ha;
- PD-16 Sprijin cuplat pentru venit – Sfecla de zahăr – 816,30 euro/ha;
- PD-17 Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării în cultură principală/secundară (tomate, castraveți, ardei, vinete) – 1.607 euro/ha;
- PD-18 Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete) – 2.108 euro/ha;
- PD-19 Sprijin cuplat pentru venit- Fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersice) – 573 euro/ha;
- PD-20 Sprijin cuplat pentru venit – Semințe pentru plante furajere – 206,10 euro/ha.
Urmare a analizei informațiilor transmise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură respectiv stabilirea suprafețelor eligibile pentru sprijinul cuplat vegetal, au reieșit următoarele:
a) Pentru 3 intervenții, respectiv PD-10 Sprijin cuplat pentru venit – Lucernă, PD-16 Sprijin cuplat pentru venit – Sfecla de zahăr și PD-20 Sprijin cuplat pentru venit – Semințe pentru plante furajere, cuantumul unitar/ha se situează sub cuantumul unitar minim planificat în PS PAC,
b) Pentru 2 intervenții, respectiv PD-13 Sprijin cuplat pentru venit – Orez și PD-15 Sprijin cuplat pentru venit – Hamei, cuantumul unitar/ha se situează sub cuantumul unitar planificat în PS PAC,
c) Pentru restul intervențiilor ce vizează sprijinul cuplat în sectorul vegetal, cuantumul unitar/ha se situează fie peste cuantumul unitar planificat în PS PAC (PD-09 Sprijin cuplat pentru venit – Soia, PD-14 Sprijin cuplat pentru venit – Sămânță de cartof, PD-17 Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării în cultură principală/secundară (tomate, castraveți, ardei, vinete), PD-18 Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete)), fie peste cuantumul unitar maxim planificat în PS PAC (PD-11 Sprijin cuplat pentru venit – Leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi, PD-12 Sprijin cuplat pentru venit – Cânepă, PD-19 Sprijin cuplat pentru venit – Fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici)),
d) Pentru intervenția PD-26 Sprijin cuplat pentru venit – Porumb pentru siloz, suprafețele eligibile finale nu sunt încă disponibile.
Astfel, în vederea respectării prevederilor Regulamentului (UE) 2021/2115, respectiv art. 102, alin. (2) statele membre trebuie să asigure cel puțin un nivel al plății egal cu valoarea cuantumului unitar minim, motiv pentru care propunem următoarele:
• pentru intervențiile PD-10 și PD-16 menționate la punctul a) să se acorde cuantumul unitar minim planificat în PS PAC;
• pentru intervenția PD-20 menționată la punctul a) să se acorde cuantumul unitar planificat în PS PAC (efortul bugetar pentru a acorda cuantumul planificat comparativ cu cuantumul minim este de cca. 45 mii euro);
• pentru intervențiile menționate la punctele b) și c) să se acorde cuantumul unitar planificat în PS PAC.
Prin stabilirea acestor cuantumuri și prin corelarea suprafețelor finale cu alocările intervențiilor, o parte din disponibilul global de 9,57 mil. euro care a reieșit la intervențiile menționate la punctul c) a fost direcționat pentru a acoperi deficitul de 5,75 mil. euro la intervențiile menționate la punctele a) și b).
După acoperirea acestui deficit, va fi păstrată ca rezervă, suma de 3,82 mil. euro. Această rezervă are în vedere o eventuală redistribuire către PD-26 Sprijin cuplat pentru venit – Porumb pentru siloz, pentru care, la data întocmirii prezentei informări nu au fost determinate suprafețele eligibile finale.
Este de așteptat ca oficializarea cuantumurilor pentru sprijinul cuplat vegetal să aibă loc săptămâna aceasta, către final, după o ultimă ședință în care să fie aprobate realocările bugetare între scheme.