Plouă cu găleata la unii, niciun strop de apă la alții. Fermierii din ”polul secetei” duc dorul ”averselor însemnate”


Alertele meteorologice din ultime zile au anunțat averse însemnate care au udat bine cea mai mare suprafață agricolă a țării. Nu toți fermierii beneficiază însă de ploile din ultimele zile, iar în polul secetei, în Dobrogea, unul dintre cei mai importanți fermieri a investit milioane de euro în irigații pentru a putea supraviețui.
Ploile din ultima perioadă au refăcut deficitul de umiditate în foarte multe zone ale țării, fermierii având speranțe mari privind producțiile din acest an. Apa însă nu a ajuns în toate regiunile iar zona Dobrogei rămâne ”polul” secetei, sigura șansă a agricultorilor fiind irigațiile.
Două regiuni diferite ale țării și diferențe mari între cantitățile de apă care au căzut în ultimele zile. Zona Dobrogei rămâne cea mai secetoasă regiune, chiar și după valul de ploi care au cuprins luna mai. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a vorbit cu fermieri din două zone diferite ale țării, pentru a afla dacă au probleme cu rezerva de apă sau dacă grindina și vijeliile le-au afectat exploatațiile agricole.
Citiți și: ANM: Ploi și vreme rece până miercuri. A fost emis un Cod portocaliu de ploi ce pot depăși 80 l/mp
Gheorghe Lămureanu, fermier Constanța: La noi nu a plouat. Bagi piciorul în craterele formate în pământ
Fermierul constănțean Gheorghe Lămureanu a însămânțat în anul agricol 2024-2025 un număr de 1.000 de hectare. Ploile însă nu au lipsit cu desăvârșire în zona Dobrogei iar fermierul spune că sigura speranță a agricultorilor din zonă rămân irigațiile.
”Din păcate la noi este polul secetei. Din luna ianuarie ne-a dat 20 de litri de apă, 2 litri, 3 litri. De abia acum 2 săptămâni a plouat și la noi 16 litri/mp dar atât. Dacă vedeți cum arată pământul pe unde nu e irigat, bagi piciorul în craterele formate. Culturile s-au dezvoltat frumos din toamnă și acum consumă cu toată puterea lor. Ar fi nevoie urgentă de ploi și în zona noastră iar noi am cheltuit deja un miliard pentru curentul electric la irigat, până acum și este de abia sfârșitul lunii mai. Noi am început să irigăm undeva pe 20 aprilie pentru că totuși am avut ceva rezervă de apă din toamnă, e adevărat, atunci a plouat peste 300 de litri din octombrie până în decembrie. Dar după aceea, nimic. Dar să știți că am avut ani când am irigat și de la 1 februarie”, a spus fermierul astăzi, luni – 26 mai pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Cu 1.000 de hectare de cultură mare, dintre care 500 de hectare irigate, pe raza comunei Agigea, județul Constanța, fermierul Gheorghe Lămureanu a făcut următorul pas pentru a se asigura că apa ajunge la culturile sale: a extins sistemul de irigații. ”Am extins suprafața de irigat printr-un nou proiect de extindere, suntem pe final cu lucrările și cred că în circa două săptămâni vom face inaugurarea. Proiectul se derulează prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) dar finanțarea nu asigură mai mult de 80-85% din ce ar fi nevoie, proiectele sunt limitate la 1 milion de euro. Noi aveam deja la irigat 400 de hectare, cu acesta facem 1000 de hectare, deci acoperim tot”, a mai spus fermierul constănțean.

Cosmin Micu, fermier Arad: Deși sunt de ajutor, ploile din ultimele zile nu au refăcut deficitul în totalitate
În vestul țării, Cosmin Micu, din Mănăștur, județul Arad a însămânțat în anul agricol care se află în derulare o suprafață de 1.500 de hectare. Ploile ”serioase” și-au făcut prezența de abia la sfârșitul săptămânii trecute.
”Au venit ploi și la noi la sfârșitul săptămânii trecute, vineri seara a plouat între 33 de litri pe metrul pătrat și 60 de litri. Dar în ultimele două săptămâni a plouat destul de puțin 2-3 litri până la 5 litri adică precipitații care nu prea ne-au ajutat. Deși sunt de ajutor, ploile din ultimele zile nu au refăcut deficitul în totalitate dar totuși pentru moment este o cantitate destul de bună de precipitații și vestea bună este că se mai întrevăd ceva ploi pe final de săptămână. Dar cerealele sunt deja afectate din cauza deficitului de apă care a fost până acum, pentru că în luna aprilie a plouat 18 litri/mp iar în luna mai a plouat până acum vreo 30 de litri dar exact cum am spus cumulat, câte 2-3-5 litri”, a spus Cosmin Micu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Fermierul a mai spus că ferma sa a fost ocolită de grindină sau vijelii. ”Nu am avut probleme cu grindina dar oricum avem asigurare pentru astfel de fenomene și este o asigurare de care chiar beneficiem, nu e ca cea pentru secetă”, a mai punctat Cosmin Micu.
Cosmin Micu urmează să facă primele recoltări din acest an după data de 15 iunie când va începe campania la orz. ”Anul acesta agricol am mers pe 1.500 de hectare dintre care 281 de hectare de porumb, 58 de hectare de floarea-soarelui iar restul culturi de toamnă. Dar prețurile se anunță groaznice, adică 70 de bani orzul și 80 de bani grâul, prețuri mai mici de acum 15 ani. La recoltat vom intra după 15 iunie pentru orz și pentru grâu după 1 iulie. Avem și spații de stocare dar sigur că vom vinde și drect la recoltă”, a mai subliniat tânărul fermier din județul Arad.
Rezerva de umiditate din sol la 26 mai. Anunțul oficial al meteorologilor
La data de 26 Mai, în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se înregistrează deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată și puternică în cea mai mare parte a Crișanei, Transilvaniei și Olteniei, local în sud-estul, centrul și nordul Dobrogei, nord-estul și vestul Banatului, sudul, sud-estul și izolat vestul Munteniei, sudul și nord-estul Moldovei. În Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în centrul, sudvestul și estul Dobrogei, estul și nordul Olteniei, nord-estul și vestul Banatului, izolat sud-estul Crișanei, sudul și nord-estul Transilvaniei, rezerva de apă a solului se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Rezerva de umiditate în sol prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) în Maramureș și Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, izolat nord-vestul Banatului și sudul Olteniei. Excese de umiditate în sol se înregistrează local în nordul, nord-vestul, vestul, izolat estul și sudul Munteniei, estul și nordul Moldovei, sud-estul Crișanei. Ca urmare a cantităților abundente de precipitații cumulate din ultimele zile, local în estul, nordul, centrul și sud-estul țării se semnalează băltiri de apă la suprafața solului.