Florentin Bercu, Copa Cogeca: Protestele se vor înmulți dacă la Bruxelles nu se va ține cont de cerințele fermierilor!


Florentin Bercu, Vicepreședinte Cogeca din cadrul Copa Cogeca și directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), a atras atenția astăzi la protestul fermierilor, care a avut loc în Capitală, că Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să aibă în continuare un buget specific și actualizat cu rata inflației, în caz contrar vor avea loc ample manifestații în toate statele membre al Uniunii Europene.
Florentin Bercu a transmis astăzi, marți – 20 mai, la manifestația pan-europeană ”Casa de Cărți de Joc a UE”, desfășurată între orele 11:00-14:00 simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene că protestele se vor înmulți, dacă la Bruxelles nu se va ține cont de cerințele fermierilor.
Citiți și: Fermierii români – protest ASTĂZI la București! – FOTO

Cererea fermierilor. Bugetul pentru subvenții – actualizat cu rata inflației
Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au cerut în fața Reprezentanței Comisiei Europene de la București ca Politica Agricolă Comună (PAC) să rămână un instrument prioritar al UE, susținut de un buget dedicat, stabil și adaptat realităților actuale.
”Ar fi important de menționat că această întâlnire are loc astăzi pentru că este și la nivel european conferința europeană a bugetului. Este o primă discuție pe buget și este foarte important ca bugetul pe viitorii șapte ani să plece într-o manieră constructivă, sănătoasă. Noi nu cerem decât să se continue așa cum a fost de când s-a înființat Uniunea Europeană, să avem Politica Agricolă Comună cu buget specific actualizat cu rata inflației, pentru că n-a mai existat o actualizare a bugetului PAC din 2013, dacă nu greșesc, și la ce inflație și crize am avut chiar este necesar să fie o actualizare. Noi estimăm că a fost inflația mai mare de 30% în ultimii ani și atunci acesta ar fi bugetul corespunzător”, a declarat Florentin Bercu conform Agerpres.
Potrivit acestuia, la ora actuală, bugetul PAC este de 0,4% din PIB-ul UE, iar necesarul este de 1%.
”Aș menționa că la ora actuală bugetul Politicii Agricole Comune are 0,4% din PIB-ul UE și necesarul pentru toate regulile care trebuie respectate, toate constrângerile și pentru a asigura o securitate alimentară și o siguranță alimentară așa cum ar trebui, ar trebui să fie de 1% din PIB-ul UE. Adică este la 30% – 40%, fără să luăm în calcul eventuale sume pentru compensarea măsurilor ce țin de Ucraina sau de Moldova. Vorbim doar pentru statele membre, dar suntem conștienți că există provocări la nivel european, tocmai de aceea probabil că ați văzut un mesaj aici ‘Nu mâncăm gloanțe’. Asta înseamnă că agricultura trebuie să rămână prioritate, top prioritate alături de celelalte sectoare, chiar dacă avem nevoie de apărare, de armament, dar hrana trebuie să rămână o prioritate”, a adăugat Bercu.
Citiți și: Fermierii români protestează marți în fața Reprezentanței Comisiei Europene la București
Fermierii spun că protestele se vor înmulți dacă la Bruxelles nu se va ține cont de cerințele
Vicepreședintele Cogeca din cadrul Copa Cogeca a atenționat că manifestările se vor înmulți, dacă la Bruxelles nu se va ține cont de cerințele fermierilor.
”Aceasta e o primă acțiune pașnică de manifest, simbolică, unde au participat câteva persoane. Pe măsură ce se avansează, dacă nu se ponderează autoritățile europene și o să insiste sau o să intensifice raportarea la acel fond unic, și noi o să intensificăm acțiunile. Aceste acțiuni se vor intensifica pe parcursul lunilor următoare și al anului următor în funcție de celelalte documente care vor apărea din partea autorităților europene. Am trimis peste 30 de adrese numai referitoare la buget la toate autoritățile europene. Această manifestație pașnică are loc astăzi atât în București, cât și în celelalte capitale europene, cât și la Bruxelles, odată cu Conferința anuală a bugetului, unde sunt prezenți cei mai importanți factori decidenți la nivel european – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metzola, președintele Consiliului Europei, foarte mulți comisari, miniștri ai Finanțelor”, a explicat Bercu.